Clearspring – sesamproducten

Clearspring - nieuwe producten @ Lauriekoek.nlClearspring is een merk waarvan ik eigenlijk altijd wel iets in huis heb. Of het nou een stukje kombu is voor in de soep of bouillon, gedroogd zeewier of mirin. Ik gebruik het graag en vaak en nee ik word niet betaald om dit te zeggen. Dus toen ik zag dat er wat nieuwe Clearspring sesamproducten waren bijgekomen vond ik het meteen tijd om er een blogpost aan te wijden. Sesamliefhebbers let op!

Sesam

Laatst zat ik toevallig te mijmeren bij een met sesam bedekt broodje. Toch gek hoe een paar zaadjes de smaak van een broodje zoveel extra’s geven. Je kijkt er makkelijk overheen en toch zijn ze bijzonder. Sesamzaad geeft zelfs op plantaardige wijze die zeer gewilde umamismaak aan je eten, terwijl ze ook zelf nog de nodige gezonde voedingsstoffen toevoegen. Terwijl ik naar mijn met sesam bedekte broodje keek dacht ik: ik zou meer sesam moeten eten.
Clearspring - nieuwe producten @ Lauriekoek.nl

Irigoma

Clearspring heeft potjes die goed in je kruidenla passen met sesamzaadjes of Irigoma voor over alles heen. Zelf noemen ze noedels, tofu en sushi, wat een hele goede suggestie is om mee te beginnen, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Er zijn zwarte en witte zaadjes, die zaadjes komen van dezelfde plant.Zwarte- en witte sesam @ Lauriekoek.nl

Misverstand is dat zwarte sesamzaadjes de verbrande versie zijn van de witte zaadjes, maar dat heeft er niks mee te maken. Het hangt er vanaf hoeveel jasjes je van het sesamzaadje afpelt. Ze smaken beide naar sesam natuurlijk, alleen is de zwarte variant van het sesamzaadje net iets bitterder en ook iets nootachtiger van smaak. Strooi vooral royaal met beide want dat geeft een leuk contrast en instant feestelijkheid. Het is de hagelslag van de natuur.
Clearspring - nieuwe producten @ Lauriekoek.nl

Gomashio

Een ander strooisel op basis van sesamzaadjes is gomashio. In het geval van Clearspring is dat simpelweg gemalen geroosterd sesam met zeezout. Niet meer en niet minder. Sommige Gomashio bevat ook suiker, maar dit merk dus niet. Dit strooisel is ook verkrijgbaar in wit- en zwart sesamzaad. Mensen die minder zout willen eten gebruiken dit graag, omdat de sesam net wat extra smaak aan het eten geeft en het zoutgehalte beduidend minder is dan van gewoon puur zout.  Ik heb zelf eigenlijk altijd gomashio in huis en strooi het graag royaal op gestoomde groenten, vooral op broccoli werkt het erg goed. Een potje is zo op.
Clearspring - nieuwe producten @ Lauriekoek.nl

Clearspring - nieuwe producten @ Lauriekoek.nl

Shichimi togarashi

We blijven in het sesamthema want Clearspring heeft een bio versie van het befaamde shichimi togarashi ontwikkeld. Misschien doet het ergens een belletje rinkelen? Meestal zit het in een snoezig klein stooiertje, met een rood dekseltje en staat het op tafel bij je sushirestaurant, naast de zout en peperstrooier en de sesamsaus. Het is een mengsel van witte en zwarte sesam met chilivlokken, zwarte peper, gemberpoeder, sinas schil en nori zeewier. Allemaal biologisch en heel erg lekker. Ook hiermee kun je heel erg veel kanten op en past het verrassend goed bij van alles en nog wat. Leuk dat er nu ook een biologische variant van verkrijgbaar is.
Clearspring - nieuwe producten @ Lauriekoek.nl

Zwarte tahin

Mocht je nog op zoek zijn naar de toch altijd wat moeilijker vindbare zwarte tahin, dan heeft Clearspring die ook (teven bio). Ik vind zwarte tahin altijd net iets stugger doorroeren dan de beige versie en de smaak is ook nootachtiger. Als pasta komt de zwarte kleur helemaal goed naar voren. Instant drama op je bord, een effect wat het leuk doet rond Halloween. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die van nature zo mooi door en door zwart zijn. Eerder maakte ik al dit lijstje.
Clearspring - nieuwe producten @ Lauriekoek.nl

Ponzu

Als laatste nog iets wat niets met sesamzaad van doen heeft, maar wat ik toch even wilde delen: Yuzu ponzu. Toen ik dit enige tijd geleden een keer proefde, was ik al onder de indruk. Het was ook denk ik zelfs de eerste keer dat ik yuzu proefde. Inmiddels is yuzu, een Japanse citrusvrucht, die enigszins wat weg heeft van mandarijn, maar zich daar ook goed van onderscheid met een eigen typische smaak is intussen bijna net zo bekend als gezouten karamel of matcha. Voorheen was yuzu ponzu alleen in België verkrijgbaar, maar inmiddels ook in Nederland en daar ben ik heel blij mee, want ik vind het nog steeds zo lekker als ik hem toen vond. Ponzu met yuzu is de ideale combi tussen zout, zuur en hartig en is ook in dit geval echt overal lekker bij.Clearspring - nieuwe producten @ Lauriekoek.nl

Clearspring kun je kopen bij natuurwinkels, sommige delicatesse zaken en bij webwinkel RealFlavors.

Posted by on 22 september, 2024

LEAVE A COMMENT