Thermapen One

Thermapen One @ Lauriekoek.nlThermapen One is een thermometer die je kunt gebruiken bij het koken; een keukenthermometer dus. Het is een thermometer met een fanclub en veel chefs zweren erbij. Ik ben dan weliswaar geen professionele chef, maar ik denk dat ik sinds kort ook onderdeel ben van de (al dan niet fictieve) fanclub, want dit is écht een handig ding.

Natuurlijk had ik al een keukenthermometer, diverse zelfs, maar dat waren allen ondingen. De laatste was groot en lomp of gewoonweg heel traag. Het deed er minuten lang over om ergens de temperatuur van te laten zien. Die dan inmiddels misschien wel te hoog was opgelopen, omdat het temperaturen zo lang duurde. Uiteindelijk gaf deze de geest en wist ik dat het tijd was om op zoek te gaan naar iets wat wel aan mijn hoge eisen voldeed. Een naam die maar blijf terugkeren was de Thermapen.

Waarom heb je een thermometer nodig om in de keuken?

Misschien vraag je je nu af: waar heb je in de keuken in vredesnaam een thermometer voor nodig? Dat is een goede vraag. Allereerst is er veiligheid. Met een thermometer kun je controleren of je eten voldoende gegaard is. Vooral bij vlees, vis, gevogelte en ei producten is dat belangrijk. Je kunt ook controleren of een product voldoende teruggekoeld is. De juiste temperatuur is belangrijk om dat je dan zeker weet dat iets voldoende verhit is om geen ziekmakende pathogenen meer te bevatten, of als iets juist is terug gekoeld om te voorkomen dat ze snel toenemen om dat de omstandigheden in bepaalde temperaturen juist optimaal zijn. Dit is mijns inziens heel belangrijk en wordt door heel wat thuiskoks over het hoofd gezien.

De juiste bereiding op de juiste temperatuur

De andere reden is meer culinair van aard. Er zijn bereidingen waarbij een juiste temperatuur bereiken of juist niet bereiken heel belangrijk is. Zo moet temperatuurvet op de juiste temperatuur zijn om iets mooi te garen, moet theewater voor groene thee niet te warm zijn omdat anders de thee onaangenaam smaakt, is de juiste temperatuur key voor het goed tempereren van chocolade en heeft gaar brood een bepaalde kerntemperatuur en ligt de optimale temperatuur van de melk voor je cappuccino tussen de 60 en 70°C, om maar een paar voorbeelden te geven.Thermapen One @ Lauriekoek.nl

Thermapen One @ Lauriekoek.nl

Meten is weten

Soms omschrijven kookboeken wel hoe iets er uit moet zien als het op de juiste temperatuur komt. Dat is handig maar niet altijd heel erg foolproof. Natuurlijk als je in een professionele keuken werkt en iets heel vaak doet dan voel je op een gegeven moment precies aan waar in het kookproces je zit, dat is de kracht van herhaling. Als thuiskok doe je dingen soms voor de eerste keer. Niet iedereen maakt op dagelijkse basis thuis patisserie met kokend hete suiker, of bereidt een groot stuk vlees. Dan is het heel handig dat er een hulpmiddel bestaat wat je kan vertellen waar in het garingsproces je zit. Of je gevoel klopt of juist niet. Het is een heel stom zinnetje maar het klopt wel: Meten is weten.

