Boekrecensie: Home Baked

IMG_0050[1]Er is eigenlijk maar een reden waarom ik af en toe de Libelle lees. Niet Jan, Jans en de kinderen, niet de Rode Je Weet Wel kater, nee: Yvette van Boven. Zij schrijft recepten voor dat tijdschrift, ik blader altijd meteen door naar dat gedeelte. Je bent een kookfreak of je bent het niet. Nu is er een nieuw boek van Yvette: Home Baked.

Bakken is al een tijd lang een behoorlijke trend. Veel mensen verstaan onder bakken vooral het  decoreren van taarten met een overdadige hoeveelheid marsepeinen figuurtjes en fondant. Zo’n boek is Home Baked gelukkig nadrukkelijk niet. Het is een fris en kleurrijk boek waar de creativiteit van afspat. Waar je echt zin van krijgt om te bakken.

Het boek begint met een mise-en-place hoofdstuk, hierin staat alle informatie die je nodig hebt bij het bakken. Over welke apparaten en  keukengerei je waarvoor kunt gebruiken en waarom je bijvoorbeeld een oventhermometer nodig hebt, Ook wordt er in gegaan op de ingrediënten, verschillende soorten suiker, rijsmiddelen, soorten meel. Geen zelfrijzend bakmeel in huis? Yvette vertelt hoe je het zelf moet maken. Taart mislukt? Er is een uitgebreid overzicht van wat er misgegaan kan zijn.IMG_0132[1]
IMG_0134[1]
Na al die nuttige informatie is er een keur recepten. Ontbijt, brood, cake, bars and slices, cookies, pies, taarten, patisserie, oh en last but not least, drie koekjesrecepten speciaal voor de hond. Het boek is niet helemaal vegetarisch, maar als je de opties met vlees buiten beschouwing laat blijft er heel veel over om te bakken. Er wordt goed aangegeven wat glutenvrij, tarwevrij en lactosevrij is. Ook zijn er suikervrij recepten en recepten die minder snelle suikers bevatten. Achterin staat een index waarin je die recepten makkelijk en snel kunt opzoeken.
IMG_0131[1]
IMG_0053[1]
De tekeningen die er in staan en de foto’s van prachtige omgevingen maken het boek echt persoonlijk en daarmee compleet. De pasteltinten die zijn gebruikt zijn niet te erg in your face, waardoor je dit boek zelfs met gerust hart aan een man cadeau zou kunnen doen.

IMG_0058[1]
IMG_0133[1]
Er wordt soms gebruik gemaakt van meelsoorten die je misschien niet zou verwachten, zoals roggemeel of amandelmeel. En er staan dingen in die ik uit Engeland ken zoals eccles cake en short bread. De Hollandse klassieker appeltaart ontbreekt ook niet, maar in Home Baked gaat er wel een lepel five spice poeder in. Heel lekker en een tikkeltje onverwacht van smaak.IMG_0135[1]

Het is zeer geschikt voor iedereen met bakdrang, dit boek. En vooruit, ook voor de mensen met net wat minder bakdrang.

Titel: Home Baked
Schrijver: Yvette van Boven
Uitgeverij: Fontaine
€ 29,95

IMG_0136[1]

Posted by on 5 november, 2014

LEAVE A COMMENT