Boekrecensie De zelfvoorzienende tuin
Ik durf weer een tuinboek aan te raken. Vorig jaar had ik er even helemaal genoeg van nadat werkelijk alles in mijn tuin werd opgegeten door een totale slakkeninvasie. Dit jaar doe ik weer motivatie op met De zelfvoorzienende tuin, om er weer tegenaan te gaan.
Tuinieren met opbrengst
Huw Richards vertelt in dit boek hoe hij met 4 uur werk per week 10 maanden lang gemiddeld 1 kilo groenten, fruit en kruiden per dag wist te oogsten. En dat op een perceel dat de helft kleiner is dan de gemiddelde volkstuin, namelijk 10 bij 12,5 meter. Dat is ronduit indrukwekkend! Zelfvoorzienend worden is ook een thema wat bij mensen maar blijft terugkeren, al dan niet aangewakkerd door filmpjes op sociale media van mensen die potten vol ingemaakt eten laten zien. Plus natuurlijk filmpjes van velden vol met blakende gewassen. Huw Richards zelf doet ook een duit in het zakje met zijn Youtubekanaal en Instagramaccount.
Aan de slag
Goed, dat zijn filmpjes. Je moet zelf uiteraard wel je handen uit de mouwen steken om tot een indrukwekkend resultaat te komen. Ook al is dat maar 4 uur (!) per week werk, je moet het wel doen. Het boek begint dan ook met instructies voor het maken van verhoogde bakken, broeibedden en een polytunnel. Ook basics als compost en water geven komen aan bod, daarna volgt een zaaischema. Elke maand vertelt het boek je wat je moet doen in de tuin, al dan niet voorzien van foto’s voor de duidelijkheid. Het idee is dat als je doet wat daar staat je tot dezelfde indrukwekkende resultaten kunt komen als de schrijvers. Alles zonder gif uiteraard, maar met compost en compost thee en speciale preparaten om het bodemleven te verbeteren. Daarvoor staan recepten achterin het boek. Vrij weinig woorden zijn gewijd aan de door mij zo gehate slakken, behalve dat je aaltjes kunt kopen om te te bestrijden. Ik heb die aaltjes inderdaad ook geprobeerd te bestellen vorig jaar, maar ze waren helaas constant uitverkocht.
Koken en conserveren
Als je zoveel oogst uit je tuin haalt, moet je alles natuurlijk ook nog verwerken tot een lekkere maaltijd. Dit boek bevat tevens allerlei recepten voor pesto, dressing, soep, curry, maar ook voor het inmaken en andere manieren van conserveren zoals drogen. Ook staan er handige schema’s in wat je waar mee kunt doen, wat je bijvoorbeeld rauw kunt eten, wat je moet blancheren en wat je in kunt vriezen. Bij de keukenuitrusting staat ook niet voor niets een vrieskist vermeld. Het is al met al wel een korte, maar krachtige introductie in het koken en de verschillende technieken die er zijn om zo goed mogelijk om te gaan met wat je oogst.
Een beetje geluk
Als je precies wil doen wat Huw Richards en Sam Cooper doen in De zelfvoorzienende tuin, dan moet je wel geluk hebben. Met de maat van je tuin bijvoorbeeld, want het is dan wel minder dan een volkstuin, in Nederland is 10 bij 12,5 meter nog steeds een flinke lap die niet iedereen zomaar heeft. Ook een (extra) vrieskist voor het eventueel opslaan van je oogst, neemt ruimte in die je ook maar net moet hebben. Maar voor moeder natuur moet je ook maar net zo gunstig gezind zijn dat ze je dezelfde oogst laat beleven als de mannen in dit boek.
Een beetje geld
Daar zou ik nog aan toe willen voegen dat je ook wel iets van geld moet hebben. Ik weet wat tuiniers altijd zeggen dat alles voor een habbekrats kan, omdat je alles uit containers kan halen, of tweedehands kunt regelen of ruilen, maar voor niets gaat de zon op. Zeker als je compleet vanaf 0 moet beginnen en de kwaliteit van je grond misschien niet zo goed is als in De zelfvoorzienende tuin wordt aangenomen.
Mogelijkheden
Aan de andere kant maakt dit boek je ook enthousiast over wat er allemaal mogelijk is. Zelfs in je eigen achtertuin kun je aan de slag gaan en best een resultaat behalen. Zelfs als dat niet de kilo per dag is die wordt beloofd, is dat toch ontzettend bevredigend om je tuin in te lopen en daar allerlei dingen te zien groeien en bloeien. Als je dit boek leest lijkt het allemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt.
De zelfvoorzienende tuin
Sam Cooper en Huw Richards
Uitgeverij Good Cook
€24,50
Laatste reacties