Alle Ottolenghi kookboeken op een rij
Er zijn inmiddels al best wat kookboeken van Ottolenghi verschenen, dus is het tijd voor een overzicht, dus heb ik al zijn boeken voor je op een rijtje gezet, voorzien van allerhande nuttige links naar bijvoorbeeld eerder hier verschenen recensies.
Waarom is Yotam Ottolenghi zo populair?
Yotam Ottolenghi is een Israelisch-Britse kok, kookboekenauteur en restauranteigenaar. Daar zijn er el meer van, maar wat maakt iemand en Ottolenghi in het bijzonder zo beroemd? Ik denk een combinatie van talent, op het juiste moment op de juiste plek zijn en de juiste mensen kennen. Zijn eerste restaurant trok heel veel mensen die het eten echt bijzonder vonden. Ze aten daar gerechten die ze nog nooit eerder hadden gegeten. Vervolgens kreeg hij een vegetarische column in de Engelse krant The Guardian. Zo rolde het balletje verder en leerde steeds meer mensen Ottolenghi kennen.
Waar zitten die Ottolenghi restaurants?
Er zijn 5 Ottolenghi deli’s/restaurants in Londen. Daarnaast heb je restaurants Rovi en Nopi die allebei een iets andere signatuur hebben en ook allebei in Londen zijn. Één Ottolenghi vind je in Bicester, dit is het grootste restaurant. Er komt ook een restaurant buiten Engeland in een Hotel in Genève. Daar wordt momenteel nog aan gewerkt dus die is nog niet open.
Ottolenghi controverse
Het is natuurlijk zo dat de Midden-Oosterse keuken, bekende gerechten als hummus en ingrediënten als harissa, sumak en ingemaakte citroen al bestonden voordat Ottolenghi populair maakte. Sommige mensen claimen bijvoorbeeld dat hij ze heeft ontdaan van hun context of afkomst. Andere mensen vinden dat hij zich niet hard genoeg uitspreekt tegen de oorlog in het Midden-Oosten. Ze nemen het hem kwalijk dat hij na 7 oktober een kookboek uitbracht dat hij Comfort heeft genoemd.
Moet je een Ottolenghi kookboek in huis hebben?
Als kookboekenrecensent zou ik zeggen dat je vooral kookboeken moet kopen die je aanspreken. Lees een paar van (mijn) recensies en kijk of het je aanspreekt, of bekijk wat van zijn recepten online. Krijg je er geen enthousiaste gevoelens bij? Het is niet verplicht om van bepaalde chefs of kookboeken schrijvers te houden. Spreekt het je niet aan? Koop dan gerust een ander kookboek. Er is voor ieder wat wils. Ben je wel geïnteresseerd in Ottolenghi en zijn kookboeken, lees dan vooral dit onderstaande overzicht.
Welk Ottolenghi kookboek moet ik kopen?
Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf waar je naar op zoek bent. Zo gaat Sweet over zoetigheden, zijn Plenty en Plenty More vegetarisch. Heeft Flavour Italiaanse en Braziliaanse invloeden, is Simpel wat eenvoudiger dan het gemiddelde Ottolenghi kookboek. Lees vooral de omschrijvingen hieronder waar ik alle Ottolenghi kookboeken aan je voorstel. Kom je er niet uit? Vraag me gerust om hulp in de comments.
Wat is het beste Ottolenghi kookboek?
Persoonlijk vind ik het heel moeilijk om een favoriet aan te wijzen. Ik heb uit alle kookboeken gekookt en het is eigenlijk altijd lekker. Ik denk dat mijn persoonlijke favorieten toch Plenty en Plenty more zijn. Plenty omdat het daar allemaal mee begon, Plenty more omdat daar denk ik de meeste favoriete recepten recepten in staan. Aan de andere kant staan er ook in Simpel een paar recepten die ik zeer regelmatig maak en die ik heel lekker vind, terwijl Flavour me juist qua smaken weer een hele andere richting op duwde. Ik denk dat ik eigenlijk niet kan kiezen als ik mijn antwoord zo terug lees.
Zijn alle Ottolenghi kookboeken vegetarisch?
Het is een misverstand dat alle kookboeken van Yotam Ottolenghi compleet vegetarisch zijn. Ik denk dat dit misverstand mede in stand wordt gehouden door grote online winkels als Amazon en Bol. Zij scharen Ottolenghi kookboeken onder de noemer vegetarisch of zelfs veganistisch. Waarschijnlijk is dit een automatisch proces waar geen mens aan te pas komt maar zo kan het zijn dat mensen gaan denken dat alles wel compleet zonder vis of vlees is terwijl het niet zo is. Ook was zijn column in The Guardian in het begin een vegetarische column. Inmiddels publiceert hij in die krant ook recepten met vlees en vis.
