Boekrecensie: Basisboek Korea
Na basisboek India is er nu basisboek Korea. Het idee van het basisboek is volgens mij dat je de basissmaken leert kennen en de kookstijl maar dat de recepten niet al te ingewikkeld zijn. Geen intimiderende lijsten met ingrediënten, goede uitleg en geschreven door een expert. Ik voelde mij meteen aangetrokken door Korea want ik wist wat dit betekende: kimchi!
Dat klopte inderdaad, kimchi heeft zijn eigen hoofdstuk in dit boek. Van radijskimchi tot chinesekoolkimchi tot waterkimchi, je kunt echt je hart ophalen als kimchiliefhebber. Alles wordt keurig stap voor stap uitgelegd met verduidelijkende illustraties.
Meer dan kimchi
Maar natuurlijk bestaat Koreaans eten niet alleen maar uit kimchi (al denk ik dat het wel handig is als je er van houdt, in sommige van de gerechten wordt het namelijk als ingrediënt gebruikt). ook andere zaken zoals gochuang pasta, geroosterde sesamolie, kombu en doenjang zijn nodig. Doenjang is een speciaal soort miso. Je kunt veel vinden bij de toko en gelukkig is er tegenwoordig ook internet, voor de wat lastiger te verkrijgen ingrediënten.
Als je deze ingrediënten eenmaal in huis hebt is koken appeltje-eitje, want echt ingewikkeld wordt het, in dit boek althans, niet. Zelf je kimchi maken kost misschien nog wel de meeste tijd, maar een aanzienlijk deel van die tijd bestaat uit wachten tot het gefermenteerd is. De rest is vooral dingen fijnsnijden en op tijd in de pan gooien. Er staan dus opvallend veel receptopties in dit boek die snel klaar zijn. Zelf maakte ik tijdens kerst een aubergine bijgerecht dat hartstikke lekker was (de volgende dag was het zelfs nog lekkerder, dat is heel vaak zo). Ik ga het snel nog eens maken. Er komt ook veel tofu aan bod in dit boek, maar ook sushi en omeletrollen.
Nagerechten
Iets wat ik in veel Aziatische kookboeken een beetje mis zijn de nagerechten. Gelukkig is er in het basisboek Korea wel aandacht voor een aantal lekker klinkende recepten. Wat dacht je van adukibonenijsjes, kleefrijstbeignets, schaafijs of pannenkoekjes met bruine basterdsuiker? Ik verheug mij erop een van deze dingen uit te gaan proberen.
Niet vegetarisch
Het boek is niet vegetarisch er staat zelfs een compleet vis-, vlees- en gevogeltehoofdstuk in. In de gerechten uit andere hoofdstukken wordt ook incidenteel vlees gebruikt, maar vaak kun je wel iets vegetarisch maken door bijvoorbeeld geen vis bouillon te gebruiken maar water, iets wat sowieso al als optie wordt gegeven.
Opmaak
Net als in basisboek India vind je door het hele basisboek Korea vrolijke illustraties. Bij ieder gerecht staat een foto van het eindresultaat en bij sommige gerechten zelfs foto’s van twee snoezige kindertjes die aan het eten zijn. Meestal vind ik zulke foto’s te zoetsappig, maar in dit geval vind ik het geen probleem, want het zijn geen pagina’s vol met foto’s van een familie die ik niet ken.
De Koreaanse keuken
Dit kookboek is geschreven door Caroline Hwang, die recepten en styling verzorgt voor grote website’s en tijdschriften en fabrikanten. In het Engels heet het “My first Korean cookbook”, wat ook aangeeft dat het dus is bedoeld voor beginners. Ik kan niet veel zeggen over hoe authentiek het is, de ingrediënten zijn wel typisch Koreaans in mijn ogen. Buiten dat vind ik de vraag eigen niet zo belangrijk, de vraag is vooral vindt diegene die er uit kookt het lekker en kloppen de recepten? Daar lijkt het in dit boek, wat mij betreft in ieder geval wel op.
Mocht je echt de authentieke Koreaanse keuken zoeken dan adviseer ik je vooral om een kookboek voor de gevorderden te vinden. Waarschijnlijk moet je dan ook buiten het Nederlandse taalgebied zoeken, want heel veel Koreaanse boeken zijn wel in het Engels verschenen, maar niet vertaald.
Basisboek Korea
Caroline Hwang
Uitgeverij Becht
€ 29,99
Laatste reacties