Mijn eerste kookboeken

Mijn eerste kookboeken @ Lauriekoek.nlIk heb best een aardige verzameling kookboeken. Het is niet per se een verzameling die ik compleet wil hebben of zoiets, het is gewoon ontstaan naarmate ik meer kookboeken mijn bezit kreeg. Bij “echte” verzamelaars van items begon het vaak bij een bijzonder item wat een bijzondere indruk op ze maakte. Ik vond het een stuk moeilijker om mij de eerste kookboeken te herinneren die echt indruk hebben gemaakt. Toch is het mij gelukt.

Roald Dahl

Ik denk dat een van mijn eerste favoriete kookboeken het Roald Dahl kookboek was. Met de bijzondere recepten geïnspireerd door zijn verhalen. Veel van de recepten zijn praktisch onmaakbaar. Ik herinner mij een krokodil waarin een kleerhanger verwerkt moest worden. De tekeningen waar foto’s in verwerkt zijn vind ik nog steeds heel leuk en de chocoladetaart vind ik ook nog steeds geweldig lekker. Die maak ik nog regelmatig, want dat benadert mijn idee van de ideale verjaardagstaart. Het boek is in het Nederlands alleen nog tweedehands te vinden, in het Engels is het gewoon nog overal verkrijgbaar.
Griezelkookboek @ Lauriekoek.nl

Boeken van tv-koks

Televisie heeft best een grote rol gespeeld in de kookboeken die leende bij de bieb. Nigella Lawson, Ching He Huang, Ready steady cook, Sophie Grigson en natuurlijk ook Jamie Oliver. Ik denk dat ik net oud genoeg was om de show te waarderen toen die op tv kwam, al heb ik iets meer herinneringen aan Sam Stern, die als een soort Jamie Oliver voor kinderen gepresenteerd werd. Als ik die eerste Jamie boeken nu terugkijk, die toen heel modern waren, dan voel je dat de tijd voorbij raast. De boeken van toen voelen heel erg 2000.

Het eerste “echte” vegetarische kookboek dat ik me kan herinneren is van Delia Smith. Toen wist ik niet eens dat ze een tv-show had, hoewel we thuis wel BBC keken. Ik kan mij niet echt kan herinneren welke gerechten we er uit aten. Ik ben van plan binnenkort eens wat recepten uit dat boek te koken om te kijken of de herinneringen dan vanzelf weer terug komen. Meestal werkt dat zo met eten. Ik las trouwens laatst ergens dat Delia zelf niet meer kookt, haar man doet dat nu.

Online

Toen ik op een gegeven moment geïnteresseerd raakte in veganisme was er maar een boek aanwezig in de bibliotheek of eigenlijk twee. De een was van Lorna Sass en was oersaai. De andere,  De Veganistische keuken van Ben Klok was mogelijk nog saaier. Toen kwam ik via het internet op het spoor van The Post Punk Kitchen en ontdekte ik dat online boeken bestellen best makkelijk is, zeker als je een grote broer met een credit card hebt. Zo kwam Vegan cupcakes take over the world in mijn leven, veel leuker. Niet lang daarna kwam Lisette Kreicher met Ecofabulous vooral aan haar bananenbrood heb ik goede herinneringen.
Mijn eerste kookboeken @ Lauriekoek.nl

Die blik op het buitenland wat betreft kookboeken is bij mij altijd gebleven. Boeken bestellen was best makkelijk en voor veganistische kookboeken was er in het Engels toen veel meer aanbod. Het duurde even voor er in Nederland ook keuze was. Ik heb dus kookboeken in mijn kast staan die alleen in Engeland of Amerika verschenen zijn. Ik ga nog steeds graag naar Engelse boekwinkels als Waterstones en American Book Centre.

