Mark Bittman – De Dikke Vegetariër Giveaway!

Dikke VegetarierDeze maand was het een soort van feestmaand op mijn blog met enkele giveaways en een speciaal voor mij ontwikkeld koekrecept. Ik kreeg felicitaties en het was net alsof ik een beetje jarig was, heel speciaal! We zijn nu bij de voorlopig laatste giveaway aanbeland en wat voor een! Ik had echt een “wauw” gevoel toen ik hiervoor groen licht kreeg van Karakter Uitgevers. 

Mag ik jullie voorstellen aan De Dikke Vegetariër van Mark Bittman? Een boek met meer dan 1000 pagina’s en meer dan 2000 recepten? Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan, in de winkel kost dit ultieme naslagwerk voor vegetariërs net geen 50 Euro, maar dan heb je ook een goede koop gedaan. Je hebt eigenlijk geen ander kookboek meer nodig, want hier staat alles in. En wellicht hoef je helemaal geen exemplaar te kopen, want: IK MAG NAMELIJK 1 EXEMPLAAR WEGGEVEN!

Dikke VegetarierGoed, eerst wat meer over dit boek. Het heet dus niet voor niets De Dikke Vegetariër, vrij vertaald uit in het Engels. Oorspronkelijk is het boek namelijk getiteld: How to Cook Everything Vegetarian. Dat dekt de lading misschien nog net iets beter. In dit boek vind je namelijk hoe je ongeveer alles wat vegetarisch is kunt bereiden, met welke technieken en combinaties. Het is zoals dat heet echt een basiskookboek. Alhoewel basiskookboek iets heel saais en standaards impliceert, is dit boek helemaal niet standaard of saai. Het biedt eindeloos veel opties en variaties.

Het boek behandeld basic kooktechnieken (hoe snijd je een ui?), welk kookgerei je nodig hebt, wat je in je voorraad kast zou moeten hebben. Al je vragen over de vegetarische keuken worden beantwoord. Alle onderwerpen krijgen een korte introductie, zodat je weet wanneer je het het beste kunt kopen en waar je op moet letten. De index werkt ook heel goed. Als bijvoorbeeld je een ingrediënt hebt ,waarvan je niet (meer) wat je er mee moet, heb je de mogelijkheden qua bereiding en gerechten zo gevonden. Daarnaast kun je achterin ook nog zoeken op speciale kenmerken zoals een gerecht dat snel klaar is (onder de 30 min) of veganistisch. Dikke Vegetarier

Dikke VegetarierDikke VegetarierEr staan zoals je hier al ziet geen foto’s of plaatjes in het boek, als het ingewikkelder wordt en er extra uitleg nodig is zijn er eenvoudige zwart wit tekeningen. En dat werkt eigenlijk prima. De recepten zelf zijn duidelijk opgeschreven in stapsgewijze instructies. Dit boek is eigenlijk voor iedereen geschikt, voor vegetariërs, flexitatiërs, flexinisten en zelf veganisten zullen veel van hun gading in dit boek vinden. Het is een hele goede aanschaf, zelf als je al een hele tijd vegetariër bent.

Mark Bittman is culinair columnist van The New York Times. Hij pleit voor het eten van meer plantaardige producten en minder suiker en junkfood. “We moeten iets veranderen in de manier waarop we eten, niet alleen maar zorgelijk afwachten; een goede toekomst vergt inspanning van iedereen”, aldus Bittman.

Tot slot nog een paar leuke quotes over het boek voor als je toch nog niet helemaal overtuigd bent.

“Recipes that taste this good aren’t supposed to be so healthy. Mark Bittman makes being a vegetarian fun.” -Dr. Mehmet Oz, Professor of Surgery, New York-Presbyterian/Columbia Medical Center

“How do you make an avid meat eater (like me) fall in love with vegetarian cooking? Make Mark Bittman’s How to Cook Everything Vegetarian part of your culinary library.” -Bobby Flay, chef/owner of Mesa Grill and Bar Americain

Wil je dit vuistdikke boek ter waarde van 50 Euro winnen? Dat kan. Lees hieronder wat je moet doen:

 • Laat hieronder een reactie achter, waarin je uitlegt waarom jij het boek moet winnen. Ben je dit jaar vegetariër geworden bij wijze van goed voornemen? Weet je nooit wat je moet koken? Degene die de leukste reden in de comments achterlaat wint het boek. Let op:Anders dan bij mijn andere give-aways word er dit keer dus niet geloot.
 • Gebruik daarvoor een geldig e-mail adres, zodat ik je weet je vinden, mocht je het boek ook daadwerkelijk winnen!
 • Volg mij via Bloglovin of Twitter of Facebook en volg Uitgeverij Karakter via Facebook en/of Twitter.

7 Februari om 19:30 maak ik de winnaar bekend. Succes!  Meedoen kan niet meer de winnaar is Marieke ik heb haar middels een e-mail op de hoogte gesteld van het feit dat zij de winnaar is.

