Boekrecensie: Tafel voor twee
Tafel voor twee (de naam van dit kookboek zegt het al) gaat over eten voor twee personen. Veel kookboeken richten zich nog vaak op vier personen. Al zie ik de laatste tijd steeds vaker recepten voor 2, of 1 persoon. Naast koken voor twee personen, gaat het ook over de liefde, want koken, voor hoeveel mensen je het ook doet, laat ook zien dat je van mensen houdt.
Bre Graham
Bre Graham heeft een populaire nieuwsbrief die Dishes to delight heet, ze startte de nieuwsbrief tijdens de coronaperiode en had al snel veel fans. Bre werd geboren in Sydney maar groeide op in Singapore. Daarna verhuisde ze op haar achttiende naar Londen. Ze studeerde en had verschillende baantjes waaronder hondenuitlater en administratief medewerker bij het befaamde restaurant St John. Nu heeft ze zich definitief aan het koken gewijd. Ze schrijft naast haar nieuwsbrief voor kranten en tijdschriften over eten. Tafel voor twee is haar eerste kookboek.
Twee personen
Zoals de naam van het boek al doet vermoeden zijn vrijwel alle recepten voor twee personen. Er wordt niet per se aangegeven dat het voor twee geliefden moet zijn. Het zijn gewoon recepten voor twee personen, in welke samenstelling dan ook. Bepaalde gerechten die extra tijd kosten of lekkerder zijn na een dag rusten zijn vaak wel voor meer dan twee porties. Zodat je er, zo geeft Bre Graham aan, de volgende dag mee kan ontbijten of lunchen. Zeker bij de desserts geldt dat je nooit twee zuinige porties hebt.
Eenvoudig en pure verwennerij
Er zijn niet echt hoofdstukken in Tafel voor twee, hooguit twee gedeeltes: Eenvoudig maar indrukwekkend en pure verwennerij. Tussendoor vind je menu’s met een thema zoals All day breakfast of een troostrijke zondagse lunch. Er staan tekeningen in het boek (wat ik heel cool vind), maar ook veel mooie sfeervolle foto’s bij de recepten. Tussen alle recepten door vind je ook essays van Bre Grahams hand, vaak persoonlijke verhalen over de liefde of koken of een combinatie van die twee. Vrijwel alle recepten hebben ook een persoonlijke inleiding. Tafel voor twee doet mij een beetje denken aan een kookboek dat ik recent besprak namelijk Bak en relax, dezelfde persoonlijk huiselijke sfeer.
Hoog comfortfoodgehalte
De recepten hebben een hoog comfortfoodgehalte. Er zitten veel recepten bij die je prima kan serveren als je indruk wil maken op iemand die bij je komt eten. Er staan best wat recepten in met vlees of vis, maar er zitten ook vegetarische opties bij. In het hoofdstuk pure verwennerij komen ook een paar duurdere ingrediënten voorbij, zoals truffel en oesters. Er staan eenvoudige recepten in als een tosti met drie soorten kaas en boxty met eieren, maar ook recepten die wat meer uitpakken dessert met vijgenbladcustard en witte perzik, truffeltagliatelle of gefrituurde gevulde olijven.
Ingrediënten
De ingrediënten zijn meestal prima bij een supermarkt te krijgen voor bepaalde kazen of artisjokken kun je denk ik beter naar een speciaalzaak gaan. Bre Graham geeft aan dat ze zelf graag biologische citrusvruchten gebruikt vanwege de rasp. Voor de boxty wordt specifiek tomatenchutney van Ballymaloe gebruikt, een merk van de befaamde Ierse kookschool. Weet dat dan het eigenlijk relish heet, de termen chutney en relish worden vaak door elkaar gebruikt. Je kunt het in Nederland kopen bij Engelse winkels, of zelf maken.
Tafel voor twee
Tafel voor twee is niet alleen een kookboek over koken voor twee personen. Het gaat ook over het vinden van liefde en genieten van goed eten. Ik vind het leuk dat alle recepten lekker door elkaar heen staan, van dessert tot hoofdgerecht. De menu’s die zijn samengesteld voor originele gelegenheden zoals op vakantie als het buiten grijs is, vind ik leuk bedacht. De essays maken het heel persoonlijk en ze bevatten een aantal goede levenslessen. Zoals laat een taart altijd helemaal afkoelen voor je die glazuurt.
Tafel voor twee
Bre Graham
Uitgeverij Becht
€24,99
Laatste reacties