Recept: Pompoenbrood
Pompoen is een veelzijdige groente. Je kunt er alle kanten mee op, van soep tot saus, van curry tot cake. Pompoen is een goede basis voor baksels, zo ook brood. Hieronder volgt een recept voor pompoenbrood wat ik jullie niet wil onthouden. Er gaat tenslotte weinig boven zelf- en versgebakken brood.
Ingrediënten:
- 1 kleine pompoen (± 600 gram)
- 600 gram tarwebloem
- 120 ml (plantaardige) melk
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 afgestreken theelepels zout
- 1 zakje droge gist (7 gram)
- 3 blaadjes salie
- 1 kruidnagel
- 1 snufje gemberpoeder
- 1 snufje cayennepeper (optioneel)
Deze hoeveelheid is genoeg voor een heel groot brood, of twee, iets handzamere broden.
De basis van dit brood is een pompoenpuree. Schil hiervoor de pompoen, ontdoe ‘m van de pitten en snijd het in kleine blokjes (van ± 2 cm). Kook de pompoenblokjes samen met de kruidnagel (heel) en de fijngehakte salieblaadjes in 10 minuten gaar. Giet de pompoen af, verwijder de kruidnagel, pureer het fijn met een staafmixer en laat de puree even afkoelen.
Weeg de andere ingrediënten af. Maak op een schoon werkblad een hoopje bloem met een kuil in het midden. Doe in deze kuil de melk (op kamertemperatuur) en meng hier lichtjes het gist doorheen. Strooi het zout aan de rand de bloem en voeg de overige ingrediënten (olie, specerijen en tenslotte de pompoenpuree) toe aan de kuil. Vermeng de bloem beetje bij beetje met de bloem, door hier steeds iets van de rand aan toe te voegen, tot uiteindelijk alle bloem in vermengd met de rest van de ingrediënten. Begin met kneden. Als het deeg wat plakt, doe dan nog wat extra bloem op je handen en op het werkblad. Kneed het deeg zo’n 10 minuten tot er een elastische bal ontstaat. Als het zover is, zet deze bal deeg dan weg in een mengkom, afgedekt met een theedoek en laat het een uur staan op een warme plek (bijvoorbeeld in een oven die heel eventjes heeft aangestaan).
Na een uur, als het deeg flink is gerezen, vorm je het tot de broodvorm die je wil hebben (rond, of langwerpig een of 2 stukken) op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de plaat af (wederom met een theedoek, of door er grote mengkom ondersteboven op te zetten), en laat het een half uurtje rijzen. In de tussentijd kun je alvast de oven voorverwarmen (200°C).
Na deze tweede keer rijzen kan het brood de oven in. Bak het 30 tot 35 minuten (afhankelijk van de grootte van het brood of de broden) op 200°C. Het brood is gaar als een mooie bruine buitenkant heeft gekregen en als het enigszins hol klinkt als je erop klopt.
Bonnie
31 oktober, 2014Mooie broden! Ik heb zelf volgens mij alleen nog maar zoet pompoenbrood gemaakt, maar deze lijkt me ook heerlijk met de salie en specerijen. Wat heb je erop gedaan? Ik zit te denken wat er allemaal lekker bij zou zijn, misschien amandelpasta, appelstroop? Of bij soep. Yum. <3
Laurie
1 november, 2014Ik moet zeggen dat als brood echt goed smaakt ik er gewoon geen beleg op doe. Maar natuurlijk kan je zelf proberen wat er het allerbeste bij combineerd. Je zou zelfs een hummus met pompoen bij kunnen maken om in het pompoen thema te blijven.
Bonnie
4 november, 2014Oja, ik geef je groot gelijk hoor! 🙂 Ik ben gek op brood dus ik eet het graag bij allerlei maaltijden, maar vers brood is van zichzelf ook al heerlijk natuurlijk.
Marion Wetzels
30 augustus, 2020Vandaag twee poompoenbroodjes gemaakt met gele biologische pompoen uit de tuinen. Spannend! Maar is heel goed gelukt, ziet er mooi uit en smaakt heerlijk. Puur of met olijfolie en zaatar.
Laurie
1 september, 2020Wat leuk om te lezen! De tijd voor pompoen is inderdaad weer aangebroken.
Gerrit
3 september, 2023Leuk en lekker, dank u.