Boekrecensie: De Groene Bakplaat

Boekrecensie: De Groene Bakplaat @ Lauriekoek.nlDe oven is een geweldig ding. Je kunt er allemaal dingen instoppen die er totaal getransformeerd weer uit komen. Rauwe wortels worden knapperig en karameliseren. Brood gaat er in als een homp oneetbaar deeg en komt er uit als knapperig brood. De oven is ook handig om mee te koken als je een lange dag hebt gehad en alleen nog op de bank wil zitten en niets doen. Je gooit wat dingen op een bakplaat en je laat de oven het werk doen. Op dat idee is De Groene Bakplaat gebaseerd. 

Niet zomaar een bakplaat

Het is trouwens niet zomaar een bakplaat, het is een groene bakplaat. Dat wil niet zeggen dat alles wat erop gaat per se de kleur groen is, maar alles is wel vegetarisch of veganistisch. En zo is het boek ook ingedeeld, in de categorieën vegan en vegetarisch. Die categorieën zijn op hun beurt weer opgedeeld  in recepten van 30 minuten, 45 minuten en 1 uur of langer.Boekrecensie: De Groene Bakplaat @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Groene Bakplaat @ Lauriekoek.nl

Laat de oven het werk doen

Het grootste gedeelte van de tijd hoef je niets te doen, het voorbereiden van een gerecht duurt ongeveer 10 á 15 minuten en zo nu en dan moet je tussendoor een ingrediënt toevoegen. That’s it. Als er rijst of een ander graan bij gaat, moet je dat nog apart koken maar het voelt niet als heel veel werk. Je kunt op deze manier heel veel verschillende gerechten klaar maken: hartige taart, gnocchi, gado gado, panzanella, curry. De hele wereldkeuken is vertegenwoordigd. In veel gerechten zit ook lekker veel groenten.   Boekrecensie: De Groene Bakplaat @ Lauriekoek.nl

Het idee voor dit boek kwam op bij Rukmini Iyver omdat ze zelf na een lange dag als foodstylist ook graag snel iets wilde maken. Dat bleek een schot in de roos want inmiddels zijn er meerdere roasting tin boeken, dit boek. De Groene Bakplaat is vooralsnog wel het enige boek wat in het Nederlands is vertaald en het enige vegetarische boek uit de serie.Boekrecensie: De Groene Bakplaat @ Lauriekoek.nl

Heel geschikt voor door de week

Het boek is uitermate geschikt voor doordeweekse maaltijden, hoewel je voor een uitgebreide weekend maaltijd ook gerechten kunt combineren. Daarvoor staan achterin het boek verschillende menu suggesties. In het midden van het boek vind je ook een schema met tips om zelf je eigen groene bakplaat samenstellen, voor het geval je dat zou willen. Voor salades, hartige taart, tajines en stoofpotten en supergranen. Boekrecensie: De Groene Bakplaat @ Lauriekoek.nl

Een goede bakplaat

De recepten bevatten over het algemeen niet verschrikkelijk moeilijke ingrediënten, hoewel soms een natuurwinkel wel handig is, of een toko, voor bijvoorbeeld miso en sommige granen. Wat ook handig is om te hebben is een goede braadslee. Ook een pan die in de oven kan is handig, want die word bij sommige recepten ook gebruikt. Top tip van mezelf: neem een goede bakplaat/braadslee, bijvoorbeeld bekleed met emaille (ik ben fan van het duurzame merk Riess) dat scheelt een hoop boenwerk en ze kunnen vaak in de afwasmachine.

Ik ben fan

Zelf merk ik dat ik na een lange dag ook graag naar de ovenrecepten in mijn favoriete kookboeken blader. Of de recepten die simpelweg uit “alles in een pan gooien en wachten”. Bij mij is De Groene Bakplaat dus ook meteen een favoriet. Het zijn 75 gerechten waarvan ik me meteen voor kan stellen dat ik ze allemaal wel wil maken. Boekrecensie: De Groene Bakplaat @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Groene Bakplaat @ Lauriekoek.nl

De Groene Bakplaat
Rukmini Iyver
Uitgeverij Becht
€ 17,99

Posted by on 18 oktober, 2018

5 Comments

  • Hermien - KouweKleren

    18 oktober, 2018

    Haha, dit ís mijn manier van koken, een groot deel van de week. Heerlijk! Lijkt me een erg leuk boek, ik ben wel benieuwd of je echt verrast werd door de recepten? Ben je op nieuwe ideeën gekomen of was veel al bekend terrein? Ik ga zeker even neuzen in de boekhandel. Het ziet er hoe dan ook prachtig uit namelijk.

    • Laurie

      18 oktober, 2018

      Ik vind het een erg leuk boek. Natuurlijk weet ik wel dat je een bakplaat vol kunt gooien met groenten maar hier zaten leuke combinaties bij die ik zelf niet zomaar bedacht zou hebben. Als kookboek blogger zie ik uiteraard bovengemiddeld veel recepten en ben ik misschien ook wel moeilijker te verrassen, toch zaten er dingen bij die ik graag wil proberen en die ik zelf misschien niet snel zou bedenken. Dus in die zin is het zeker wel verrassend. De recepten die wel bekend terrein zijn krijgen een nieuwe draai omdat de nadruk zo op de bakplaat ligt, door de manier van bereiden worden de bekende gerechten toch weer een beetje nieuw. Online kon ik een gerecht uit het boek vinden, op de website van Nigella Lawson https://www.nigella.com/recipes/guests/rukmini-iyers-quick-cook-leek-orzotto-with-asparagus-hazelnuts-and-rocket Ik zou zeker gaan neuzen in de boekhandel als ik jou was. De Groene Bakplaat is een leuk kookboek en oktober is een echte kookboeken maand.

      • Hermien - KouweKleren

        19 oktober, 2018

        Dankjewel voor je uitgebreide antwoord! Dat is echt een leuk recept ook. De verrassende combinaties zijn inderdaad ook wat ik zoek en als jij zelfs nog verrast kunt worden, zal dat wel goed zitten!

  • Jina

    8 augustus, 2020

    Ik wil graag weten welke maat braadpan hier gebruikt wordt of welke maat handig is om aan te schaffen. Ik zie ze in 32 of 36 cm breedte

    • Laurie

      9 augustus, 2020

      Bij de Groene bakplaat word geen specefieke maat bakplaat of braadslede gebruikt. Als dat wel zo was geweest had ik dat waarschijnlijk in de recensie verwerkt. Je kunt dus beide maten nemen. Omdat er bijvoorbeeld geen cakes in gebakken worden maakt een paar cm minder of meer echt niet uit. Misschien heb je iets aan mijn blogpost over braadsledes en bakplaten, in deze blogpost neem ik de verschillende materialen en keuze’s door https://lauriekoek.nl/de-braadslee/

LEAVE A COMMENT