Dingen die wat mij betreft mogen achterblijven in 2016

weguit2016Na de boeken top 16 volgens lezers bedacht ik mij dat ik dit jaar nog wel een persoonlijk lijstje wilde publiceren. Niet per se over kookboeken, maar wel over enkele ergenisjes op voedsel gebied. Dat heb ik dit jaar al eens gedaan in de 7 voedingstrends waar ik niets mee heb blogpost. Wat serieus enorm opluchtte vooral dat stukje over kanker en voeding en schuld. Dat moest ik echt even kwijt. Nu wilde ik het op jaar niveau nog eens dunnetjes over doen. Met wat trends van dit jaar die volgens mij wel in 2016 mogen blijven..
Blauwe wijn


Nee ik bedoel geen blue curaçao of een andere mixdrank met een nogal chemisch kleurtje. Gewone wijn, maar dan blauw. Ik snap niet wat er zo speciaal aan is, behalve de kleur. Wat ik op zich wel een aparte trend vind in deze tijd van e-nummer- en kleurstoffenangst. Schijnbaar is er geen enkele overlap tussen de groep blauwe-wijndrinkers en e-nummerhaters.

slim-pasta-fettuccine2
Noedels en pasta gemaakt van courgette


Zoete aardappel, wortel, pompoen. Ik heb geprobeerd er aan te wennen, ik heb het meerdere keren gegeten en klaargemaakt en ik vind het niets met pasta te maken hebben en meestal gewoon sowieso helemaal niets. Hetzelfde geldt voor de cognacplantpasta. Ik heb liever minder, maar lekkere pasta of noedels gemaakt van boekweit of tarwe dan veel niet zo lekkere “groente pasta”. Ik houd natuurlijk wel gewoon van groenten, maar gewoon als groenten.

.
.
hardgekookteiEieren in plastic bakjes


Eieren hebben een schil. Superhandig, daardoor hoeven ze niet in een plastic bakje. Toch heeft AH bedacht dat je ze beter gepeld en gesprayd met shellac (luizenmeuk) kunt verkopen. Ik vrees dat we straks de gepelde banaan en mandarijn in Nederland kunnen gaan kopen. In plastic. Bizar.

Lukraak supplementen slikken


Met overdosis B6 als gevolg, om maar eens een voorbeeld te noemen. Dit kan je zenuwen kan aantasten als het langer gebruikt. En zo zijn er tal van voorbeelden. Bij spierkramp grijpen mensen al snel naar magnesium, terwijl bewijs daarvoor nog niet echt aanwezig is. Of die leuke rijstcapsules bij een te hoog cholesterol, waar vaak dingen aan worden toegevoegd, die eigenlijk niet mogen. Ga toch vooral naar de dokter of diëtist bij voedingsvragen.

IMG_2671[1]Organisch zeggen als je biologisch bedoelt


Organisch is net het zelfde als biologisch. Stenen zijn volgens mij ook organisch en misschien zelfs wel biologisch, maar niet echt eetbaar. Het lijkt erop dat nog steeds letterlijk het woord organic wordt vertaald, wat ik een beetje krom vind. De laatste tijd zie ik het weer heel veel. Andere met name Amerikaanse woorden en zinnen worden ook iets te letterlijk vertaald. Ik zie mensen dingen zeggen als “houd op met me”. Natuurlijk ik begrijp wat je bedoelt, maar het is het net niet en het kan ook tot verwarring leiden.

.

Niet volkoren volkoren


Ja dat klinkt een beetje vaag hè? Uit onderzoek is gebleken dat veel volkoren producten helemaal geen volkoren zouden mogen heten. Nou ja van de warenwet mag het wel, want die gaat alleen over brood en niet over dingen als crackers. Zelf maken dan maar, of opzoek naar een adres waar ze wel begrijpen wat wel en niet volkoren kan en mag heten.

.
.
.
.
Schizofrene gerechten als chocoladesoep en zoete-aardappeltoast

IMG_2719[1]Ja, dat zijn echt van die Pinterest gerechten, waarbij ik als ik de omschrijving lees, zie dat het vooral gaat om wat er niet in zit zoals gluten of suiker. Ik zie niet helemaal in waarom een stuk zoete aardappel zou moeten roosteren in een broodrooster, of chocolademelk met een lepel zou moeten eten. Ik stel dus voor deze gerechten gewoon achterlaten in 2016. Als ik dan toch wat moet proberen, probeer ik zelfs nog liever deze chocoladehummus. In de oorlog vonden ze zoete aardappel in frietvorm al niets. Ik vind dit boek uit 1950 wel goed advies geven over hoe ze te eten.
duringthewar
.

Suikerangst

Ik moest zo ontzettend zuchten toen ik hoorde over de suikerafkickkliniek van het Diabetesfonds. Dat reduceert complexe ziektes als diabetes (de meeste media weten het verschil tussen type 1 en 2 niet eens) weer tot ziektes die altijd je eigen schuld zijn “want teveel suiker gegeten”, ziektes waarbij andere voedingstoffen zoals ongezond vet en zout en andere oorzaken zoals een samenleving die een zittend bestaan lijd. Totaal verzwegen worden. Iemand nog een plakje “suikervrije” cake met een liter honing en kokosbloesemsuiker? Luister naar Jelmer de Boer, die suikerverslaving bestaat niet.

.
Natuurlijk wil ik, voordat iedereen zich weer op het diëten en het bikinilichaam voor volgend jaar stort nog een beetje leuk afsluiten. Ik vond dit interview met Bee Wilson erg mooi. Vooral het antwoord op de vraag wat ze onder “eating well” verstaat.

Zelf vermaak ik mij nog altijd in dit wonderlijke voedsel universum. Gister las ik bijvoorbeeld een advertentie voor peperduur mineraalwater. Waarin het water werd aangeprezen als “vrouwvriendelijk” ik vraag mij nu nog steeds af wat ik mij moet voorstellen bij mineraalwater wat niet vrouwvriendelijk is.

Hopelijk zijn er ook weer vermakelijke (en vooruit minder vermakelijke maar interessante) dingen te ontdekken in 2017. Ik blijf in ieder geval met plezier voor jullie (en mijzelf!) door bloggen. Op naar de volgende 4 jaar. Yeah!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 5 december, 2016

2 Comments

  • Hanneke

    5 december, 2016

    Ik kan je helemaal volgen in de dingen die je benoemt. Wat zijn er toch veel onzinproducten en wat lopen we er met z’n allen toch hijgend achteraan.
    Fijn dat je blijft nadenken Laurie. Laten we allemaal blijven nadenken…

LEAVE A COMMENT