Welke kookboeken van Ottolenghi zijn wel compleet vegetarisch?
Niet alle kookboeken van de hand van Ottolenghi zijn dus compleet vegetarisch. maar er zijn kookboeken bij die wel zonder vlees of vis zijn: Plenty, Plenty more en eventueel Sweet. Sweet is wel een kookboek of eigenlijk bakboek met baksels en zoetigheid, dus niet perse met recepten geschikt voor avondmaaltijden.
Die Ottolenghi boeken staat toch altijd vol met allerlei aparte ingrediënten, waar kun je eigenlijk krijgen?
Nou dat treft, want daar heb ik ooit een blogpost over geschreven, of eigenlijk meerdere. Een over Midden-Oosterse ingrediënten en een over het vinden van de ingrediënten uit Flavour. Sinds ik die blogposts heb geschreven is het aantal supermarkten en andere winkels die ingemaakte citroenen, tahin en rozenwater verkoopt alleen maar toegenomen. Zoek je naar rozenharissa? Dan kan ik die van Belazu echt aanraden net als de producten van Souq. Ga vooral ook langs bij de Turkse supermarkt in de buurt. Als je er niet vind wat je zoekt, dan vind je er vast iets wat je niet zoekt.
Het Ottolenghi effect
Zelfs als je niets met Ottolenghi te maken wil hebben is er kans dat hij toch een beetje invloed heeft. Zo heeft hij koken met groenten mede op de kaart gezet. Waardoor ook andere koks weer extra geïnspireerd geraakt zijn om met groenten te koken. Zijn er bepaalde ingrediënten te koop in de supermarkt en delicatessenwinkels. Misschien heb je wel een heel ander kerstdiner door een familielid dat wel Ottolenghi fan is. Ik durf ook wel te zeggen dat door zijn kookboeken er ook weer meer oog is voor andere Midden-Oosterse kookboeken of kookboeken waarin groenten de hoofdrol spelen.
Hieronder volgt de lijst met Ottolenghi kookboeken op chronologische volgorde:
Ottolenghi: Het kookboek
Dit is het eerste kookboek van de hand van Yotam Ottolenghi dat verscheen geschreven met zijn zakerpartner en goede vriend Sami Tamimi. Plenty was dus niet het eerste Ottolenghi kookboek. Ottolenghi het kookboek vind je recepten geïnspireerd op de jeugd van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi’s jeugd in West en Oost Jeruzalem met invloeden uit verschillende landen. Van Libanon tot West-Afrika, van Italië tot Californië. In dit boek staan, in tegenstelling tot Plenty dus wel recepten met vlees en vis naast natuurlijk salades en groenterecepten en ook taart en cake. Leuk feitje op de foto’s van het restaurant in het kookboek zie je Itamar Srulovich. Die later met zijn vrouw Sarit Packer Honey & Co begon.
Plenty
Het tweede kookboek is door velen gezien als HET Ottolenghi kookboek. Alles waar je aan denkt als je de aan Ottolenghi hoort staat er in. Ik heb het nooit gerecenseerd op Lauriekoek om de simpele reden dat mijn blog toen nog niet bestond. Ik weet nog goed dat toen het uitkwam mensen in mijn omgeving het massaal kochten, het was echt een kookboek wat je moest hebben. Als je het nu doorbladerd zie je echt een tijdsbeeld. De recepten zijn nog steeds goed. Met goede originele combinaties en veel groenten. Een deel van de recepten kom van zijn column in The Guardian: The new vegetarian, een ander deel is nieuw. Dit is een compleet vegetarisch kookboek.
Jeruzalem
Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi komen allebei uit Jeruzalem. Sami uit de Arabische oostkant en Yotam uit de Joodse westkant, maar leerden elkaar pas 30 jaar later kennen in Londen. Dit kookboek is een ode aan de stad en al zijn culinaire invloeden. Moslims, Joden, Arabieren, christenen en Armeniërs, allemaal zijn ze thuis in deze stad. In Jeruzalem vind je dus ook hun invloeden terug in de recepten.
Later verscheen van de hand van Sami Tamimi en Tara Wigley Falastin, wat ik qua gevoel heel erg in het verlengde van dit kookboek vind liggen. Ik heb ook drie recepten uit dat kookboek mogen delen: Ovenschotel met aubergine, kikkererwten en tomaat, Shatta en Labneh-kwarktaart met geroosterde abrikozen, honing en kardemom.
