Boekrecensie: The Kind Diet

The Kind DietSoms vind je een verrassing in de bibliotheek. Veganistische kookboeken zijn er zeldzaam is mijn ervaring, aangezien de meeste vegan kookboeken Engels geschreven zijn, worden ze niet of nauwelijks ingekocht. Toch vond ik een exemplaar van The Kind Diet in de bibliotheek, geschreven door de Amerikaanse actrice Alicia Silverstone. Met dank trouwens aan Carolijn voor de tip.

Het boek begint met een introductie door Alicia zelf die vertelt over haar persoonlijke ervaring met voeding en diëten. Daarna volgt er een theoriegedeelte waarin wordt verteld waarom vlees en zuivel en witte suiker slecht voor je zijn. Gevolgd door een gedeelte dat de voordelen van macrobiotiek belicht. Macrobiotisch eten houdt onder andere in dat nachtschadeproducten zoals aubergine, aardappels en tomaat worden gemeden. Ook het eten van fruit wordt over het algemeen beperkt tot het eten van 1 stuk fruit of minder. Het eten van groene groente, bonen en bruine rijst wordt daarentegen wel weer erg aangemoedigd, net als het gebruik van gomasio, umboshi pruimen, kuzu en speciale macrobiotische groene thee en zeewier.

Na de theorie komen de recepten. Deze zijn verdeeld in twee categorieën: vegan en superhero. De superhero-recepten zijn overigens ook veganistisch, maar daarnaast ook nog macrobiotisch. De vegan recepten zijn dat niet. De gewone veganistische recepten zijn makkelijk op een doordeweekse dag te maken en er zitten ook recepten taartjes en koekjes tussen, zonder dat daar echt moeilijke ingrediënten voor nodig zijn.The Kind Diet

De superhero-gerechten bevatten vaak ingrediënten zoals: zeewier en andere typisch macrobiotische ingrediënten. Daarvoor zul je al snel naar de natuurvoedingszaak moeten. Ook hebben die gerechten een smaak waar je misschien aan moet wennen. Ook bevatten de recepten een aantal wat minder bekende groenten zoals: suggotash pompoen en bepaalde specifieke koolsoorten, waarvan ik me afvraag of ze in Nederland überhaupt verkrijgbaar zijn.The Kind Diet

Met de toon van het boek richt het zich vooral op mensen die de transitie willen maken naar veganistisch en wellicht zelfs macrobiotisch eten. De toon is erg Amerikaans en sommige producten die genoemd worden, zijn dus in Nederland vaak niet verkrijgbaar. Ook de voedingsadviezen zijn vaak niet erg wetenschappelijk onderbouwd. Zo is het bijvoorbeeld niet waar dat mensen last hebben van de stresshormonen die het dier aanmaakt voor de slacht. Die worden niet via de maag in in het bloed opgenomen als je vlees eet.

Mocht je overigens overwegen om een buitenlands een kookboek aan te schaffen dan denk ik dat je met de volgende titels beter uit de voeten kunt:

En voor voedingsadvies:

  • Vegan for Life – Jack Norris
Posted by on 12 maart, 2014

LEAVE A COMMENT