Recept: Mais-quinoasoep
Quinoa is hier nog een relatief onbekend pseudograan, maar het wint de laatste jaren behoorlijk in populariteit. Intussen is quinoa in Nederland al in bijna iedere supermarkt krijgen. Toch is het een verre van nieuw product. Quinoa komt uit Zuid-Amerika, het groeit daar op onherbergzame gebieden in de Andes en is daar al een jaartje of 6000 een van de belangrijkste voedselbronnen. Qua voedingsstoffen is quinoa supergezond. De Verenigde Naties hebben 2013 dan ook uitgeroepen tot “Jaar van de Quinoa”.
Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen en met te delen. Vanaf nu plaats ik hier elke maand minstens een recept met quinoa in de hoofdrol. Vandaag is de aftrap.
Je hebt hiervoor nodig:
- 3 tenen knoflook
- 2 middelgrote uien
- 2 paprika’s
- 1 kleine courgette
- 100 gram quinoa
- 2 potten maïs
- 1 bescheiden theelepel rozemarijn
- snufje pepervlokken
- 4 cups zelfgemaakte bouillon of water en een groentebouillon tablet (ik gebruik Kallo, dat maakt deze soep glutenvrij)
- olie
En dan doe je als volgt:
Snipper de ui en bak de ui in een beetje olie tot hij glazig in. Doe vervolgens de in kleine stukjes gesneden knoflook, rozemarijn en pepervlokken erbij en bak het geheel nog een minuut of drie. Doe dan de in stukken gesneden paprika in de pan, laat deze ongeveer 8 minuten sudderen. Hierna voeg je de bouillon en de quinoa toe. Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur zacht. Voeg vervolgens na 4 minuten maïs en courgette toe en laat het geheel nog een minuut of 8 door pruttelen, zodat de quinoa gaar wordt en de groente nog een beetje een bite behoudt. Haal de pan van het vuur. Verdeel de soep in twee gelijke delen. Pureer een deel fijn met een staafmixer. Voeg de rest er aan toe en je ben klaar om te eten!
Laatste reacties