Plenty More
Plenty more is het vervolg op het kookboek Plenty. Dus het staat, net als dat boek bomvol met lekkere recepten met groenten, dezelfde nieuwe fijne combinaties en ingrediënten en ook compleet vegetarisch. Dit is het eerste kookboek wat ik op Lauriekoek mocht recenseren. Lees mijn stukje over Plenty more.
Nopi
Geïnspireerd op het gelijknamige restaurant en geschreven door Yotam Ottolenghi en Ramael Scully, Nopi’s chef-kok. De recepten hebben Aziatische invloeden en de recepten uit het restaurant zijn zo aangepast dat je ze ook thuis kunt koken in je eigen keuken.
Sweet
Sweet bevat recepten voor zoetigheden in Ottolenghistijl, geschreven door Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Denk aan typische Ottolenghismaken zoals tahin, halva en saffraan en rozenwater verwerkt in desserts en baksels. Je kunt er meer over lezen in mijn recensie van Sweet.
Simpel
Het Ottolenghi kookboek met de grote gele citroen op de voorkant, dat is Simpel. Het kookboek met zoals de titel al zegt wat simpelere Ottolenghi recepten. Al zal voor veel mensen gelden dat ze ook deze recepten het liefst in het weekend koken. Lees er alles over in mijn recensie van Simpel.
Flavour
Geschreven door Ottolenghi en Ixta Belfrage met weer compleet andere invloeden zoals Brazilië en Italië. Met behulp van de drie P’s: proces, pairing en product maak je de heerlijkste maaltijden. Omdat dit Flavour gebruik maakt van nieuwe wat minder bekende ingrediënten heb ik een blogpost gemaakt over waar je die kunt vinden. Ixta heeft ook een succesvol kookboek van haarzelf: Mezcla.
Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love
In dit eerste kookboek van wat uiteindelijk een serie van 4 kookboeken gaat worden, staat het team achter Ottolenghi centraal. Ottolenghi heeft een testkeuken waar nieuwe de recepten ontwikkeld worden en waar altijd verschillende koks werken. Die brengen hun eigen smaken en voorkeuren mee en zo zijn de recepten die ze maken altijd weer nieuw en opwindend. Waar in het in vorige kookboeken nog leek alsof Ottolenghi het allemaal alleen deed, blijkt uit dit kookboek dat dat dus niet zo is. De recepten draaien om lekker koken met behulp van je voorraadkast, geïnspireerd door de coronacrisis. Lees er meer over mijn recensie van Shelf love.
Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker
In deel 2 uit de Test kitchen-serie laat het Ottolenghi test kitchen team je zien hoe je iets extra lekker en extra smaakvol maakt. Ik stel het kookboek uitgebreid aan je voor in mijn recensie van Ottolenghi’s test kitchen extra lekker.
Comfort
Comfort gaat over comfort food in de breedste zin van het woord. Ook gezond eten kan gerust comfort food zijn, afhankelijk van de context. Ik vind dit zelf het meest on-Ottolenghiaanse kookboek tot nu toe. Niet per se niet goed, maar het mist die typische sprankeling. Meer daarover lees je in mijn uitgebreide review van Ottolenghi’s Comfort.
Maaike
16 december, 2024Een deel van de verwarring is denk ik ontstaan omdat Yotam Ottolenghi zich nooit heel sterk heeft geprofileerd als een vegetarische receptenschrijver, op de boeken waar geen vlees in voorkomt (plenty, plenty more en flavour) staat nergens aan de buitenkant (titel, tekst op de achterkant) dat ze volledig vegetarisch zijn.
Wel dat het recepten met groentes zijn, en op mijn exemplaar van plenty staat op de achterkant dat hij vegetarische recepten voor de krant heeft geschreven, en dat hij zelf geen vegetariër is, maar dus eigenlijk niks over de recepten aan de binnenkant.
Zijn andere boeken heb ik niet, maar daar staat volgens mij ook niet echt duidelijk op dat er wel recepten met vlees instaan, aan de buitenkant zie je het dus niet, dus als je je boeken online koopt ben je al afhankelijk van de beschrijving van de website, en de reviews van andere mensen.
Ik geef toe dat het een beetje afgezaagd kan overkomen om steeds het woord vegetarisch in een titel te stoppen (ik heb alleen al 4 totaal verschillende kookboeken die groot vegetarisch kookboek of het grote vegetarische kookboek oid heten, niet heel handig) maar het is wel handig als het bijvoorbeeld in de ondertitel vermeld word.
Ik denk wel dat zijn boeken misschien juist daardoor populair zijn geworden, want veel vleeseters willen niet dood gevonden worden met een kookboek waar met grote letters vegetarisch opstaat, en die mensen zijn nu eenmaal in de meerderheid.