Recept: Courgette-carbonara met citroen uit For the love of lemons

Recept: Courgette-carbonara met citroen uit For the love of lemons @ Lauriekoek.nlHet tweede recept uit For the love of lemons wat ik met jullie mag delen. Een perfect recept voor als je wat courgettes uit je moestuin wil wegwerken. Zoek je naar een dessert met citroen, check dan het recept voor mascarponemousse met citroen dat ik eerder deelde.

Letitia Clark schrijft:

Ik noem een gerecht een ‘carbonara’ wanneer het ontstaat door een romige pastasaus te maken met eieren die net gaar genoeg worden om te emulgeren en stollen zonder dat het roerei wordt. Ik geef de voorkeur aan carbonarasaus zonder de traditionele pancetta of guanciale, omdat ik de klassieke versie van het gerecht te zwaar vind. In plaats daarvan gebruik ik graag groenten. Artisjokken, doperwten, tuinbonen en gebakkencourgettes zijn allemaal heerlijke alternatieven voor een lichtere carbonara.

Deze courgette-carbonara krijgt extra smaak door een flinke dosis citroen (van zowelgeraspte schil als sap), die een goed tegenwicht biedt tegen de volle smaak van de eieren. Courgette en citroen is een combinatie die je vaker in mijn recepten zult tegenkomen: een harmonieus huwelijk van twee partners die het beste in elkaar naar boven halen. De citroen is essentieel om de zoetheid van de gebakken courgettes in evenwicht te brengen – die bijna jamachtig worden door het langzame bakken in royale hoeveelheden olijfolie en knoflook. Maar ook versterkt deze citrusvrucht de citroensmaak die courgettes van zichzelf al enigszins hebben.

Neem als het even kan kleine, jonge courgettes. Die hebben een vollere smaak en een lager watergehalte. Ik gebruik ook graag pecorino sardo, een kaas die zowel een citroenachtige smaak als een nootachtige zoetheid heeft die hier perfect bij past. Ik bak de courgettes vaak de avond ervoor en bewaar ze in de koelkast; zo kan ik dit gerecht de volgende dag snel in elkaar draaien voor de lunch. Ik gebruik graag gladde penne, maar spaghetti of rigatoni werken net zo goed.Recept: Courgette-carbonara met citroen uit For the love of lemons @ Lauriekoek.nl

Courgette-carbonara met citroen

Voor 2 personen

Wat heb je nodig?
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie, plus extra voor erbij
  • 1 teen knoflook, gekneusd
  • 2 middelgrote of 3 kleine courgettes, in de lengte gehalveerd, dan in halvemaantjes gesneden
  • zeezout
  • 180 gram pasta naar keuze
  • 1 ei plus 2 eidooiers
  • 4 eetlepels geraspte pecorino (of Parmezaanse kaas)
  • geraspte schil van 1 kleine biologische citroen en het sap van een  ½
  • verse basilicumblaadjes voor erbij.
Wat moet je doen?

Verhit de olie in een koekenpan op midden-laag vuur. Bak de teen knoflook erin tot de olie net begint te sissen en de knoflook lekker begint te ruiken. Voeg de courgettes toe en bak onder regelmatig omscheppen tot ze rondom goudbruin zijn, uit elkaar beginnen te vallen en bijna jamachtig worden. Breng op smaak met flink wat zout en zet apart (of laat afkoelen en bewaar in de koelkast voor later gebruik).

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente in een grote pan flink gezouten water.

Schep intussen het ei, de eidooiers, kaas, citroenrasp en het sap door het courgettemengsel. Verwarm al roerend op laag vuur. Schep de pasta met een schuimspaan direct in de courgettepan, samen met een scheutje pastakookwater. Roer op laag vuur totdat je een romige saus hebt die de pasta bedekt. Proef en breng zo nodig verder op smaak. Voeg een paar verse basilicumblaadjes, extra kaas en een scheutje van je beste olie toe en serveer.Recept: Courgette-carbonara met citroen uit For the love of lemons @ Lauriekoek.nl

Posted by on 3 september, 2025

LEAVE A COMMENT