10 dingen die handig zijn om te weten als je in een nieuw huis gaat wonen

10 dingen die handig zijn om te weten als je in een nieuw huis gaat wonen @ Lauriekoek.nl
Als je verhuist, komt er zoveel op je af. Je maakt uiteraard een todo-list en vergeet daar vervolgens weer te helft van. Er is ook zoveel te regelen, logistiek, wat betreft de inrichting, wat betreft praktische dingen die echt geregeld moeten worden. Nu de studenten straks weer in hun nieuwe huisjes trekken leek het mij goed te delen wat ik geleerd heb. Wie weet heb je er wat aan, nu of in de nabije toekomst.

1. Nee-nee stickers
10 dingen die handig zijn om te weten als je in een nieuw huis gaat wonen @ Lauriekoek.nl

Wil je geen bergen met reclamefolders en andere troep door je brievenbus? Een nee-nee sticker is gewoon gratis verkrijgbaar bij de gemeente. Websites die er grote bedragen voor vragen zijn stom. Je kunt er trouwens ook een bij Loesje bestellen. Als je dan toch over het internet surft, meld je dan aan bij Postfilter. Zo kom je ook van die strontvervelende geadresseerde reclame post af. Zoals die van loterijen.

2. Check de CV-ketel

Als je in een woning trekt, kijk dan goed hoe oud de CV-ketel is. Een stokoude ketel kost heel veel energie. Bij mij ging hij ook nog eens midden in de winter kapot. Lekker een week lang koud douchen. Happy happy joy joy. Oh en de laatste inhoudsbeurt op de sticker hoeft niet de leeftijd van de ketel aan te geven, het kan de derde sticker zijn die erop geplakt is.

3. Check de keuken

Check de keuken. Heb je zo’n met folie bekleed aanrecht? Die kan nergens tegen, niet tegen vocht, niet tegen warmte of hitte en niet tegen zuur. Kortom alles waar een normaal aanrechtblad wel tegen zou moeten kunnen, lijkt mij. Ik ontdekte het te laat en nu heb ik een lelijk aanrecht. Het valt niet onder de garantie en ik heb het idee dat keukenboeren er bij de aanschaf ook niet heel eerlijk over zijn..

4. Brandmelders

Let erop dat je brandmelders hebt en eventueel een koolstofmonoxidemelder. En check ook of ze op de goede plekken hangen! Bij mij in huis hingen al brandmelders, maar de koolstofmonoxidemelder hing op een dusdanige plek dat niemand er wat aan had. 10 dingen die handig zijn om te weten als je in een nieuw huis gaat wonen @ Lauriekoek.nlDus die heb ik meteen weggehaald. De vorige bewoner dacht dus dat ze bij koolstofmonoxide gewaarschuwd zouden worden, terwijl hij op die plek echt waardeloos was, stom hè? Qua brandmelders hangt maar 35% op de goede plek, als je ergens komt wonen loont het dus zeer te moeite hier even goed naar te kijken.Zorg ook dat je ten alle tijden batterijen in huis hebt voor het geval de batterij van de brandmelder leeg raakt. Anders word je om drie uur in de nacht wakker van de herrie en kan je er niets aan doen. Ja, ook melders die op de elektriciteit zitten hebben batterijen, als reserve.

De website van de Brandweer vertelt je wat je over koolmonoxide en brandpreventie moet weten. Oh en wist je dat er hele coole brandmelders bestaan? Het Nederlandse merk Flow en het Finse merk Jalo hebben coole, ze hebben bijvoorbeeld strakke bolletjes en brandmelders in de vorm van een vlieg. Alles in verschillende kleuren, voor op de muur en voor op het plafond er is dus geen excuus meer om geen brandmelder te hebben. De rookmelder van het plaatje helemaal bovenin is afkomstig van Nidal van Flow Amsterdam

5. Adreswijzigingen

Geef je adreswijzigingen bij belangrijke instanties die niet automatisch wijzigingen doorkrijgen van de gemeente meerdere keren door. Dit spreekt vanzelf denk ik. Op een of andere manier lijkt het vaak niet vlekkeloos te gaan.

6. Leveringen gaan niet altijd volgens planning

Als je nieuwe apparaten bestelt voor je nieuwe woning, ga er dan vanuit dat het een en ander mis kan gaan. Bij mij werd drie keer de verkeerde koelkast geleverd en toen pas de goede. Zorg dus als het kan voor een back-up, of back-up plan.

7. Er raakt altijd wel iets kwijt

Sommige dingen raken kwijt en komen nooit meer terug. Ik heb mijn kookmap met persoonlijke recepten nooit meer terug gezien.

8. Verhuisdozen

Je kunt verhuisdozen huren, maar je kunt ook verhuiskratten huren, die zijn groter en steviger. Vraag ook altijd rond, misschien zijn er nog mensen die dozen voor je hebben liggen, scheelt weer geld en het is beter voor het milieu.

9. LED Verlichting

Natuurlijk is het een goed idee om over te stappen op LED verlichting, maar let wel op: gewone dimmers werken niet met LED lampen. Je kunt bij Ikea speciale LED lampen kopen waarop je een speciale dimmer kan installeren. Als je wil overstappen op LED, is Ikea sowieso een goed adres. Een ander handig adres is Eco-logisch een bouwmarkt en webwinkel waar alles is geselecteerd op duurzaamheid.

10. Reinigbare muurverf

Er bestaat reinigbare muurverf, het is niet de meest ecovriendelijke optie, ik weet het maar in ruimtes zoals de keuken maakt het het schoonmaakwerk een stukje lichter.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 6 september, 2017

LEAVE A COMMENT