Boekrecensie: Pindakaas
Afgelopen vrijdag was ik bij uitgeverij Loopvis om pagina’s uit boeken te scheuren. Wees niet ongerust, ik was er niet opzettelijk langsgegaan om de boel te vernielen en pagina’s uit boeken scheuren is wel het laatste wat ik zou doen, het voelt alsof je iets wat een geheel is weer incompleet maakt. In dit geval was het juist nodig, want er zaten incomplete pagina’s in om het Pindakaas kookboek goed te kunnen binden. Die moesten er nu uit.
Omdat ik Loopvis leuk vind, aarzelde ik niet en bood ik aan een middagje te komen scheuren. Het was heel gezellig en ik kreeg een pindakaas-ajvartosti naar een recept in het boek, geserveerd op een bord in de vorm van een vis uiteraard. Het scheuren verliep heel vlot en er waren meerdere mensen om te helpen, dus het was ook nog eens gezellig.
Gratis en voor niets
Qua blog krijg ik heel vaak te vraag of ik gratis iets wil (komen) doen. En dat vind ik buitengewoon irritant. Wat dan weer niet wil zeggen dat ik mensen niet graag help. Ik had alle tijd om hier over na te denken tijdens het scheuren. Zo zie je maar wat een pindakaasboek niet te weeg brengt.
Het Pindakaas kookboek
Goed, terug naar het Pindakaasboek. Ik houd heel veel van pindakaas en er gaat er hier altijd wel bijna een pot per week doorheen. Wat best veel is gezien het feit dat ik de enige ben die het eet bij mij thuis. Ik smeer het niet alleen op brood maar gebruik het ook graag om mee te koken. Een pindakaas kookboek klinkt mij dan ook als muziek in de oren.
Er staan in het kookboek zoete opties, maar zeker ook hartige, het boek is verdeeld in ontbijttips, koek, taart, hartig en toetjes, maar ode tips voor het combineren van pindakaas met ander beleg en een handleiding om zelf pindakaas te maken ontbreken niet.
Fancy papiersoorten in het pindakaas kookboek
Het boek is zo gebonden dat de foto’s de meeste aandacht krijgen, de recepten zitten er als het ware tussenin, op een andere papiersoort. De gerechten zijn gefotografeerd tegen een blauwe, donkere achtergrond, daardoor springt de pindakaas er echt uit en wordt het geen onsmakelijk bruin gedoe, want pindakaas is niet met meest fotogenieke product. Dat dit not best moeilijk is, laat het internet wel zien, want want daar zie ik regelmatig dingen langskomen waarbij ik een smerig gezicht trek en wat dan bij nader inzien chocolade of pindakaas blijft te zijn. Dit is zeker niet het geval in dit boek, want alle foto’s zien er stuk voor stuk zeer smakelijk uit.
Pindakaas kan natuurlijk hartig en zoet
Alle baksels lijken mij bijzonder lekker, pindakaas, suiker, boter en vaak chocolade. Pindakaas heeft veel smaakvrienden, zoals Angelique Smeinck zou zeggen. En je kunt er zeker ook hartige gerechten mee maken, zoals pindasaus, soep, of een goede dressing voor over de noedels. Er is ook een smaakmakers hoofdstuk met het recept voor een pinda oppepper voor je gerechten seroendeng, dips en salade. Het boek is niet helemaal vegetarisch, bij de hartige opties staan wat vlees- en visopties, zoals een koekje met bacon maar voor de rest is er voor vegetariërs ruim voldoende keus. En je kunt natuurlijk altijd proberen om lekkere saté te maken met vegetarische slager kip.
Niet voor pindakaashaters
De enige mensen waarvoor dit boek niet geschikt is zijn de mensen die niet van pindakaas houden. Je weet wel de mensen die zelfs klagen over de geur, of mensen met een pinda-allergie, er bestaat wel een soort van nep pindakaas van zonnebloempitten sunbutter, maar ik weet niet of dat alle eigenschappen van gewone pindakaas 1 op 1 kan vervangen.
Na tijdens het scheuren steeds de foto’s van de gerechten te hebben gezien heb ik nog meer zin in pindakaas. De hele middag met een boek opgescheept zitten werkt dus uitstekend wat dat betreft. Ik vraag me af wat er was gebeurd als het een ingrediënt was geweest waarvan ik niet had gehouden. Tot ik daar achter kom heb ik dit boek.
Het bleef overigens niet alleen bij scheuren, want gisteren was ook eindelijk de langverwachte Pindakaas boekpresentatie waar de schrijvers Marije Sietsma en Saskia Lelieveld tekst en uitleg kwamen geven bij de totstandkoming van hun boek.
Zij legde onder andere uit dat het boek om de pindakaas draait en niet om de auteurs zelf. Vandaar dat ze zelf niet overal bij de recepten staan afgebeeld, als een stel narcistische fitgirls. Maar achterin het boek staat er wel een stukje over de auteurs, maar dan wel getekend in pindakaas!
En een presentatie is natuurlijk niet compleet zonder hapjes, zoals deze pinda-chococups om leeg te lepelen, popcorn, schuimpjes en superlekkere super smeuïge brownies. Och mensen die brownies. Zo lekker en het recept is uiteraard te vinden in het Pindakaasboek.
Het Pindakaas kookboek ligt als het goed is vanaf vandaag in de winkels én het is kookboek van de maand mei!
Pindakaas kookboek
Marije Sietsma en Saskia Lelieveld
Uitgeverij Loopvis
€ 18,95
Timothy van norren
22 september, 2023Ik heb dit boek nu vijf dagen,heb 4 dagen met behulp van dit boek gekookt. Alle recepten die ik gemaakt heb, zijn geweldig!.Kan nu al zeggen dat dit mijn favoriete kookboek is☺️.
Laurie
22 september, 2023Pindakaas is ook geweldig spul! En dit is ook een leuk kookboek.