Boekrecensie: De Supermarktsurvivalgids

Boekrecensie: De Supermarktsurvivalgids @ Lauriekoek.nlKen je dat gevoel? Dat je het tv programma “De Keuringsdienst van Waarde” zit te kijken. Je valt van de ene verbazing in de andere en terwijl je kijkt denk je “ik koop nooit meer iets bij de supermarkt”. Vlak daarna vraag je je af: maar waar doen de presentatoren van het programma zelf dan boodschappen? Een deel van de vraag is in ieder geval beantwoord. Bij de supermarkt dus! Gewoon zoals jij en ik. Maar hoe doe je dat het beste? Daarvoor schreef Teun van de Keuken de Supermarktsurvivalgids.

Leven zonder supermarkt?

Leven zonder supermarkt is niet mogelijk, aldus Teun van de Keuken. Ze proberen bezoekers aan alle kanten te verleiden, met rare claims, met de indeling van de supermarkt en met aanbiedingen. Enkele (misschien voor de hand liggende, maar o zo belangrijke) tips zijn onder andere: draai verpakkingen zo snel mogelijk om, zo lees je wat erin zit en omzeil je de claims. Maak een lijstje, want zonder lijstje is de kans dat je met iets wat je niet wilde hebben thuiskomt groot en geloof niet in je eigen autonomie, alle mensen zijn makkelijk te verleiden.

Elke afdeling komt aan bod

Alle afdelingen van de supermarkt komen aan bod van groente en fruit tot de drankafdeling en de snoep en koek afdeling. Zo wordt uitgelegd waarom truffelolie van de supermarkt troep is die je niet moet kopen, waarom de aardbeien altijd naar niets smaken. Maar ook hoe je een rijpe watermeloen uitzoekt, waarom de eieren altijd zo moeilijk te vinden zijn en waarom biologische eieren niet zo goed zijn voor de mensen die vlakbij een kippenstal wonen. Milieu en diervriendelijk zijn twee hele verschillende dingen.Boekrecensie: De Supermarktsurvivalgids @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Supermarktsurvivalgids @ Lauriekoek.nl

Vlees het vervelendste hoofdstuk

Als ik het hoofdstuk over vlees lees, ben ik blij dat ik het niet eet. Het boek gaat onder andere in op het injecteren van vlees met water, dat de maat van kip wordt bepaald aan de hand van de maat van het supermarktbakje en sjoemelvlees. Ook de vleesvervangers komen aan bod, waarbij ook de recente ophef over vleesnamen voor niet-vleesproducten natuurlijk niet onbesproken kan blijven. Betere reclame voor de Vegetarische Slager bestaat er niet. Verder ben ik het met van de Keuken eens: vlees hoeft niet een op een vervangen te worden.

Rare claim? Geen antwoord

Geheel in stijl met het keuringsdienstprogramma zijn in dit boek ook telefoongesprekken opgenomen met fabrikanten. Tenenkrommende gesprekken waarin het antwoord op de vraag zelden gegeven wordt. Dat is natuurlijk ook lastig als de claims die je maakt sowieso al nergens op slaan maar ja geef dat maar eens toe bij de klantenservice. Zelf krijg ik als blogger vrijwel dagelijks persberichten. Als en als je die soms leest kun je ook niets anders doen dan grijnzen.

De Supermarktsurvivalgids: kennis is macht

Al met al is de Supermarktsurvivalgids een heel compleet boek. Zelfs ik, toch al een kritische consument, heb er nog het een en ander van opgestoken. Hoewel het misschien niet de meest opbeurende informatie is die je tot je neemt is de toon nooit zwaar, deprimerend of belerend. Er staan vrolijke tekeningen in van Ingrid Bockting en er is ook achterin nog een supermarkt plattegrond van Jan Rothuizen, bekend van de Zachte atlas. Kennis is macht en met dit boek in je achterhoofd omzeil je alle onzin toch net iets makkelijker.Boekrecensie: De Supermarktsurvivalgids @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De Supermarktsurvivalgids @ Lauriekoek.nl

De Supermarktsurvivalgids
Teun van de Keuken
Uitgeverij Meulenhof
€20,-

Boekrecensie: De Supermarktsurvivalgids @ Lauriekoek.nl

Posted by on 28 oktober, 2018

LEAVE A COMMENT