MINT Fashion Fair

MINTGisteren was ik te vinden op de Mode Fabriek modevakbeurs in de Amsterdamse RAI, met als doel me meer te verdiepen in de laatste ontwikkelingen binnen de duurzame mode. Bij het speciale MINT platform, was er dit jaar extra aandacht voor de duurzame modemerken, maar ook op tussen de “gewone” kledingstands, waren de duurzame merken te vinden. Al met al viel er een hele hoop te ontdekken en dat deed ik dus ook!

Het idee voor MINT komt van Marieke Eyksloot, haar boek Talking Dress besprak ik eerder op mijn website. In het boek vertelt ze over hoe kleding gemaakt wordt en hoe je op een duurzame manier voor kleding kunt shoppen. Dat er nog een hoop te verbeteren valt in de kleding productieketen (her)ontdekten we vorig jaar toen het Rana Plaza gebouw in Bangladesh instortte. 1129 mensen kwamen daarbij om het leven. Dit is lang niet het enige gebouw dat op instorten staat. Ook andere landen zijn de omstandigheden niet veel beter. Er werken teveel mensen te lang in te kleine en te slecht onderhouden ruimtes; dat zou toch beter moeten kunnen?

Ik vond dat het aanbod in het MINT gedeelte aanmerkelijk hipper, of eigenlijk “eigener” over kwam dan het aanbod van de kledingmerken die niet noodzakelijkerwijs als duurzaam bekend staan. Commerciële merken, bekend van reclame, zijn vaak saai en eendimensionaal. Een goed achtergrondverhaal is veel interessanter. Een goed verhaal beklijft ook veel beter en er steeds meer goede verhalen om aan te horen, een goede zaak! Uiteraard ben ik hierin niet geheel objectief.MINT

Wat nu volgt is een quick tour, uiteraard met wat foto’s om een beetje een beeld te geven van dat wat zich allemaal duurzame mode mag noemen. Ik hoop binnenkort wat dieper in te gaan op duurzame mode en daarbij wat zaken en merken onder de loep te nemen. Bedenk trouwens dat als je leuke kleding ziet op deze foto’s, dat het de wintercollectie is die in het najaar van 2014 pas in de winkels verkrijgbaar is.

Een van de opvallende verschijnsels op deze kledingbeurs, zijn de stands die aandacht hadden voor tweedehands kleding, in de vorm van een speciale stand voor tweedehands designerkleding en een sale waar de kleding per kilo was geprijsd. Tweedehands is hiermee toch echt zo goed als ingeburgerd. Ook spotte ik naast (helaas) veel echt bont ook een heel tof merk dat zich juist toelegt op het produceren van nep bontjassen en accessoires. Het heet Ruby + Ed.

MINT
Ruby + Ed collectie nep bontjassen MINT
Fair + Fair

Er waren ook gebreide accessoires van Inti Knitwear en van Granny’s Finest. Granny’s Finest heeft 12 breigroepen, van ongeveer 15 Granny’s, die bij elkaar komen en mooie tijdloze ontwerpen breien. Tijdens de beurs zaten er ook Granny’s te breien en het zag er erg gezellig uit! Er wordt vaak wat lekkers voor ze geregeld om te eten tijdens het breien en er worden ook uitjes voor ze georganiseerd. De hoeden en petten van Yellow 108 mochten er ook zijn trouwens, ze worden gemaakt van hergebruikte en rest materialen.

MINT
De granny’s vam Granny’s Finest
MINT
Yellow 108

In de jeanshoek, was naast het vrij bekende Kuyichi ook het merk Afriek te vinden. Twee heren die kleurige jasjes voor heren produceren in Afrika. Voor de heren zijn er ook supertoffe duurzame sokken van Effio (Nederlands design van Italiaanse kwaliteit). Vrouwelijk ogend design voor mannen dus, maar dat soort patronen zijn er om doorbroken te worden.

MINT
KuyichiMINT
AfriekMINT
Afriek
MINT
Sokken van Effio

Ik spotte verder  schoenen van Toms en van Mipacha.  Dit merk laat katoenen (en ook leren) schoenen maken in Peru. Ook van leer waren de tassen van Oh My Bag, die tassen maakt van koeien die een natuurlijke dood zijn gestorven en toffe bamboe-accessoires van TWO-O.

MINT
TomsMINT
Toms schoenenMINT
Mipacha
MINTMINT
TWO-O, accessoires en zonnebrillen van bamboe

Ook enkele voor mij bekende merken waren aanwezig, zoals Froy en Dind (fijne vintage feel!), People Tree (ik won zelfs nog een supertof boek, geschreven door de oprichtster!) en Charly+Mary. Uiteraard was Miss Green natuurlijk ook ruimschoots vertegenwoordigd. De oplettende lezers zullen het merk herkennen van de blogpost die ik er eerder over schreef.

MINT
Miss Green

Voel je je al overweldigd? Dit was slechts een kleine selectie van het totale aanbod. Ik heb me er in elk geval goed vermaakt. Het is ook leuk om zoveel mensen te ontmoeten die duurzaamheid in de mode belangrijk vinden en zich daar zo voor inzetten. Stay tuned, ik zal binnenkort vaker aandacht besteden aan duurzame mode op mijn weblog.

Posted by on 27 januari, 2014

1 Comment

  • Petra

    27 januari, 2014

    Het ziet er allemaal heel erg interessant uit en zie dat jij je ook goed vermaakt hebt .Het artikel vind ik ook heel prettig om te lezen…ik ben even een paar van de linkjes aan het bekijken, want ik heb een paar heel leuke dingen op je fotos gezien…

    groetjes Petra

LEAVE A COMMENT