Boekrecensie: Bij Meera aan tafel
Bij Meera aan tafel is een kookboek, waarin je aanschuift aan de tafel van Meera Sodha. In Engeland heet Bij Meera aan tafel simpelweg “Dinner” en dat dekt de lading perfect. In dit kookboek vind je 120 recepten voor het avondeten, allemaal veganistisch of vegetarisch. Ik ben al fan van Meera Sodha sinds Made in India en ook dit kookboek stelt me weer niet teleur. Sterker nog misschien ben ik wel meer fan geworden.
Ongecompliceerd
In een recent interview met The Guardian vertelt Meera Sodha over haar burn-out. Ineens lukte het haar niet meer om te koken. Het was een zoektocht om het weer terug te vinden en toen ze eenmaal de slag weer te pakken had begon ze te recepten op te schrijven. Het boekje waarin ze de recepten opschreef vulde ze zich snel. Een ding werd al snel duidelijk, veel draaide om het avondeten. Het is de belangrijkste maaltijd voor haar familie, iedereen komt samen. Een goede maaltijd kikkert je weer op na een slechte dag.
De recepten zijn zo ongecompliceerd als mogelijk, zodat ze snel op tafel staan en er tijd is om te praten en er geen druk staat op het koken. Niet voor het aanzien of sociale media, maar voor het vullen van je maag en het zorgen voor je naasten. De reden waarom Meera Sodha oorspronkelijk zo van koken hield en nog steeds houdt. Het koken van een goede maaltijd is een super power en zo vertelt ze ook in het voorwoord van haar boek het kan ook jouw super power worden.
Op verschillende manieren ingedeeld
De inhoud van Bij Meera aan tafen of Dinner is op meerdere manieren ingedeeld. Naar ingrediënt, naar seizoen en een losse indeling met Meera’s favorieten, eenpansgerechten en salades. Met deze indeling kun je altijd een recept zoeken op een manier die jou bevalt. Voor de indexliefhebbers onder ons: die is er natuurlijk ook nog. Het hele kookboek is dus vegetarisch en meestal vegan, of vegan te maken. Er is één categorie met eieren en kaas, maar dat is niet het merendeel van de recepten.
Aziatische ingrediënten
Meera Sodha schrijft ieder weekend een veganistisch recept voor de Engelse krant The Guardian. Als ik echt niet weer wat ik moet koken pak ik vaak digitale krant erbij en kook ik haar recept. Een aantal van die recepten uit de krant zijn ook in dit kookboek beland. Recepten die ik vaak al meerdere malen gemaakt heb zoals de Snelle salade met tomaat kikkererwt en rozenharissa. Die echt ideaal is als het heet weer is en je het niet kunt opbrengen te koken.
Een van de thema’s in de kookboeken van Meera zijn Aziatische ingrediënten. Dat is in Bij Meera aan tafel niet anders. Sla dus vooral curryblaadjes, tofu, kimchi en veganistische vissaus in. Als je dat soort dingen eenmaal in huis hebt kun je een behoorlijk aantal recepten zo op een doordeweekse dag op tafel zetten. Er wordt niet met kant en klare vleesvervangers gewerkt, wel met tofu, bonen en ei. Mocht je nog behoefte hebben aan een toetje: achterin staan een paar zoetigheden. Alle recepten zijn voorzien van mooie foto’s en door het boek heen vind je ook kleurrijke vormgeving.
Tussendoor vind je ook nog wat tips en verhalen. Zo deelt Meera haar favoriete condimenten, waaronder de inmiddels beroemde crispy chiliolie (hoe hebben we ooit zonder gekund?), maar ook over de mangochutney van Geeta’s, die helaas stilletjes uit de Nederlandse supermarkt verdwenen is. Ook vertelt ze over de Hindoegoden die in haar keuken aanwezig zijn en over haar Global G80 mes, waar ze van houdt maar waar in de professionele keuken op wordt neergekeken.
Cadeautip
In de Lauriekoek inbox zitten altijd wel mensen die geen persoonlijk kookboekadvies zoeken, maar gewoon willen dat ik ze een enkel kookboek tip,wat ik als kookboekenliefhebber een onmogelijk vraag vind. Dus bij deze mensen die cadeau zoeken: hierbij mijn tip. Wil je het echt royaal aanpakken? Koop dan Meera Sodha’s andere drie kookboeken er ook bij. Dan heb je komende tijd iets om uit te koken en kan je alvast beginnen met het plannen van een feestelijk diner.
Een prestatie
Ik kan me heel goed voorstellen dat iemand als Meera Sodha in een burn-out belandt. Ze schrijft al best lang ieder weekend een recept. Mensen gaan er altijd vanuit dat je nog meer te geven hebt en als je dan even niet weet waar je het zoeken moet is dat vast moeilijk. Toch is ze er weer bovenop gekomen en heeft ze ook nog eens een uitstekend kookboek geschreven. Echt een prestatie.
Bij Meera aan tafel
Meera Sodha
Uitgeverij Fontaine
€34,99
Laatste reacties