Recept: Dropijs

Recept: Dropijs @ Lauriekoek.nlNu ik een nieuwe ijsmachine heb, maak ik natuurlijk meer ijs dan ik ooit heb gemaakt. Daar komen mislukkingen uit maar ook successen. Die successen deel ik uiteraard hier in de vorm van een recept. Eerst een recept wat al lang op mijn verlanglijstje stond: dropijs. Ik kijk altijd met enige jaloersheid naar mensen die op vakantie zijn in landen als Zweden. Daar staan tussen de bekende cornetto’s en fruitijsjes ook drop opties. Hoe cool is dat? Ook at ik ooit een goddelijke drop softijs van Lakridz bij Bulow elke keer als ik er nu ben vraag ik er om… en hebben ze hem niet. Gelukkig kan ik nu thuis dropijs maken.

Recept voor 2 á 3 personen. Let op hiervoor heb je een ijsmachine nodig.

Wat heb je nodig?
  • 225 ml volle melk
  • 125 ml slagroom (35% vet)
  • 70 gram suiker
  • 3 cl droplikeur (Ik gebruikte Salmari, maar je kunt ook dropshot of een andere droplikeur gebruiken)
Wat moet je doen?

Doe de volle melk in een pan en voeg de suiker toe. Warm de melk op tot deze warm is, maar net niet kookt, blijft roeren. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot koelkast temperatuur. Dit kun je versnellen door een kom in een kom met ijsblokjes en zout te zetten en te blijven roeren. Giet het koude melk-suikermengsel in een maatbeker en giet de slagroom erbij. Klop het mengsel een beetje op met een staafmixer. Als het wat luchtiger is, roer dan de likeur er door. Het ijsmengsel zal niet helemaal zwart worden, hooguit lichtgrijs, maar vergis je niet, de dorpsmaak zal er wel degelijk goed in zitten.

Zet de ijsmachine aan en laat hem 5 minuten voorkoelen. Zet hem aan op het gelato (schepijsprogramma) en giet het mengsel in de draaiende ijsmachine. Laat dit ongeveer 30 minuten draaien. Als het goed is is je mengsel nu ijs geworden. Schep in een bakje en zet in de vriezer. Laat het daar minstens een paar uur verder opstijven.Magimix gelato expert @ Lauriekoek.nl

 

Recept: Dropijs @ Lauriekoek.nl

Zelf vind ik het erg lekker om een bol van dit ijs te bestrooien met droppoeder. Dit is eigenlijk drop uit puur zoethoutwortelextract. Het is daarom stukken minder zoet dan de gemiddelde drop die je bij de winkel kunt kopen. Mill & Mortar heeft kant-en-klaar poeder en anders kan je bij de natuurwinkel droppastilles van Terra Sana kopen en fijn vijzelen in een vijzel. Als je liever een sterkere dorpsnaam aan je ijs wil, dan kun je ook een kleine hoeveelheid (5 gram) van deze pastilles of poeder samen met de suiker mee oplossen in de warme melk.Recept: Dropijs @ Lauriekoek.nl

Recept: Dropijs @ Lauriekoek.nl
Opmerking1 : het kan zijn dat dit ijs wat sneller smelt dan je gewend bent. Dit komt omdat het recept is zonder bindmiddelen en andere fratsen is. Door het lang genoeg in de vriezer te laten en het vlak voor het serveren pas er uit te halen, kun je dit deels voorkomen. Ook zou je je ijscoupes voor kunnen koelen.

Opmerking 2: Dit recept bevat drop en zoethout, pas op als je een hoge bloeddruk hebt. Zoethout heeft een bloeddruk verhogende werking.

Recept: dropijs @ Lauriekoek.nl

Posted by on 23 augustus, 2025

LEAVE A COMMENT