Boekrecensie: Alles op een Rijtje

boekrecensie alles op een rijtje @ Lauriekoek.nl
Alles op een rijtje ik maak graag lijstjes. Van kookboeken, blogs of recepten die ik nog wil maken. Toevallig houd ik ook erg van notitieboekjes en dat komt met al die lijstjes extra goed uit. Toen ik dit boek over lijstjes maken zag, had ik dan ook wel zin om het te lezen. Altijd lekker om iemand anders uit te horen leggen waarom lijstjes zo tof zijn. Bovendien zou het geschreven zijn door de Marie Kondo der lijstjes, Paula Rizzo. Zo belandde dit boek op mijn nog-te-lezenlijstje, maar niet voor lang.

alles op een rijtje

Paula komt uit Amerika en is tv-producer van beroep, wat de toon alles op een rijtje wel erg bepaalt. Het is behoorlijk Amerikaans en meestal is het enthousiasme aanstekelijk, maar soms vind ik het een tikkeltje overdreven. Wie daar een beetje doorheen leest, vindt een nuttig boek over de kunst van het lijstjes maken. Het idee van een lijstje is natuurlijk, dat je als je dingen goed inplant, je tijd overhoudt, je je dag strakker kunt organiseren, meer gedaan krijgt en misschien zelfs gedurende het proces geld bespaart en stress vermindert. Klinkt goed, toch?

Voorbeelden en ideeën

In het boek vind je een aantal voorbeelden van lijstjes, naast dat er allerlei suggesties worden gedaan over onderwerpen waar je lijstjes van zou kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld niet alleen je dagindeling plannen, maar ook lange termijndoelen opschrijven, zodat je duidelijk hebt waar je aan wil gaan werken. Zo snel je het opschrijft wordt het namelijk urgenter en ben je geen energie meer kwijt aan het “onthouden” van doe doelen. Goede tips, zeker in deze maand waarin er meer mensen dan anders met iets nieuws beginnen.

tips voor handige lijstjes apps

Natuurlijk kun je je lijstjes opschrijven op papier maar soms is het handig om gebruik te maken van de computer of van je smartphone. Paula zelf maakt gebruik van het programma Evernote en legt in dit boek uit hoe je het programma in je voordeel kunt gebruiken. Ook wordt er een uitgebreid overzicht gegeven van handige apps. Van de apps kan ik niet met zekerheid zeggen of ze allemaal voor de Nederlandse situatie werken maar het overgrote gedeelte wel.

Met dit boek is het net zo als met het boek van Marie Kondo: ook al pas je het niet radicaal toe op je leven, je leert er altijd wel wat van. Ik zelf zou bijvoorbeeld nooit van te voren lijstjes maken van onderwerpen die ik met mijn vrienden zou willen bespreken, maar ik wil zeker wel wat planmatiger zijn in mijn dagelijkse leven. Ook als dat mij geen besparing oplevert op geldgebied.

Alles op een Rijtje
Paula Rizzo
Uitgeverij Lev
€ 16,95

Posted by on 29 januari, 2016

1 Comment

 • jan hendriks

  18 februari, 2016

  Beste Laurie,

  Enkele opmerkingen.
  Trolley
  Als de lage trolley niet te laag is, kun je natuurlijk ook een stukje van de hoge afzagen, veel makkelijker.
  Snijplank
  Ik heb een snijplank van 40 bij 50 cm, en die is heel handig maar waar laat je dat ding. Mijn zus gaf me een tip: maak een extra schap boven in je keukenkastje van 6 cm hoog, alleen voor de snijplank.
  Knoflook
  De geur van knoflook kan lang aan je handen blijven hangen. Er zijn geurzeepjes van roestvaststaal in de vorm van een stukje zeep dat voor de helft op is. Je handen wassen met water en zeep en het geurzeepje. Het rvs neutraliseert de geuren. Het pellen van knoflook gaat heel makkelijk: teentje op de plank, mes plat erop, klap met hand geven op het mes en het velletje laat heel makkelijk los.
  Met een vriendelijke groet, jan hendriks

LEAVE A COMMENT