Handige keukendingen: De keukenweegschaal
Vandaag in handige keukendingen een item waarover ik even getwijfeld heb of ie in deze serie thuishoort, namelijk de weegschaal. Niet omdat ik tegen wegen in de keuken ben, bij het bakken heb je echt een weegschaal nodig. Het is meer dan veel items in deze serie heel betaalbaar zijn, terwijl ik weet dat mijn keukenweegschaal niet het goedkoopste item ever is. Aan de andere kant hoort hij wel bij de basis uitrusting van iemand die graag kookt. Dat laatste gaf voor mij toch de doorslag.
Eerder verschenen in de serie handige keukendingen: rasp, keukenschaar, kleine mesjes, vijzel en onderzetters.
De zoektocht naar een goede weegschaal
Ik heb zelf verschillende keukenweegschalen gehad van goedkope winkels. Een waarvan de batterij snel leeg was, of een weegschaal die echt niet tegen vocht kon. Ik heb er een gehad van een budget winkel uit de UK die uitzonderlijk lang mee ging, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Uiteindelijk ben ik een keer een keukenwinkel binnengelopen en heb ik gevraagd naar een goede keukenweegschaal. Dat is jaren geleden en ik heb hem nog steeds. Het merk is Escali.
Plat en minimalistisch
Het is een mooie minimalistische platte, die goed schoon te maken is. De batterij is bijna nooit leeg. Er zitten zelfs verschillende manieren op om te wegen, die ik eigenlijk nooit gebruik. Hij is prima voor de meeste afweegwerkzaakheden in de keuken. Voor het afmeten van drie gram gist is ie net niet precies genoeg. Daarvoor moet ik ooit nog zo’n klein weegschaaltje voor kopen. Ik gebruik mijn weegschaal elke dag wel even.
Opwindbaar
Later zag ik ook nog een weegschaal van Brabantia die je kunt opwinden. Die is dus compleet zonder batterijen. Wat me heel handig lijkt. Ik heb hem nog nooit bij iemand thuis gezien, of hem gebruikt maar qua milieu lijkt mij hoe minder batterijen hoe beter. Zo’n ouderwetse weegschaal zonder batterijen is mij niet precies genoeg, in mijn keuken wil ik echt een digitale hebben.
Wegen is weten
Ik weet dat een weegschaal heel saai klinkt. Het beeld van iemand die uit de losse pols kookt en brood maakt op gevoel spreekt veel meer aan. Aan de andere kant wil je ook dat wat je doet klopt, zodat je tot het juiste resultaat komt. Er zijn bijvoorbeeld aardappels van 50 gram en van 300 welke bedoel je? Schrijvers zoals Ottolenghi zetten niet voor niets gewichten bij hun recepten. Dat is niet om je samen met de lange ingrediëntenlijsten op stang te jagen, maar zodat de verhoudingen kloppen. Het is dus echt een handig keukenitem.
Beste koop?
Ik had deze blogpost over weegschalen nog niet getypt of mijn trouwe Escali weegschaal gaf de geest. Alsof nu hij wist hoe tevreden ik over hem was en hij eindelijk rustig kapot kon gaan. Mooie boel is dat! Nu heb ik de beste koop en de beste uit de test van de consumentenbond weegschalentest, vian Ikea. Vriendelijk geprijsd, slechts een tientje, dus wilde ik die wel het voordeel van de twijfel geven. Hij heeft helaas af en ton een beetje een eigen wil en het batterijen klepje sluit niet zo goed. Ik ben benieuwd hoe lang hij het volhoud in mijn keuken, want sommige items worden hier vaak toch net wat intensiever gebruikt dan andere.
Maaike
2 december, 2024Ik heb nu mijn derde digitale weegschaal (daarvoor gewoon nog een ouderwetse die van m’n oma geweest was) de eerste van de hema, helemaal prima, niet duur en ruim tien jaar mee gedaan.
Daarna een goedkope op BOL gekocht, merk vergeten maar ging na een jaar ofzo stuk.
Nu weer één van de hema, heb ik nu bijna een jaar denk ik, doet het echt goed, geen gedoe met het batterijklepje.
Alleen heb ik het soms niet direct door als hij van eenheid wisselt (zit ik ineens pounds af te wegen in plaats van kilo’s) maar ik weet nu dat ik daar op moet letten.
Hij was iets duurder dan die van de ikea, maar ik heb goede hoop dat hij nog lang meegaat.
Moet wel zeggen dat ik hem niet zo heel vaak gebruik, voornamelijk bij bakken als het echt nauw luistert (ik ga het laatste stuk van een aardappel toch niet weggooien, en 20 gram aangesneden aardappel bewaren vind ik ook een gedoe, dus die gaat er toch in als het even kan 😉 ) en zelfs dan werk ik vaker met cups, en dan eventueel wat aanpassen op gevoel.
Gaat eigenlijk maar zelden mis, maar goed, dat is ook net wat je gewend bent natuurlijk.
Mijn vader bakte heel veel (voornamelijk brood) en die benaderde het heel wetenschappelijk, met percentages en hompen deeg afwegen zodat bijvoorbeeld alle bolletjes exact even groot waren.
Mijn moeder kookt meer, en bakt ook wel af en toe (voornamelijk zoete dingen maar ook wel brood) en die doet alles op gevoel.
Ik heb allebei geleerd, en het grappige is dat het bij de meeste dingen helemaal niet zoveel uitmaakt als je zou denken, dus ik kies meestal voor de makkelijkste weg.
Maaike
2 december, 2024Mijn weegschaal nog even voor je op de kop gehouden, en het batterijklepje sluit bij deze met een schroefje.
Beetje gedoe misschien als er een nieuw batterijtje in moet (is nog niet nodig geweest) maar het blijft wel lekker zitten zo, dus misschien iets om op te letten bij de volgende aankoop.