Staub Koekenpan
Vorige keer dat ik over een koekenpan schreef, kreeg ik enorm veel reacties. Ik vond het goed om te merken dat mensen goede koekenpannen belangrijk vinden en elkaar zelfs willen behoeden voor miskopen. Mooi. Vandaag weer een pan, nadrukkelijk geen anti-aanbakpan, omdat ik merkte dat mensen daarover graag tips wilden.
Ga voor kwaliteit
Kwaliteit is beter dan kwantiteit, waarschijnlijk moet je eerst een paar goedkope prullen aanschaffen en woedend uit het raam gooien voor je daar achter bent qua pannen. Of je leest een blog zoals het mijne en laat je overtuigen dat je af en toe “bewust bankroet” moet gaan op goed keukengerei. Trouwens, 100 Euro voor een pan die een leven lang mee kan gaan vind ik niet vreselijk duur.
Gietijzer is geweldig materiaal
Gietijzer is de bom, het is zwaar, je kunt er inbrekers mee slaan als het nodig is, maar je kunt er vooral fijn mee koken. De pan moet even op gang komen qua warmte maar als ie eenmaal opgang is kachelt ie vrolijk door. Het geleid goed en als je een koekenpan neemt die ook een handvat van gietijzer heeft dan kan de pan ook in de oven. Fijn als je graag gratins maakt, of fritatta. Ik heb nu dus deze koekenpan van Staub.
Niet in de vaatwasser en er niet in krassen
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je voor gietijzer gaat, zo kun je er het beste houten of siliconen kookgerei in gebruiken, om krassen te voorkomen. Dat geldt trouwens voor de meeste pannen. Een gloeiend hete gietijzeren pan onder de koude kraan houden is ook geen goed idee, maar ook dat geld voor de meeste pannen. Ik doe persoonlijk een gietijzeren pan nooit in de vaatwasser, ik was en droog die altijd met de hand af.
Staub: made in France
Staub is een bekend Frans pannenmerk. Allerlei soorten gietijzeren Staub pannen worden in Frankrijk gegoten in een mal van zand bij een temperatuur van 1400 graden. Er staat een filmpje van op de Staub website, het is een indrukwekkend proces met veel rook en vuur, het is wel een bijzonder idee dat mijn pan daar vandaan komt. Oh en mocht ik mijn pan ooit zat zijn, dan kan het zijn dat hij opnieuw in die fabriek terecht komt, om weer tot pan te worden gesmolten. Lekker duurzaam.
Niet specifiek anti-aanbak
Hoewel deze pan niet specifiek “anti aanbak” is, bakt natuurlijk niet alles er in aan. Integendeel! Toch is hij niet gecoat met omstreden anti-aanbakmateriaal. Fijn om te weten lijkt mij, voor mensen die niet erg tevreden waren over hun Green Pan of mensen die geen Green Pan durven aanschaffen na alle teleurstellende verhalen over die pan.
Ga je dit jaar op kamers wonen? Laat je dan niet verleiden tot een impuls aankoop bij de Zweedse woonwarengigant. Je kunt echt beter een fatsoenlijke pan kopen en misschien wat langzamer je pannenarsenaal uitbreiden. Als je twijfelt, ga dan gewoon eens lang bij een kookwinkel. Vertel wat je zoekt en kijk wat de mogelijkheden zijn binnen je budget. Lees mijn studententips bekijk mijn keukengerei checklist of stel je vragen hier. Ik beantwoord ze graag!
Hanneke
2 september, 2015Hele fijne gietijzer pannen (ongeëmailleerd gietijzer) zijn de pannen van Lodge. Ik vind ze heel betaalbaar (voor 20-30 euro heb je een koekenpan) en ze zijn echt geweldig. Even wennen, maar daarna wil je niet meer anders.
Twee nadelen: gewicht (ze zijn behoorlijk zwaar) en ze kunnen niet in de vaatwasser. Verder: niks dan lof.
Cornelia
2 september, 2015Er zijn dus meer mensen die ontevreden zijn met hun Green Pan. Ikzelf ben het goed zat en ik ken er nog een paar. Denk je gezond te doen. Zo goedkoop zijn ze nou ook niet. Ik heb de mijne bij AH weg, was toen een aanbieding. De kleinste €15? €20? Weet het niet meer. Die gaat dus het raam uit! Dank voor je bericht, ga kijken wie wat waar.
Laurie
3 september, 2015Oh ja er zijn massa’s mensen ontevreden, ik krijg er nog regelmatig berichten over. Ik heb waarschijnlijk de enige gelukte koekenpan uit de hele fabriek. Ik heb hem nog steeds.
Bonnie
2 september, 2015Wat een mooie pan! Ik heb ook een koekenpan van Staub en ben er heel blij mee. Die van mij heeft een houten steel, maar zo’n pan die direct de oven in kan lijkt me ook fijn. 🙂
De pan die ik heb is geëmailleerd, is dat bij jou ook zo? Dat maakt volgens mij best veel verschil in hoe je er mee om moet gaan (wat betreft inbranden en het keukengerei dat je erin mag gebruiken).
Laurie
3 september, 2015Ja dat maakt zeker uit, al ken ik mensen die hun emaille pan ook hebben “ingebrand”, het kan vast geen kwaad. Zelf gebruik ik in beide pannen gewoon houten keukengerei, zoals ik hier boven tegen Fey zeg, heb ik toch het idee dat er anders krassen in komen. Ondanks dat er geen emaille in zit. Ik wil mooie pannen zo lang mogelijk mooi houden. 🙂
Laurie
4 september, 2015Ik heb het aan Staub gevraagd en mijn koekenpan bevat wel degelijk een emaille laag, aan de binnen en buitenkant. Anders gaat hij heel snel roesten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook raad Staub het inbranden af. Het is volgens hen simpelweg niet nodig, de pan is klaar voor gebruik.