Ottolenghi

Een ander kookboek waar ik goede herinneringen aan heb is Plenty. Ik weet dat ik de recepten toen echt ontzettend lekker en vernieuwd vond. Mijn moeder was een van de early adopters van wat achteraf een hele beweging aan groentekoks, -boeken en -gerechten zou opleveren, iets wat ik als vegetarier echt enorm waardeer. Ik ben de tel kwijt maar hij blijft maar kookboeken maken, dit jaar komt zijn kookboek Ottolenghi test kitchen deel drie uit.Plenty @ Lauriekoek.nl

Blijf ontdekken

Niet alle kookboeken van toen spelen nog steeds een grote rol in mijn leven. Zo heb ik Vegan cupcakes take over de world nog wel, al maak ik niet vaak cupcakes meer. Anderen juist wel, recent heb ik Plenty er weer bij gepakt en alle recepten van toen zijn nu nog even lekker. Er waren ook dingen die ik toen nog niet wist: hoe leuk ik historische kookboeken vind bijvoorbeeld. Of welke werelden er voor mij open gingen toen ik verhuisde naar de stad en bij de toko de ingrediënten kon gaan kopen die ik in mijn eerdere woonplaats amper kon krijgen.

Zo stel ik me ook voor dat er nog ontdekkingen in het verschiet liggen. Kookboeken die misschien nog geschreven moeten worden, door mensen die misschien nu pas koken aan het ontdekken zijn. Hoe het ook is, ik hoop dat ik er een klein onderdeel van uit mag maken. Als blogger en als kookboekenliefhebber, die twee rollen zijn met elkaar vervlochten. Ik blog nu al 1/3e van mijn leven, dus dat is niet zo heel gek toch?
Kookboeken @ Lauriekoek.nl

De bieb

Aan het eind van dit verhaal wil ik nog een oproep doen: Steun bibliotheken! Ik denk dat ik veel van de kookboeken die ik hierboven beschrijf misschien wel nooit had leren kennen als er geen bieb bij mij in de buurt was geweest. Misschien had ik dan nooit ontdekt dat ik koken leuk vond en ook heel veel leesboeken zouden nooit op mijn pad zijn gekomen, dat zou echt zonde zijn geweest. Bibliotheken staan onder druk, ze verdwijnen of er worden veredelde studieruimtes van gemaakt. Verzet je daar tegen! Word lid van de bibliotheek en kom in actie als dat nodig is.

Lezen word vaak afgeschilderd als een soort luxe hobby. Terwijl heel veel dingen beginnen met taal en met lezen. Het ligt aan de basis van het verwerven van heel veel verschillende vaardigheden. Geschreven woorden liggen aan de basis van veel culturen. Ik zou het echt verkeerd vinden als het in aanraking komen met veel verschillende boeken over allerlei onderwerpen alleen beschikbaar zou zijn aan mensen die dat kunnen betalen.

Aan welk kookboek of kookboeken heb jij goede herinneringen? Kook je er nog steeds uit? Of is de liefde van voorbijgaande aard? Deel het in de comments!

Posted by on 23 januari, 2023

8 Comments

 • Danielle

  23 januari, 2023

  Die eerste van Nigella zag ik toevallig van de week in de kringloop, vond het wel leuk om mee te nemen 😆

  Mijn eerste kookboek kwam uit de kast van mijn ouders, met de aantekeningen in potlood van mijn moeder erbij. Jammer dat ik die nergens meer kan vinden!
  Verder heb ik ook een Jamie Oliver periode gehad. Ook die boeken heb ik niet bewaard helaas.

  • Laurie

   24 januari, 2023

   Ja Nigella altijd meenemen hoor! Eens in de zoveel tijd worden ze te laat herdrukt en dan zie je dat tweedehandsprijzen omhoog schieten. Al vraag ik mij wel af wie er daadwerkelijk tientallen euro’s neerlegt voor een tweedehands boek. Mijn Nigella’s komen gedeeltelijk uit de Engelse kringloop, daar zijn er een hele hoop te vinden.
   Aantekeningen zijn heel waardevol. Soms kom ik in een tweedehands kookboek een oud boodschappenlijstje, bonnetje of briefje tegen. Misschien zou het de oude eigenaar er herinneringen aan hebben. Bij mij gaat het in de prullebak.

