Boekrecensie: Wilde vijg & venkel

Boekrecensie: Wilde vijg & venkel @ Lauriekoek.nlWilde vijg & venkel is het nieuwe kookboek van Letitia Clark. Sinds haar Italiaanse kookboek, of misschien moet ik zeggen bakboek La vita è dolce was ik al benieuwd wat haar derde kookboek zou zijn. Zelfs als je de titel niet zou lezen is het eigenlijk al duidelijk. Zowel de vijg als de venkel zijn aanwezig op de prachtige cover. Het is eten met de seizoenen op Sardijnse bodem met een vleugje wildplukken.

Eten met de seizoenen

In het voorwoord van Wilde vijg & venkel zegt Letitia Clark dat eten met de seizoenen een beetje een cliché onderwerp is geworden. Een onderwerp voor opportunisten en mensen die een bepaalde exclusiviteit willen, terwijl het echte concept van een seizoenskeuken is wat er lokaal in het seizoen is. Letitia Clark woont zelf op Sardinië en voor haar is lokaal eten de enige manier van leven. Dat betekent periodes van overvloed en van schaarste.
Boekrecensie: Wilde vijg & venkel @ Lauriekoek.nl

Recepten

De recepten zijn ingedeeld naar de seizoenen op Sardinië. Ieder seizoen heeft zijn eigen introductie en binnen de seizoenen worden verschillende ingrediënten en ideeën uitgelicht. Zo vind je in de zomer de handleiding voor een goede salade, een verhaal over het vijgen seizoen en over het eten van tomaten met zout. Sommige verhalen zijn meer persoonlijk anderen vertellen meer over het eiland en de manier van leven daar en soms is het allebei. Wilde vijg & venkel is ook fijn om te lezen en door het hele boek heen staan ook prachtige foto’s voor de juiste sfeer.Boekrecensie: Wilde vijg & venkel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Wilde vijg & venkel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Wilde vijg & venkel @ Lauriekoek.nl

Beetje van de winkel en een beetje uit de natuur

Qua ingrediënten heb je soms een uitdaging. Ik begrijp best dat je op een plek kunt wonen waar je kunt wildplukken, waar de tomaten altijd gerijpt zijn door de zon en de vijgen geweldig. Het is heel jaloers makend. Ingrediënten als zure kersen kun je hier nog in een potje kopen bij de speciaalzaak, wilde venkel wil ook nog wel lukken, maar wilde asperges of acaciabloemen? Dat is hier mogelijkerwijs te vinden, maar wel minder uitbundig in hoeveelheid dan in Italië. Wilde prei dacht ik niet te kennen, maar toen ik het opzocht herkende ik het wel, al heb ik het nog nooit gegeten. Dit boek maakt je in ieder geval nieuwsgierig naar het onbekende.Boekrecensie: Wilde vijg & venkel @ Lauriekoek.nl

Haalbare recepten

Toch is het niet enkel onbereikbare wildpluksels in dit kookboek. Ook heel veel recepten die je gewoon kunt maken op een doordeweekse dag, bijvoorbeeld pompoengnocchi met salieboter, boterige courgettespaghetti of pasta caprese. In dit boek staan ook lekker veel zoete recepten. Een gebakken ricotta-cheesecake met framboos en roos, pruimenjam met wilde venkel en aardbeientiramisu, om er maar een paar te noemen, De hartige gerechten zijn trouwens lang niet altijd vegetarisch, soms omdat ze met vlees zijn, soms omdat er voor de smaak bijvoorbeeld ansjovis is toegevoegd.
Boekrecensie: Wilde vijg & venkel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Wilde vijg & venkel @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Wilde vijg & venkel @ Lauriekoek.nl

Nóg een Italiaans kookboek?

Laatst vroeg iemand me: hoeveel Italiaanse kookboeken kunnen er nog bij? Het is een vraag die regelmatig terugkomt. Ik denk zelf wel dat er nog ruimte genoeg is voor meer Italiaanse kookboeken. Zolang de invalshoek origineel, persoonlijk en misschien zelfs wel plaatselijk is kan er altijd meer bij. Met een kookboek ken je zelden de complete keuken van een land, dat is gewoon niet mogelijk. Letitia Clark bijvoorbeeld komt uit Engeland, woont op Sardinië en kookt daar op haar eigen wijze, wat een nieuw kookboek met nieuw perspectief heeft opgeleverd en daar is altijd plek voor.
Boekrecensie: Wilde vijg & venkel @ Lauriekoek.nl

Wilde vijg & venkel
Letitia Clark
Uitgeverij Becht
€29,99

Posted by on 30 september, 2024

LEAVE A COMMENT