Boekrecensie: Groentebijbel deel 2
De groentebijbel heeft een deel 2! Het begin van een reeks binnen een reeks? Wie zal het zeggen. Mocht je je afvragen waar je mijn recensie deel 1 kunt vinden, nou die is er niet. Ik realiseer mij dat ik er destijds helemaal geen recensie van heb geschreven. Oei oei! Hopelijk kan ik het met het recenseren van deel 2 een beetje goed maken. Deze groentebijbel deel 2 is trouwens niet geschreven door Mari Maris (auteur van deel 1), maar door Welmoed Bezoen.
Nóg een bijbel
Ik snap best dat er nu een tweede Groentebijbel is verschenen. Niet omdat de eerste niet goed was, integendeel! Het is meer dat je met groenten culinair echt alle kanten op kan en dat er dus ruimte genoeg is voor een tweede boek vol groenterecepten. Dit kookboek heeft niet echt de opzet van het boek van Mari Maris, dat werd opgehangen aan 65 verschillende soorten groenten, ook de “moeilijke”. Elke groente had zijn eigen introductie en recepten. De indeling van deze kookbijbel is traditioneler. Die begint, zoals gebruikelijk met de basics en daarna recepten. Die zijn ingedeeld in borrelen, salades, soep, kleine gerechten, hoofdgerechten, bakken, zoet, voor erbij en drankjes.

Wel groente, niet helemaal vegetarisch
Interessant is dat de Groentebijbel deel 2 net niet compleet vegetarisch is, maar wel grotendeels op een paar recepten na met ingrediënten als krab, vissaus, ansjovis worcestersaus of garnalen, en niet alle voorgeschreven kaas wordt vegetarisch gestremd. Er staan zeker veganistische opties in, maar dit is niet het meest veganistische kookboek ooit, want de recepten bevatten relatief veel kaas en boter. De meeste ingrediënten zijn makkelijk te vinden in de supermarkt, op wat uitzonderingen na, zoals miso, double cream en sommige kazen. Niet bij alle recepten staat een foto van het eindresultaat, dat is gebruikelijk bij kookboeken uit de kookbijbelserie van Carrera.

Klassiekers, toetjes en een beetje drama
Er staan klassiekers in dit kookboek zoals uiensoep, bubble en squeak en pizza en recepten in om indruk mee te maken, zoals knolselderij ravioli met rodewijnreductie (wat er op de foto zeer dramatisch uitziet). Veel van de recepten kun je prima op een doordeweekse dag of bij een borrel maken. Zelf vind ik het zoete hoofdstuk het leukst, want nagerechten met groenten is best een uitdaging. Gekonfijte pompoen, gemberpudding, wortelpap, maisijs, crema catalana met pastinaak, pompoenijs of komkommergranita, er is best veel mogelijk met groenten blijkt maar weer.




Interessante recepten
Recepten die mij bijzonder aanspreken zijn onder andere shiitake-paksoisoep met Vietnamese bouillon. In die bouillon zit marmite, ik ben heel benieuwd hoe dat werkt. En ook groene pozole met hominy. Ik heb nog nooit hominy gebruikt en het staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. Andere kanshebbers voor op het menu zijn sjalottendosa’s gemaakt met gries en rijstmeel, een wortelcake die is geïnspireerd op de Braziliaanse bolo de cenoura (en in deze versie is die met roomkaasglazuur en koekkruiden, of champignonketchup.



Géén kopie van deel 1
Ik vind het flauw om de ene Groentebijbel met de andere Groentebijbel te gaan vergelijken. Het zijn simpelweg twee compleet verschillende kookboeken. Allebei goede kookboeken op hun eigen manier. Ze staan ook los van elkaar in de zin van dat het ene kookboek niet per se een aanvulling is op het andere. Je kunt als je die van Mari Maris al in huis hebt deze dus prima kopen en andersom, maar het hoeft niet. De boeken door elkaar halen is niet echt mogelijk want deze groentebijbel deel 2 heeft een groene cover en die van Mari Maris heeft een witte.
Groentebijbel deel 2
Welmoed Bezoen
Carrera Culinair
€34,99








Laatste reacties