Boekrecensie: Over frituren

Boekrecensie: Over frituren @ Lauriekoek.nlOver frituren is het nieuwe kookboek van Meneer Wateetons. Het is denk ik het enige kookboek waarop ik ooit een sticker ga laten zitten, want f*ck the airfryer. Frituren doe je in een frituurpan met vet en de airfryer is eigenlijk gewoon een klein schattig oventje. In essentie kan zo ongeveer alles in de frituur gegooid worden, alleen is het leuker als je een plan hebt en begrijpt wat je aan het doen bent. 

Over frituren begint met een stukje achtergrondinformatie over de materialen die je nodig hebt om goed te frituren. Over de techniek van het frituren: wat gebeurd er eigenlijk in een frituurpan? Inpakken, wat volgens mij zo goed als neerkomt op paneren en de verschillende soorten vet en waarom je er beter wel of juist niet in kunt bakken. Ook komt je gezondheid nog even aan bod. Al zal de ware gezondheidsfreak dit boek waarschijnlijk toch nooit lezen.

Friet, patat en meer

Dan de recepten. Er is een apart vega & vegan hoofdstuk met eierballen en nasischijven (gepaneerd met flaming hot doritos!) en tofu pufs en een speciaal hoofdstuk over friet en patat, voor het geval dat je altijd al eens thuis raspatat hebt willen maken of zoete aardappelfriet die wél crunchy is, maar ook  1000 laagjes friet of gefermenteerde friet. Vooral die laatste ben ik nu al een paar keer tegengekomen. Het zal wel niet lang meer duren voor een snackbar komt die alleen gefermenteerde friet verkoopt.Boekrecensie: Over frituren @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Over frituren @ Lauriekoek.nl

Daarna volgen hoofdstukken over vlees & vis, kroketten en bitterballen en fried chicken dat heeft een heel hoofdstuk beslaat. Daar heb je als vegetariër niet heel veel te zoeken, hoewel in het krokettengedeelte nog wel een vegan recept staat en een krokettengenerator voor als je zelf een goede combinatie wil bedenken. Er komen er ook nog loempia’s aanbod, waaronder een gevuld met kimchi (waarom heb ik daar nog niet eerder aan gedacht?) en zoetigheden en donuts. Die definitie is ruim, want ook oliebollen en churros vallen er onder. En vergeet de krokantjes en sauzen niet. Sowieso wordt alles beter van een krokantje.
Boekrecensie: Over frituren @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Over frituren @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Over frituren @ Lauriekoek.nl

Meer over Meneer

Door het boek en de introducties van de recepten te lezen kom je een hoop over Meneer te weten. Dat zijn dochter niet goed kan zwemmen en de bijbelstudie. Over frituren is ook een van de weinige kookboeken die me echt aan het lachen heeft gekregen tijdens het lezen. Aan de andere kant merk je dat het boek echt is geschreven die zich overal in heeft verdiept en dat de recepten echt getest zin en werken. Het zelfde gevoel wat ik ook nog steeds heb bij Over Rot.

Het roze aan de buitenkant gaat door aan de binnenkant van het boek met kleurige pagina’s. Ook in de foto’s komt de kleur terug en krijg je meteen zin om een snack in het vet te gooien. Hoewel Meneer Wateetons niet zijn echte naam is komt ie wel gewoon in beeld. Vaak etend. Bij mijn weten is er geen prijs voor het onsmakelijk eten van een frikandel, maar als er een is dan is de foto uit het boek een grote kanshebber. De foto met daarop een potje Buisman koffie deed me trouwens ook grijnzen.Boekrecensie: Over frituren @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Over frituren @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Over frituren @ Lauriekoek.nl

Al met al vind ik Over frituren een leuk boek. Wie houdt er nou niet van gefrituurd eten? Ik weet het werkelijk niet. Veel mensen frituren ook zelf al regelmatig. Toch is het leuk om wat dieper in de materie te duiken en te proberen alles uit de frituurpan te halen. Ik vind dat er genoeg opties bij zijn voor mensen die geen vlees eten, maar wel willen frituren.Boekrecensie: Over frituren @ Lauriekoek.nl

Over frituren 
Meneer Wateetons
UItgeverij Fontaine
€32

Posted by on 6 november, 2022

LEAVE A COMMENT