Waarom ik voor Thermapen One koos

Er waren twee dingen die me vanaf het begin aanspraken aan Thermapen One. Reden een is dat de pen een dunne scherpe probe heeft waar je mee meet, zodat je geen enorme gaten achterlaat in het voedingsmiddel wat je temperatuurt. De tweede reden is wat technische, maar het komt er op neer dat Thermapen one een andere manier van meten gebruikt dan een willekeurige goedkope keukenthermometer. Dit heet thermacouple en daardoor kun je sneller en accurater meten, wat me na alle voorgaande ervaringen als muziek in de oren klinkt.
Thermapen One @ Lauriekoek.nl

Een thermometer die je kunt vertrouwen

Het was niet alleen muziek in mijn oren, het werkt in de praktijk ook echt zo. Thermapen One begint al met meten zo snel je de zilveren probe uitvouwt. Als je hem ergens in steekt zijn de resultaten meteen af te lezen op het display. Dat display verlicht zichzelf ook nog eens en afhankelijk van hoe je de thermometer vasthoudt, kantelt hij ook nog eens automatisch de waarden zodat je het altijd moeiteloos af kunt lezen. Echt super-de-luxe. Ik heb ook het idee dat de waarden die  Thermapen One geeft vele malen accurater zijn dan de thermometer die ik hiervoor gebruikte. Die had ik, nu ik dit weet, echt veel eerder weg moeten gooien. Als een ding belangrijk is bij een thermometer, is het dat je op de waarden kunt vertrouwen.Thermapen One @ Lauriekoek.nl

 

Makkelijk in gebruik

Thermapen One werkt op 1,5 volt AAA batterijen en gaat 2000 uur mee voordat je die moet vervangen. Hij gaat aan ze snel je hem uitvouwt en als je hem weer invouwt gaat hij uit. Als je hem open laat liggen gaat hij op ten duur in slaapstand. Als je de probe dan weer in en uit vouwt, ontwaakt ‘ie weer. De probe kun je helemaal uitvouwen tot hij “bovenop” het apparaat staat. Je hoeft de handleiding eigenlijk niet te lezen om te weten hoe je hem moet gebruiken.
Thermapen One @ Lauriekoek.nl

Meet een groot spectrum aan temperaturen

De range van de Thermapen One ligt tussen -49,9 tot 299,9 graden Celsius of -58.0 to 572.0 Fahrenheit. De operating range, de temperatuur waarin het apparaat zelf goed functioneert ligt tussen -20 tot +50 graden Celsius. Hij kan dus niet in de oven, koelkast of vriezer gelegd worden. Er zit een kalibratiecertificaat bij elke Thermapen. De Thermapen One is waterdicht volgens de IP 67 norm, wat inhoudt dat je hem 30 minuten in water tot een meter diepte zou kunnen laten liggen. Waterbestendig genoeg dus voor het dagelijks gebruik.

Makkelijk schoon te maken

Ik zou hem trouwens niet onderdompelen in water om hem schoon te maken, dat is echt niet nodig. De probe is roestvrij staal en heel makkelijk even onder de kraan te houden en schoon te vegen. Het apparaat zelf neem ik even af met een microvezeldoekje. Op het apparaat staat dat hij niet in de vaatwasser mag.

Thermapen wordt gemaakt in Engeland

Deze thermometer voelt echt aan als iets wat gemaakt is om lang mee te gaan. Hij is met de hand gemaakt in Engeland in Worthing, West Sussex om precies te zijn. Waar hij gedurende het productieproces 113 kwaliteitscontroles ondergaat. Het bedrijf begon in 1983 in een schuurtje in de achtertuin en de inmiddels grote fabriek is nu overgedragen van vader op zoon.
Thermapen One @ Lauriekoek.nl

Als je graag kookt en daarbij ook graag de wat uitdagendere recepten maakt dan is de Thermapen One echt een toevoeging aan je keuken. Hij is snel en heel accuraat en handig in gebruik. Precies de dingen die belangrijk zijn aan een goede keuken thermometer. Ik ben er echt blij mee en temperatuur nu af en toe gewoon iets puur voor de lol. Goed om te weten, als roze niet je lievelingskleur is: hij is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren.

Je kunt Thermapen One kopen bij webwinkel Thermapen Nederland en bij alle goede (online)kookwinkels. Ben je al enthousiast, houd dat Lauriekoek goed in de gaten, want binnenkort volgt er meer…

Posted by on 15 november, 2024

LEAVE A COMMENT