Fey
2 september, 2015Ik heb 4 gietijzeren pannen in verschillende maten. Toen ik laatst in Amerika was kon ik de verleiding niet weerstaan om nog eentje te kopen, alhoewel ik dus minder mee kon nemen in mijn koffer dan.
Wel een opmerking, voor wat je zei over het gebruik van houten kookgerei in de pannen: eigenlijk hoeft dat helemaal niet. Kookgerei van metaal is prima te gebruiken. Als de pan van goede kwaliteit is, dan komen er geen krassen in, hooguit gaat de ‘seasoning’ een beetje vanaf.
Ooh en tweede tip: als je een gietijzeren pan koopt moet je die voor je eerste gebruik voor de zekerheid “seasonen” (insmeren met olie en de olie ‘eraf branden’). Anders verpest je de pan en dan gaat al het eten plakken. Veel informatie hierover te vinden online.
Laurie
3 september, 2015Nee ik gebruik echt nooit ijzeren kookgerei in mijn gietijzeren pannen, je krijgt er wel degelijk lelijke krassen van. Ik zou het zelf dus niet aanbevelen. Over inbranden zijn de meningen verdeeld, sommige mensen vinden het hoognodig, andere mensen zeggen dat het niet nodig is en je vanzelf een vettig laagje opbouwd.
John Beckers
25 oktober, 2020Dag Laurie, een oud – tante van mij waarschuwde mij ooit dat gietijzeren stoofpotten niet geschikt zijn om tomatenpuree in aan te zetten of met azijn of wijn te werken. Klopt dit en hoe zit dit bij een cocotte van Staub. Hartelijk bedankt voor uw/je reactie, John
Laurie
25 oktober, 2020Je oud-tante heeft een soort van gelijk en geen gelijk. Er zijn gietijzeren pannen die van binnen en buiten bekleed zijn met emaille en gietijzeren pannen die gemaakt zijn van alleen gietijzer. De ene pan, de pan zonder emaille moet je inbranden voor gebruik. Hoe langer je je pan gebruikt hoe beter de natuurlijke anti-aanbak laag word en hoe minder zo’n pan gevoelig word voor zuren uit bijvoorbeeld wijn en tomaat.
Het andere type pan is dus bekleed met emaille. Ik ken de catalogus van Staub niet uit mijn hoofd maar ik heb zelf wel een Staub koekenpan https://lauriekoek.nl/staub-koekenpan/ en die is bekleed met emaille, net zoals de cocotte. Een prima pan waarvan ik nog steeds veel plezier heb. Bij emaille maakt het niet uit of je wijn gebruikt of azijn of iets anders zuurs. Emaille hoef je ook niet in te branden en is meteen klaar voor gebruik. Emaille is niet te vergelijken met een anti-aanbakpannen laag, het is eigenlijk een soort glas.
Misschien heb je iets aan de koken in gietijzer blogpost die ik eerder schreef https://lauriekoek.nl/koken-in-gietijzeren-pannen-7-nuttige-tips/
jim
29 september, 2023Dit is een oude post maar ’n gietijzeren pan slijt niet en met alle ophef over PFAS de laatste tijd en mijn ervaring met pannen met ’n teflon coating of andere anti-aanbak-pannen met een zogenaamde keramische coating waarbij niet zelden de antiaanbaklaag volgens mij toch echt loslaat en soms niet snel, uiteindelijk toch, in tegenstelling tot hun claims, is het zeker goed om bestaande, onverdachte alternatieven te overwegen.
Over alternatieven gesproken, de gietijzeren pannen van Staub hoewel prachtig en ongetwijfeld erg degelijk zijn nu ook weer niet bepaald de goedkoopste. Ze zijn ook niet de enige die gietijzeren pannen produceren, de poductiefasciliteit van het huismerk van Lidl is moeilijk te achterhalen maar De gietijzeren koekenpannen van Lidl (merk Ernesto) met een diameter van 15 cm, 25 en 30 cm gaat het om een ruim assortiment om uit te kiezen, zeker de eerste twee zijn momenteel scherp geprijsd.
Vraag ik mij af: Waar komt toch het begrip Dutch oven vandaan? (Het betreft gietijzeren pannen met een deksel en geëmailleerd (of niet?) vaak bekend van het ook niet goedkope Franse merk Le Creuset.)
Laurie
29 september, 2023Ik heb verschillende pannen merken geprobeerd en ik heb het idee dat er wel degelijk verschil in kwaliteit is in pannen. In de emaille laag bijvoorbeeld, of de dikte van het gietijzer. Als je een budget hebt zou ik eens naar het merk Lodge kijken, daar is de prijs kwaliteit verhouding erg goed. Het is ook goed om in het achterhoofd te houden dat Le Creuset en Staub in Frankrijk produceren en niet in China. Sommige mensen maakt dat niet uit maar het lijkt mij goed om ook ook pannenproductie in Europa te hebben. Het zou zonde zijn als dat compleet zou verdwijnen.
De naam Dutch heeft verschillende verklaringen. De naam gaat dat de Nederlanders hebben uitgevonden dat je gietijzer in een mal van klei kon gieten. Dat daar de naam vandaan komt. Anderen zeggen dat dat niet klopt en dat Nederlanders die rondreizend pannen verkoper waren in Amerika met gietijzeren pannen de naam aan de pan gaven. Weer andere bronnen zeggen dat het niet Dutch was maar Deutsch aka niet Nederlands maar Duits.