Boekrecensie: Bangin’ beans

Boekrecensie: Bangnin' Beans @ Lauriekoek.nlLaatst kreeg ik post uit Amerika, een spannende envelop met een lel van een douane declaratie erop en daarin dit boekje: Bangin’ beans. Ja, ook in Amerika zijn er mensen bezig met het thema peulvruchten. Zoals ik laatst al zei, peulvruchten zijn aan een opmars bezig. Iets wat ik van harte toejuich.

Sarah Doig

De schrijver van dit kookboek is Sarah Doig een foodblogger op Sarah’s vegan recipes en ook groot op Instagram. Ze is geboren in Schotland. De laatste vijf jaar bracht ze door in Londen samen met haar man. Als ze niet aan het koken is onderzoekt ze graag de lokale restaurant scene. Ze reist ook graag, omdat ze zo nog meer recept inspiratie op doet. Als ze niet voor zichzelf bezit is werkt ze ook voor anderen. Zo doet ze aan receptontwikkeling en fotografie voor bijvoorbeeld supermarkten en restaurants.
Boekrecensie: Bangnin' Beans @ Lauriekoek.nl

Veganistisch

Bangin’ beans is dus een veganistisch kookboek, net als bijvoorbeeld Heilig boontje wat ik laatst recenseerde. Allebei bonen als onderwerp, allebei veganistisch en toch anders. Soms vragen mensen me of het ene kookboek over het zelfde onderwerp niet sprekend op het andere lijkt. Dat hoeft niet per se. Elke chef en schrijver heeft een eigen persoonlijkheid, signatuur en invloeden. De truc is uiteraard om het kookboek te vinden wat bij jou past.

Weinig vervangers veel bonen

Wat ik heel erg waardeer aan Bangin’ beans is dat er geen nepvlees of nepkaas in wordt gebruikt. Wel producten als tofu, edelgistvlokken en plantaardige yoghurt, maar geen moeilijke producten die je vervolgens niet in Nederland kunt krijgen. Wat ook fijn is aan dit boek is dat ondanks de Amerikaanse cups, alles ook in grammen staat aangegeven. Nou vind ik het bij dit soort gerechten nog niet een groot probleem, maar bakken op basis van cups is echt een gedoe. Je kunt een cup heel vol proppen en dat is soms ook dan weer juist niet de bedoeling. Grammen zijn echt veel handiger.
Boekrecensie: Bangnin' Beans @ Lauriekoek.nl

Avondeten

In dit kookboek staan alleen maar recepten op bonenbasis die geschikt zijn voor het avondeten. Geen bonendesserts of andere zoetigheden, waar sommige mensen niet erg warm voor lopen en wat ik best kan begrijpen. Dit boek bestaat uit recepten voor soepen en stoofpotten, hoofdgerechten, salades en bowls en is ook nog een gedeelte dips snacks en bijgerechten. Sommige gerechten zijn voor 2 personen en andere voor 4 personen. Dat zie ik in kookboeken trouwens steeds meer, recepten voor 2, wel zo makkelijk als je ook maar met z’n tweeën bent en anders is de hoeveelheid vrij makkelijk te vermeerderen. Ik zou zeggen dat je deze gerechten op een doordeweekse dag zou kunnen maken, echt ingewikkeld wordt het nooit. Het boek maakt gebruik van bonen uit pot of blik.
Boekrecensie: Bangnin' Beans @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bangnin' Beans @ Lauriekoek.nl

Fiets er bonen in, of eet een klassiek bonengerecht

Er staan recepten in Bangin’ beans waar altijd al bonen in gaan zoals minestrone, chili, quesadilla’s, bonen op toast. In andere gerechten zijn de bonen er gewoon ingefietst, zoals saucijzenbroodjes, maar dan met bonen, bonenlasagne en paddenstoelenpastei. Bij gerechten die normaal een kaaskorstje zouden hebben, zoals de lasagne, mac and beans en de bloemkoolgratin, zie je dat je te maken hebt met een vegan kookboek. Het korstje is dan wat anders Bij andere gerechten vind ik het veganistische niet zo opvallen. Soms is er zelfs sprake van dubbel peulvruchten, in de vorm van bonen en tofu in één gerecht.
Boekrecensie: Bangnin' Beans @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bangnin' Beans @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Bangnin' Beans @ Lauriekoek.nl

Bonen voor plantaardige beginners

Ik denk dat dit een uitstekend kookboek is voor beginners, mensen die meer bonen en plantaardiger willen eten, maar niet weten hoe en ook studenten. Het boek claimt zelfs dat het vriendelijk is voor je budget en eerlijk is eerlijk bonen zijn een goedkope eiwitbron. Als je al een tijdje veganistisch of vega kookt, weet ik niet of er voldoende nieuw voor je in staat. Ik waardeer in dit kookboek niet alleen de hoofdrol voor de bonen, maar ook het gebrek aan veganistische vervangers. Die heb je namelijk vaak helemaal niet nodig als je veganistisch wil koken en het is jammer dat sommige mensen zijn geloven van wel.

Misschien leuk om te weten achterop Bangin’ beans staan aanbevelingsquotes van Bosh! en van Amerlia Christie-Miller van The bold bean Co. Haar kookboek verschijnt binnenkort en hoop ik dan ook hier te mogen recenseren.
Boekrecensie: Bangnin' Beans @ Lauriekoek.nl

Bangin’ beans
Sarah Doig
Pagestreet publishing co.
€24

 

Posted by on 1 november, 2024

LEAVE A COMMENT