Boekrecensie: 28 dagen vega

Boekrecensie: 28 dagen vega @ Lauriekoek.nl
28 dagen vega is een gids om te beginnen met vegetarisch eten. We hebben de week zonder vlees, die nu de week zonder vlees en zuivel is, net achter de rug. Dat klopt, maar het klopt ook dat je zelf op ieder moment vegetarisch kunt gaan eten als je dat wilt. Je hoeft niet de perfecte dag af te wachten. 

Een compleet pakket

28 dagen vega is als het ware een compleet pakket. Het boek begint met achtergrondinformatie over vegetarisch eten. Er wordt ingegaan op welke voedingsstoffen je nodig hebt en waar je die vandaan haalt als je vlees en vis schrapt. Er wordt uitgelegd waarom vleesvervangers volgens de auteurs niet de beste keuze zijn, zij vinden ze namelijk te bewerkt. Persoonlijk vind ik vooral de smaak meer een probleem. Ik vind het ook prima dat de auteurs hameren op dat je biologisch en onbewerkt moet kopen, alleen heeft niet iedereen dat budget. De gezondheidsvoordelen van vegetarisch vind ik vrij kort door de bocht geformuleerd.

Korea en kristallen

28 dagen vega is geschreven door Lisa Butterworth en Caroline Hwang. Caroline Hwang ken ik van het basisboek Korea waar ik graag uit kook (het verschijnt binnenkort opnieuw als Korea!). Ze schrijft ook recepten voor tijdschriften en websites en werkt als foodstylist. Lisa Butterworth schrijft boeken over kristallen, taro kaarten en essentiële oliën. Ook wel samengevat onder het woord “wellness”.

Recepten

Er staan een aantal basisrecepten voor in het boek, voor bijvoorbeeld flensjes, platbrood, dressings en muesli. Die kun je maken en blijven vervolgens een tijd goed. Daarna volgen er weekmenu’s, boodschappenlijstjes en wat je moet preppen om de weekmenu’s de komende week rond te krijgen. Je bekijkt het dus per week. Preppen heeft als voordeel dat je je sneller aan je bedachte menu houd. Het heeft als nadeel dat als je niet prept je meteen achter ligt op schema.Boekrecensie: 28 dagen vega @ Lauriekoek.nl

Het boek geeft per dag recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Achterin vind je nog ideeën voor snacks en tussendoortjes. 28 dagen is ontzettend gezond en gevarieerd. Alleen het ontbijt al, smoothie bowls, pap van verschillende granen, crêpes. De lunch is ook afwisselend, maar verondersteld wel dat je in de gelegenheid bent op je werk voedsel klaar te maken en ook het liefst nog echt kunt koken. Het avondeten trouwens ook. Bij ieder recept staan voedingswaarden vermeld.Boekrecensie: 28 dagen vega @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: 28 dagen vega @ Lauriekoek.nl

Zelf ben ik niet zo van het meal preppen, maar het los koken van de recepten kan ook prima, als je even terugbladert zie je wat je moet doen. Je hoeft ook niet alle 28 dagen per se achter elkaar te doen, of meteen alle vlees uit je leven te bannen. Doe wat goed voelt, overal een challenge van maken werkt niet voor iedereen. Buiten dat werkt het met eten ook zo dat hoe meer je van jezelf iets moet hoe meer het begint te knellen. Vegetarisme is in essentie geen dieet, maar als je het zo gaat benaderen wel. Onthoud ook dat vegetarisch eten veel meer behelst dan de gezonde volkoren en groenten- en fruitrecepten uit dit boek.
Boekrecensie: 28 dagen vega @ Lauriekoek.nl

28 dagen vega
Caroline Hwang & Lisa Butterworth
Uitgeverij Becht
€18,99

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 16 maart, 2022

LEAVE A COMMENT