Boekrecensie Bakken voor iedereen
Bakken voor iedereen van Meesterpatissier Christophe Declerq is een lijvig boek. Als je het uiterlijk van het boek ziet verwacht je een heuse bakbijbel. Zoals ik het begrijp zijn voor dit boek eerder uitgegeven kookboeken samengebracht tot een bij elkaar passend geheel in een nieuw jasje.
Meesterpatissier
Christophe Declercq is vakleraar banket en ijs aan de Brugse bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte en is auteur van verschillende kookboeken. Hij draagt de titel Meesterpatissier en dat is geen titel die je jezelf kunt toe kennen bij wijze van PR stunt. Het betekent dat je een meesterproef met succes hebt afgelegd, het is het hoogst haalbare in de bakkerijbranche. Meesters zetten zich in om het ambacht het vak te promoten. Om je een idee te geven, andere meesters zijn Rudolph van Veen en Robert van Beckhoven.
Zeer kort en bondig
Terug naar Bakken voor iedereen. Ik vind dat je al snel kunt zien dat dit kookboek of bakboek is geschreven door een expert. Er worden nergens veel woorden aan vuilgemaakt als dit niet hoeft. Het introduceren van de basisingrediënten is soms zo kort en bondig dat ik er een beetje beduusd van ben, bijvoorbeeld: “Cacaopoeder. Gemalen cacaomassa. Zout. Geeft smaak en kleur.” Er staan soms ook teksten in die ik gewoonweg niet begrijp zoals “olie blijft steeds in vloeibare vorm, ook na het afbakken”.
Bij de recepten gaat het zeer kort en bondig thema verder. Geen woord teveel. Het leest als de notities van een banketbakker die een collega die dus al kundig is een recept geeft. Soms met wat vreemde tips erbij zo staat er bij kokoskoekjes, waar geen appelmoes in zit “de toevoeging van weinig appelmoes aan het recept geeft extra smaak en smeuïgheid” Wat betekent dit? Kun je iets vervangen door appelmoes? Zo ja wat? Of moet ik juist zelf appelmoes toevoegen? Hoeveel is weinig dan? In patisserie luistert alles nauw, dus je gaat niet zomaar wat doen. Aan zulke tips heb je dus niet veel.
Puddingpoeder
Een ander ding dat mij opvalt: het gebruik van puddingpoeder voor crème. Als je dan toch zelf aan de slag gaat om thuis banket te maken, kun je toch wel zelf een banketbakkerscrème of andere crème bereiden? Zeker als ik naar de toon van het boek kijk dan denk ik dat er vooral gemikt wordt op mensen die al het een en ander weten. Dan zullen mensen ook weten of willen leren hoe je een crème bereidt. Als er een reden is juist wél puddingpoeder te gebruiken, dan zou ik graag uitleg willen over waarom er voor puddingpoeder is gekozen. Maar helaas, die is er niet.
Niet voor iedereen
Als ik naar de recepten in Bakken voor iedereen kijk dan begrijp ik niet helemaal voor wie dit boek is. Ik heb niet het gevoel dat het voor iedereen is. Alleen staat het woord iedereen wel in de titel, dus die klopt dan niet helemaal. Er zijn kook- en bakboeken met meer theorie, waarvan je meer leert over hoe je iets moet doen en waarom. Van zulke boeken word je een betere bakker. Denk aan titels als Bloem, suiker, boter, Sugar, I love you, of een bakboek van Rutger. De recepten alleen in Bakken voor iedereen vind ik tevens niet bijzonder genoeg om het gebrek aan uitleg en kennis goed te maken.
Soms heb ik wel eens het idee dat een expert het moeilijker kan vinden om een kookboek te schrijven voor de “gewone” thuiskok. Als je op dagelijkse basis bakt en kookt dan worden dingen zo gewoon dat het misschien niet in je opkomt om dingen uit te leggen. Om te vertellen hoe je iets doet, om net iets langer over iets uit te wijden zodat het ook een amateur duidelijk is. Dat is echt een kunst.
Bakker voor iedereen
Meester Christophe Declercq
Uitgeverij Lannoo
€39,99
Maaike
1 december, 2024Olie stolt niet, als er ergens bijvoorbeeld gesmolten boter of kokosolie in zit dan word dat harder na afkoeling, en de pudding/koekjes/whatever waar je het doorgedaan hebt dus ook.
Dat gebeurt bij olie niet, dus dat wil je combineren met dingen die wel binden/stollen anders blijft wat je gebakken hebt vloeibaarder of zachter dan wanneer je boter gebruikt zou hebben.
Dat word er bedoelt denk ik, maar het staat er inderdaad niet zo duidelijk.
Puddingpoeder is tegenwoordig zo’n beetje standaard in bakkerijen, ook een beetje waarom ik de meeste puddingbroodjes minder lekker vind dan vroeger.
Wel een beetje jammer dat er niet ergens een recept van banketbakkersroom in dat boek staat, dan kun je zelf kiezen.
Je kunt dat soort recepten ook wel online vinden natuurlijk, maar als je steeds dingen moet opzoeken om een boek te gebruiken werkt dat inderdaad niet prettig.
Ook omdat je dan zelf de hoeveelheden moet gaan inschatten, want ik weet niet precies hoeveel pudding ik krijg van een zakje poeder.
Als ik trouwens kijk naar het recept van de foto hierboven dan denk ik dat het puddingpoeder alleen dient voor de binding, en misschien de vanillesmaak, want suiker, melk en eidooier staan al in het recept, dus ik zou maizena en vanille toevoegen.
Dat is ook wat custardpoeder is trouwens (plus een beetje gele kleurstof) dus waarschijnlijk word dat bedoelt.
Maar goed, een beetje meer duidelijkheid zou best kunnen ja.