Boekrecensie: Budget vegan

Boekrecensie: Budget vegan @ Lauriekoek.nlBudget vegan een veganistische kookboekenserie waar dit het derde boek van is. Waar het in de eerdere delen ging over Budget vegan eenpansgerechten of Budget vegan koken binnen 30 minuten heeft dit boek geen ondertitel. Het is gewoon simpelweg budget koken op veganistische wijze.

Wat is een budget ingrediënt en wat niet?

In opzet lijkt dit kookboek veel op de andere 2 delen. Hier geen dure vleesvervangers, maar groenten en fruit en peulvruchten als basis. Waar mogelijk zijn prijzige of ingewikkelde ingrediënten weggelaten. Al duiken hier en daar wel ingrediënten als sherryazijn op, of ahornsiroop, die lang niet iedereen in de kast heeft staan. Het blijft een beetje schipperen tussen budget en ergens een bepaalde smaak aan willen geven. Kookboekenschrijvers hebben ook vaak een breder gamma aan producten in huis dan de gemiddelde thuiskok. Dus die komen ook in hun boeken terecht.
Boekrecensie: Budget vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Budget vegan @ Lauriekoek.nl

Is olie nog budget?

Wat Saskia Sidey destijds ook niet heeft kunnen weten is dat olie, of het nou extra vierge olijf-, of zonnebloemolie is, zoveel duurder zou worden. De afgelopen 2 jaar is de prijs van olijfolie bijvoorbeeld verdubbeld. Niet meer zo budget proof als het ooit was. Net als frituren in een laagje olie, of konfijten wat in dit boek hier en daar gedaan wordt. Aan de andere kant, je hebt nou eenmaal olie nodig bij het koken. Ook bij het budget koken.

Maak zelf een eenvoudige chili of maak alles voor een tortilla avondje

De recepten in Budget vegan zijn verdeeld in ontbijt en brunch, mealpreppen, klaar in 20 minuten, een beetje bijzonder en zoetigheden. Bij de meeste recepten staan foto’s, maar niet bij alles. De meerderheid van de recepten is geschikt als avondeten. Met recepten als gepimpte instantramen, beignets uit de groentela, chili con veggie. De recepten uit het beetje bijzonder hoofdstuk kosten soms iets meer tijd. Zo kan je zelf pizza maken, tortilla’s of pasta.Boekrecensie: Budget vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Budget vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Budget vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Budget vegan @ Lauriekoek.nl

Pizza en brood uit de pan

Tot mijn grote vreugde komt in Budget vegan de methode om zowel brood te bakken in een gietijzeren pan. Als pizza bakken in een gietijzeren pan. Twee methodes die heel handig zijn om te kennen dus mooi dat ze in dit kookboek zijn opgenomen. Bijzonder is dat in het broodrecept, voor een brood met weinig gist dat je in de nacht laat rijzen azijn gaat. Voor een extra zure smaak? Ik heb geen idee, maar ik heb dat nog nooit eerder gezien en ik vind het werkelijk fascinerend.

Van alles wat en altijd veganistisch

Er staan hele simpele recepten in Budget vegan zoals pannenkoekjes met havermout, plantaardige melk en banaan, zelf gemaakte bonen in tomatensaus en simpele dressings en dips zoals ananassalsa en paprikadip. Soms kun je bij recepten een topping weglaten om het meer budget te maken. Zo kun je bij de linzensoep een tadka weglaten, of bij sommige gerechten een topping. Het zelf pasta maken op veganistische wijze is iets wat dan weer meer tijd kost maar het laat wel zien dat pasta zonder ei prima mogelijk is én goedkoper dan mét ei.Boekrecensie: Budget vegan @ Lauriekoek.nl

Budget vegan goede optie voor studenten

Er zijn nu weer nieuwe studenten bij gekomen en ik denk dat dit een prima kookboek is om cadeau te doen aan een student. Veel mensen willen dan graag een basiskookboek cadeau doen, maar een boek als dit met wat leuke recepten die niet al te moeilijk zijn is minstens zo leuk. Met koken is het nou eenmaal zo dat je gewoon ergens kunt beginnen. Er is geen vaste route van a naar b of een kookboek waarmee je perse moet beginnen.
Boekrecensie: Budget vegan @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Budget vegan @ Lauriekoek.nl

Budget vegan is een leuke serie kookboeken. Ooit bestond het vooroordeel dat veganistische eten en koken duurder zou zijn. Ik heb het idee dat dat vooroordeel niet meer zo leeft, maar een budget heeft iedereen wel en je moet toch eten.
Boekrecensie: Budget vegan @ Lauriekoek.nl

Budget vegan
Saskia Sidey
Uitgeverij Good Cook
€16,50

Posted by on 13 oktober, 2024

1 Comment

  • Maaike

    13 oktober, 2024

    Azijn verdampt grotendeels bij hoge temperaturen, dus een scheut azijn op een flinke portie deeg proef je na het bakken waarschijnlijk niet terug.
    In koekjes recepten word azijn wel eens gebruikt om het deeg brosser te maken, misschien dat het in dit brood ook een dergelijke functie heeft?
    Zonnebloemolie is bij de aldi gewoon weer 1.50 per liter volgens mij, maar olijfolie is haast niet te doen momenteel, dat klopt wel, ik doe gelukkig in mijn eentje een ruim jaar met zo’n fles, dus ik hou even mijn adem in bij de kassa en dan kan ik weer heel lang vooruit 😉
    Verder vind ik budgetrecepten vaak wel leuk, maar meestal wel heel anders dan hoe ik kook als ik echt blut ben, ik gebruik dat soort recepten meer om de dagelijkse maaltijden wat op te leuken zeg maar.
    Maar goed, super goedkope maaltijden als spaghetti met ui en tomatenpuree zijn voor een kookboekenschrijver ook minder interessant natuurlijk.
    Ik heb zelf het eenpansboekje uit deze serie, staan leuke ideeën in maar een heleboel van die recepten zijn in de verste verte niet compleet, en als je er dan nog een salade of stokbrood bij moet doen is het natuurlijk niet meer heel goedkoop.
    En als je de ingrediënten deelt door het aantal personen waar het recept voor bedoelt is (dat verschilt ook per recept dus een beetje verraderlijk) dan kom je meestal op onwijs kleine porties uit.
    Maar dat is bij de budget recepten uit de allerhande bijvoorbeeld ook vaak zo, en die recepten lijken ook nooit zo erg bedoelt voor mensen die daadwerkelijk met een laag inkomen boodschappen moeten doen.
    Ik moet daar ook wel om lachen soms, in dat eenpansboekje staat bijvoorbeeld een recept dat vraagt om 4 kropjes little gem, en dan staat erbij dat je dat recept mooi kunt gebruiken om de restjes sla in de koelkast op te maken.
    Welke arme student heeft er nou ooit vier kropjes dure sla zomaar in zijn koelkast liggen, vraag ik me dan af.
    Maar het recept is wel lekker, dat dan weer wel.
    Misschien zijn dit soort boeken ook vooral bedoelt voor mensen die normaal bijna nooit koken, als je de kosten vergelijkt met wat je kwijt zou zijn aan thuisbezorgd of een magnetronmaaltijd is het meestal wél een bezuiniging.

LEAVE A COMMENT