Boekrecensie: Het Nederlandse snoepboek

Boekrecensie: Het Nederlandse snoepboek @ Lauriekoek.nlHet Nederlandse snoepboek gaat over nostalgie. Wie lust er nou geen snoep en wie heeft er helemaal geen herinneringen bij een bepaald snoepje? Die snoepjes kun je ook zelf maken en daarom vind je in dit boekje niet alleen verhalen maar ook recepten om zelf aan de slag te gaan. 

Snoep van vroeger en nu

In dit boek vind je zo ongeveer het hele assortiment van een ouderwetse snoepwinkel. Nou ja ouderwets voor mij dan, want hoewel ik de snoepjes wel ken, ken ik sommige alleen door oudere familieleden of uit de museumsnoepwinkel van het Zuiderzeemuseum. Stroopsoldaatjes bijvoorbeeld, of ijsbonbons. Andere snoepjes uit dit boek zijn voor mij niet per se nostalgisch, maar ook actueel zoals pepernoten en marsepein, want die worden nog ieder jaar volop gegeten.Boekrecensie: Het Nederlandse snoepboek @ Lauriekoek.nl

Geschiedenis en herinnering

Elke soort snoep heeft zijn eigen geschiedenis en dus zijn eigen korte inleiding. Er is hard snoep, snoep dat bij kermis hoort, drop, pepermunt, feest, zacht snoep, toffee en karamels, streeksnoep, chocolade en natuurlijk kauwgom. Alle recepten zijn voorzien van een foto en door het boek heen staan ook foto’s en schilderijen die allemaal te maken hebben met vroeger en snoep. In de inleidingen van de recepten vind je soms ook persoonlijk (snoep)herinneringen van Nelly de Zwaan, de schrijfster van dit boek.Boekrecensie: Het Nederlandse snoepboek @ Lauriekoek.nl

Snoep betekent koken met suiker

Alles kun je zelf maken, ook snoep. In vrijwel al het snoep is suiker het hoofdbestanddeel en dat betekent dat je om snoep te kunnen maken, suiker moet koken. Dat maakt sommige recepten wel uitdagend. Je hebt er soms ook een suikerthermometer voor nodig. En hoewel kinderen dol zijn op snoep is het misschien niet altijd verstandig ze bij deze recepten te laten helpen, want kokende suiker is warmer dan kokend water. Voorzichtigheid is niet geheel onverstandig. Het heeft ook iets magisch, zo’n bubbelende suikermassa, dus probeer het vooral eens.Boekrecensie: Het Nederlandse snoepboek @ Lauriekoek.nl

De toekomst van snoep

Als je zelf snoep gaat maken dan zie je ook waar snoep zijn structuur vandaan vaak vandaan heeft. Dat was en is vaak gelatine. Gelatine is niet geschikt voor vegetariërs, want het is gemaakt van dierenbotten. In de inleiding van zacht snoep staat ook dat de hang naar plantaardig snoep groot is. Dat veel fabrikanten overstappen naar andere bindmiddelen en ook andere glansmiddelen want bijenwas (ook veel gebruikt in de snoepindustrie) is niet vegan. Het Nederlandse snoepboek heeft dus niet alleen oog voor het verleden, maar ook voor de toekomst van snoep.Boekrecensie: Het Nederlandse snoepboek @ Lauriekoek.nl

Of je dit boekje nu leest voor een dosis nostalgie voor jezelf, of om nostalgisch te worden van snoepgoed wat je niet echt kent, het snoep boek is leuk leesvoer en heel leerzaam bovendien. Het heeft eigenlijk maar een ongewenst bij effect en dat is dat je er heel veel zin in snoep van krijgt. Op naar de snoepwinkel dan maar.Boekrecensie: Het Nederlandse snoepboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het Nederlandse snoepboek @ Lauriekoek.nl

Het Nederlandse snoepboek
Nelly de Zwaan
Het zwarte schaap
€14,95

Posted by on 2 november, 2022

LEAVE A COMMENT