 • Hanneke

  23 januari, 2023

  Na een studentenkookboek (dat werkelijk niet om aan te zien was en de meest eenvoudige recepten bevatte), was mijn eerste ‘kookboek’ Aphrodite van Isabel Allende. Een, eigenlijk nog steeds, prachtig lees- en kookboek dat ik vooral gelezen heb en waar ik maar weinig uit gekookt heb. Het, goede bedoelde, schapenvlees dat ik uit dat boek bereidde, had bepaald niet het effect (zinneprikkelend) als dat ik gehoopt had ;-).
  Eerste herinneringen aan kookboeken komen van de Lekturama-kookboekenreeks ‘koken zonder grenzen’ van mijn moeder. Ik vond dat prachtig. Al die (in mijn ogen van toen) exotische gerechten.

  • Laurie

   24 januari, 2023

   De titel Aphrodite schept ook wel hoge verwachtingen, ik wist niet dat Allende ook een kookboek had uitgebracht. Zo te zien zaten in de lekturama kookboeken ook echt foto’s van gerechten. Dat is lang niet altijd gebruikelijk bij oudere kookboeken. Als ik nu die gedateerde foto’s van toen zie krijg ik nostalgische gevoelens, terwijl ik die tijd helemaal niet heb meegemaakt.

 • Arlette

  24 januari, 2023

  Mijn eerste kookboekje was vierkant en van bruinpapier met allemaal haver recepten, ik heb er vaak ‘heksen haver’ uitgemaakt een soort drie in de pan met havermout (ik was denk ik 6 of 7). Volgens mij was het een reclame boekje voor haver (het waren de seventies hahaha) ik ben het helaas kwijt geraakt, mijn eerste zelf gekochte kookboek was op m’n 16e ‘groot vegetarisch kookboek’ van o.a. Laurel Robertson en Carol Flinders; ‘Laurel’s kitchen’ in het Engels en ik kook er nog steeds de Griekse linzen soep uit, het was ook mijn eerste kennismaking met de Indiase keuken; die recepten maak ik nooit meer; ik ben verliefd op de boeken van Madhur Jaffrey als het op Indiaas koken aankomt.

  • Laurie

   24 januari, 2023

   Oeh Laurels kitchen. De naam zei mij even niets maar toen ik de voorkant zag herkende ik die wel. Ik kwam ook nog deze blogpost tegen over Laurels http://www.culiblog.org/2004/10/learning-through-your-ass-the-return-of-laurels-kitchen/
   Madhur Jaffrey heb ik ook in huis, het vegetarische kookboek is recent geloof ik ook weer herdrukt. Zo blijven er nieuwe generaties kennis mee maken, wat ik een heel mooi idee vind.

   • Arlette

    31 januari, 2023

    De voedingsleer informatie uit Laurel’s kitchen is enorm verouderd. Grappig stukje waar je naar linkt. Het boek dat herdrukt is, is dat het vegetarische boek met die artisjok op de voorkant? Ik heb die in het Engels. Dat zou gaaf zijn als het dat boek is. Ik heb bijna alles uit dat boek een keer gemaakt! Ik vind eigenlijk dat elke vegetariër dat boek nodig heeft hahaha.

    • Laurie

     31 januari, 2023

     Ik heb geen idee of het exact hetzelfde boek is. Als een boek echt lang meegaat is het niet gek dat er een nieuwe cover voor is. Zo hopen ze steeds weer nieuwe groepen aan te spreken.
     Vroeger dachten deskundigen nog dat voor een volwaardige vegetarische maaltijd eiwitten moesten worden gecombineerd. Ik zie die ideeen trouwens nog regelmatig in kookboeken terug komen. Wonderlijk hoe hardnekkig sommige verouderde voedingsleer kan zijn.
     Er zijn zoveel kookboeken die ook worden gepresenteerd als een must-have voor vega(n)s daar kan je ook een flinke boekenkast mee vullen. Wat op zich goed nieuws is want dat betekend dat er iets te kiezen valt.

LEAVE A COMMENT