Recept: Pompoenijs
Het is het pomoenseizoen en ik dacht dat er op Lauriekoek al lang een recept voor pompoenijs stond, maar dat bleek dus helemaal niet zo te zijn. Nu dus wel! Misschien is het een ideeetje voor je kerstdiner? Iedere gang iets met pompoen? Het ijs laat zich uitstekend combineren met een blondie of brownie.
Pumpkinspice: schaarste preceptie
Het schijnt dat eten met pompoenkruiden of pumpkin spike zo populair is omdat het een seizoens item is. Niet echt natuurlijk, het is niet zo dat er zoals met asperges en aardbeien een seizoen is waarin de pumpkin spice van het land komt. Je kunt als je de juiste kruiden in je kastje hebt elk moment een pompoenkruidenmengsel samenstellen en ermee aan de slag gaan. Net als met speculaaskruiden. Toch gaat het hier natuurlijk om de grote koffie keten die heel goed het gevoel weet te creëren dat je op tijd je warme drankje moet komen halen omdat je anders misgrijpt.
In pumpkin spice zelf zit verwarrend genoeg geen pompoen. In dit ijs zit zowel het kruidenmengsel als daadwerkelijke pompoen. Ik gebruikte mijn zelf samengestelde pompoenkruidenmix. In de mix zelf zat cassia kaneel en de kaneel is ceylon. Al kan je natuurlijk de kaneel gebruiken die je zelf het lekkerste vindt. Ik vind de ceylon kaneel van The good spice een aanrader.
Bekijk ook mijn recepten voor pannenkoekjes met pompoen, pompoencake en pompoen muesli.
Pompoenijs
Voor 6 personen
Voor dit recept heb je een ijsmachine nodig.

Wat heb je nodig?
- 175 ml slagroom
- 175 gram gecondenseerde melk
- 200 gram pompoenpuree (kant-en-klaar, of zelf gemaakt uitongeveer een halve flespompoen)
- 250 ml volle melk
- 15 gram ahornsiroop
- 1 theelepel pompoenkruiden (pumpkin spice)
- 1 theelepel kaneel (het liefst ceylon kaneel)
- optioneel: pecannootjes en een beetje ahornsiroop voor er op en er over
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verwarm de melk samen met de specerijen in een steelpanenetje en verwarm de melk, tot net onder het kookpunt. Als dat is bereikt, zet het vuur dan uit en laat de melk afkoelen.
Schil de pompoen en snijd deze in blokjes. Deze gaan ongeveer een half uur zonder olie op een bakplaat in de oven. Als de pompoen zacht genoeg is, haal deze dan uit de oven en pureer in een keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde puree. Druk hierna deze puree door een fijne zeep om deze extra glad te maken. Normaal ben ik niet zo streng op het zeven van ingrediënten, maar klontjes in je ijs zijn niet lekker. Hier laat je de pompoenpuree verder afkoelen.
Weeg alle overige ingrediënten af en doe ze samen in een kom. Voeg hier de melk en de puree aan het roer het goed door tot alles het een egaal geheel is. Zet het in de koelkast m goed kous te laten worden, het liefst een hele nacht, dat komt echt de smaak ten goede.
Koel de ijsmachine voor, zo lang als volgens de instructies nodig is en selecteer het roomijsprogramma. Giet het koude ijsmengsel in de kom van de ijsmachine en laat het in 20 tot 30 minuten draaien tot het ijs geworden is. Schep in een bakje en laat het ijs in de vriezer verder opstijven.
30 minuten voor het serveren in de koelkast zetten. Zo kun je er mooie bollen van scheppen. Serveer het ijs met een pecannootje op het bolletje en eventueel wat ahornsiroop er overheen.








Laatste reacties