Boekrecensie: Zoet zonder suiker
Misschien doet de naam SUE het belletje rinkelen? Ik weet nog dat ik iedereen ineens met van die herkenbare vierkante gebakjes zag. Inmiddels zijn die op 120 plekken te koop en zijn er drie vestigingen, maar toen moest je er nog voor naar Rotterdam. Nu is er dit kookboek: Zoet zonder suiker van Kim Sue Palm, met daarin de recepten voor de vierkante gebakjes en andere zoetigheden van SUE zodat je ze ook zelf thuis kunt maken.
Suikervrij?
Zoet zonder suiker vind ik persoonlijk een beetje een moeilijke titel. Dadels, kokosbloesemsuiker en rijststroop zijn allemaal nog steeds suikers. Als ik aan producten zonder suiker denk dan denk ik aan producten zoals suikervrije limonade met zoetstof zoals aspartaam of aan producten waar sowieso al geen suiker in zit zoals water. Als iemand diabetes heeft kun je diegene bijvoorbeeld ook niet zomaar een taartje uit dit boek geven. Ook in dit suikervrije gebak zitten koolhydraten waarvoor medicatie moet worden toegediend.
Schuldgevoel
Op de achterkant van het boek staat ook iets over genieten zonder schuldgevoel. Ik denk niet dat eten gepaard moet gaan met schuldgevoel. Natuurlijk zie ik om mij heen dat mensen (m/v/x) heel veel eetregels voor zichzelf hebben. Soms krijgen ze ze van thuis mee, soms speelt sociale media ook een rol. Het heeft vaak te maken met restrictie en de wens om gewicht te verliezen. Ik vind dat je zonder schuldgevoel van eten mag genieten, welk eten het dan ook is. Ook als het dus niet onder de noemer “gezond” valt. Als je dit niet (meer) lukt, schroom dan niet om hulp te zoeken.
Suikervrij, glutenvrij en vegan
Goed, terug naar Zoet zonder suiker. Alles is dus gezoet met zoetmiddelen zoals kokosbloesemsuiker en alle baksels in het boek zijn glutenvrij. Voor dat laatste moet je dan wel op zoek naar echt glutenvrije versies van producten die niet besmet zijn met gluten. Zeker als je bakt voor iemand met coeliakie. Alles is ook nog vrij van melk dus lactosevrij en ook eieren komen er niet in. Heel veganistisch en in combinatie met het glutenvrije aspect kunnen mensen met meerdere allergieën van de zoetigheden uit zoet zonder suiker genieten.
Bites en truffels
Wat voor recepten staan er in zoet zonder suiker? Koekjes, repen, bites, cakes en taarten en truffels. De bites zijn de befaamde vierkantjes en de truffels uit dit boek ken ik als bliss balls. Omdat in de bites geen zuivel wordt gebruikt is het op basis van noten. Persoonlijk vind ik wel lekker, maar ook wel zwaar in vergelijking met de zuivelvariant, of iets wat vegan is op basis van bijvoorbeeld zijdetofu. Sinds de clean eating trend kan ik geen bliss ball meer zien. Ik denk dat mijn favoriete hoofdstukken uit zoet zonder suiker de koekjes en de cakes en taarten zijn.
Ingrediënten
Voor de baksels uit Zoet zonder suiker is het qua ingrediënten denk ik handig om even langs de biologische winkel te gaan. Ingrediënten zoals xanthaangom, appelciderazijn en glutenvrije bloem en zoetmiddel als kokosbloesemsuiker vind je daar eigenlijk altijd. In de supermarkt kun je kijken bij het speciale glutenvrije schap, dat is dus niet bij de gewone bakartikelen. Daar vind je vaak het boekweitmeel en de rijstbloem en andere speciale glutenvrije producten, vooral als je niet gewend bent om daar te zoeken is het even wennen.
Als je fan bent van SUE dan is Zoet zonder suiker waarschijnlijk echt wat voor jou. Het is altijd leuk om te leren wat de geheimen en recepten van je favoriete restaurant zijn. Als je graag met andere suiker soorten bakt of glutenvrij eet is dan kun je prima met dit boek uit de voeten. Sommige baksels smaken wel heel anders dan de versies met zuivel en gluten, maar waarschijnlijk vind je dat dan geen probleem. Als wel suiker en gluten eet en op zoek bent naar een leuk bakboek, zijn er natuurlijk nog tal van andere opties verkrijgbaar.
Zoet zonder suiker
Kim Sue Palm
Uitgeverij Becht
€24,99
Laatste reacties