Boekrecensie: Het grandioze groenteboek

Boekrecensie: Het grandioze groenteboek @ Lauriekoek.nlHet grandioze groenteboek is het vierde kookboek van de hand van Alice Hart wat ik op Lauriekoek mag recenseren. Ik had er zin in! De cover vind ik ook heel mooi. Met de tomaten op de voorkant ziet het er echt uitnodigend uit. Ik heb Alice Hart ook best hoog zitten. Toch probeer ik in mijn recensies altijd mijn eerlijke mening te geven en dit dit geval viel het een pietsie tegen.

Geen vervolg

In tegenstelling tot wat je misschien denkt is Het grandioze groenteboek niet per se een vervolg van Het grote groenteboek. In het Engels (of nou ja het woord is Frans) heet het boek Repertoire. Dat is ook een titel die wat mij betreft beter de lading dekt. Het idee is een verzameling van recepten die je in je kookroutine kan opnemen. Een collectie van gerechten die nu al klassiekers zijn, gecombineerd met recepten voor klassiekers in wording, bedoeld voor iedere gelegenheid.

Veel klassiekers

Het resultaat is een mix van recepten die ik zeker vegetarische klassiekers zou noemen. Zoals avocado op toast, hummus, falafel, de hele geroosterde bloemkool, paddenstoelenrisotto, pasta in tomatensaus, chili. Dingen die je in ieder vegetarisch kookboek van de afgelopen tijd tegen komt en die niet bijster origineel meer zijn. Gecombineerd met recepten die ik wel origineel vind, het roosteren van rode uienschillen bijvoorbeeld met een mosterdvinaigrette, bietendip met rozenharissa, bieten geroosterd in pedro xeminez sherry. Al zijn die wel in de minderheid, de klassiekers hebben de hier de overhand.
Boekrecensie: Het grandioze groenteboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het grandioze groenteboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het grandioze groenteboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het grandioze groenteboek @ Lauriekoek.nl

 

Er zitten recepten bij die je op een doordeweekse avond kan maken, maar er zijn ook zeker gerechten bij die je met een etentje kunt maken. Bijvoorbeeld omdat ze wat meer tijd kosten. Er is ook een selectie nagerechten bij in het boek met toch wel als doel indruk maken op gasten. Er wordt soms gerefereerd naar sauzen, dressings of condimenten waarvoor de recepten achterin het boek staan. Dat is soms ook even bladeren. Bij ieder gerecht staat een mooie foto van het eindresultaat. In iedere inleiding staan ook serveer en handige combineer suggesties.
Boekrecensie: Het grandioze groenteboek @ Lauriekoek.nl

Alice Hart is niet zo van de kant-en-klare vleesvervangers en die vind je in dit boek niet terug. Wel tofu natuurlijk en peulvruchten en natuurlijk zoals in haar vorige kookboeken veel groenten. Voor sommige dingen moet je even naar een speciaalzaak en sommige van de kazen die ze noemt zijn officieel niet vegetarisch (lebmaag stremsel). Wat me ook opvalt is dat er wel recepten zijn waarin een behoorlijke hoeveelheid olijfolie wordt gebruikt, dan bedoel ik echt 150 ml. Er stonden ook een paar ingrediënten in die ik niet kende zoals ingemaakte kappertjesblaadjes, geen idee dat dat bestond. Weer wat geleerd!
Boekrecensie: Het grandioze groenteboek @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Het grandioze groenteboek @ Lauriekoek.nl

Dé saus

Alice Hart noemt in Het grandioze groenteboek sommige recepten ook dé gazpacho of dé saus. Om een zorgvuldig verbeterde vegetarische versie de nodige grandeur mee te geven. Zegt ze daarover zelf in het voorwoord. Ik weet niet precies wie er met deze trend is begonnen maar volgens mij is het Alison Roman met haar “the stew” en “the cookie”. Bij Alison Roman waren het ook recepten die al bestonden, zoals dahl en een chocolate chip cookie. Het is vast goede marketing, maar in koken bestaan geen definitieve versies. Naast dat ik er ook gewoon de kriebels van krijg, hopelijk zet deze taaltrend niet door.
Boekrecensie: Het grandioze groenteboek @ Lauriekoek.nl

Basic

Als je al wat vegetarische of misschien zelfs wel niet vegetarische kookboeken in huis hebt en je wil je culinaire horizon wat verbreden. Dan is Het Grandioze groenteboek misschien niet je boek. Als je echter aan het begin van je kookcarrière staat en je op zoek bent naar goede basics dan kan dit wel een keuze zijn. Aan de andere kant zijn er best wel wat boeken die de basics bieden. Ik vond haar vorige drie kookboeken en vooral het Het grote groenteboek persoonlijk leuker.
Boekrecensie: Het grandioze groenteboek @ Lauriekoek.nl

Het grandioze groenteboek
Alice Hart
Uitgeverij Terra
€32,50

Posted by on 9 april, 2024

LEAVE A COMMENT