 

Posted by on 31 januari, 2014

22 Comments

 • Margriet

  31 januari, 2014

  I.v.m. allergie voor melk(-producten) en eieren

 • Margriet

  31 januari, 2014

  I.v.m. allergie voor melk (-producten) en eieren èn ik vegetarisch wil eten, hoop ik in de Dikke Vegetariër de juiste recepten te vinden. In de meeste kookboeken is deze combinatie nl. niet gangbaar.

 • Hanneke

  31 januari, 2014

  Oooooh….dit is een geweldig boek. Stond er vandaag toevallig nog mee in mijn hand in de boekenwinkel. Dat er geen foto’s in staan, vind ik aan de ene kant een minpunt (ik blader graag ’s avonds in bed in mooie kookboeken), maar dit is dan ook echt een KOOKboek. Ik ben een partime vegetarier en probeer zeker 5 keer per week vegetarisch te koken, waarvan minimaal 2 keer veganistisch. Voor mezelf vind ik het niet zo ingewikkeld, om ook mijn man en kinderen tevreden te stellen, vind ik al weer iets lastiger. Ik heb heel veel kookboeken, maar HET perfecte vegetarische kookboek ontbreekt. Ik heb echter geen fb-account meer. Volg je wel via bloglovin….

 • Marjan

  31 januari, 2014

  * van flexitariër naar vegetariër * neem daarbij een beetje opstandige man * 3 eigenwijze kinderen * niet altijd voldoende inspiratie * dit boek komt als geroepen! *

 • Petra

  1 februari, 2014

  Afgelopen jaar en begin dit jaar heb ik keihard gestudeerd. In mei is dat afgelopen en dan kan ik me eindelijk storten op gezond en compleet vegetarisch koken voor ons gezin. Stiekum kijk ik tussen het leren door (nu bijvoorbeeld) naar inspirerende recepten….. Ik zou het geweldig vinden om deze ‘bijbel’ te winnen, hoop wel dat ik er dan vanaf kan blijven tot mei…… (en nu weer aan de slag!)

 • Annemieke

  3 februari, 2014

  Wat een geweldig boek!
  Ik ben al paar jaar vegetarier en sinds kort veganist en blijf redelijk hangen in dezelfde gerechten…
  Daarbij heb ik een echte vlees-eter als vriend en ook mn ouders zijn dat en die zou ik graag willen verassen met een heerlijke gezonde vegan maaltijden waar zelfs zij gelukkig van worden :).

 • Carla Buytelaar

  3 februari, 2014

  Sinds augustus het afgelopen jaar eet mijn 15 jarige dochter vegetarisch. Dan komen er vragen als: Kun je vegetarische Turkse pizza maken? Of: Ik wil graag ceasar salad maken zonder ansjovis? Nu heb ik ‘De dikke vegetariër al eens geleend van de bibliotheek, maar dit boek is populair en moest snel terug! Ik vind het een geweldig boek en vind het sinds ik vegetarisch kook ook heel leuk om van alles uit te proberen! Daarnaast denk ik dat vegetarisch eten de toekomst heeft!

 • Eva

  4 februari, 2014

  Omdat een van mijn liefste vriendinnetjes al jaren vegetariër is en ik haar graag wil verrassen met nieuwe inspiratie! We wonen dicht bij elkaar en kunnen dan samen gezellig gerechten uitproberen. Wie weet wordt deze flexitariër nog een echte vegetariër 😉

 • Marieke

  4 februari, 2014

  Jaaa! Die heb ik nog niet en staat op mijn verlanglijstje. Als vegetarische kook(boek)liefhebber kan je namelijk niet genoeg echt goede kookboeken hebben.
  Ik lees ze zelfs als ‘romans’ en heb er ook een paar speciaal voor de illustraties.
  Uiteraard volgt er een blog over ‘De Dikke Vegetarier’ mocht ik ‘m winnen. Ik ken trouwens weinig dikke vegetariers 😉

 • de lange angelique

  6 februari, 2014

  Hallo,
  ben al 20 jaar vegetarier, maar experimenteer nog graag met eten… Heb twee puberdochters die ik alleen maar lekkere dingen wil voorschotel, vermits ik het wel toch geslaagd zou vinden mochten ze veggie blijven en ik woon samen met een veganist….Ik heb graag mensen die komen eten, maar maak dan ook graag gerechten klaar die een vleeseter kan bekoren, en waardoor hij het vlees niet zal missen… 🙂

 • jody ditzel

  6 februari, 2014

  Lijkt mij een te gekke uitdaging om alle recepten uit de dikke vegetarier te koken, een beetje zoals in de film Julie & Julia.

 • Jeske

  6 februari, 2014

  Mijn vriend en ik proberen dit jaar gezonder te eten, en hoe beter dan met minder vlees en meer groenten? Daarom zijn we flexitariër geworden (natuurlijk ook omwille van de beestjes), maar ik merk dat ik het soms erg moeilijk vind om te bedenken wat ik ga koken.

 • Lenny

  6 februari, 2014

  Graag zou ik dit boek willen winnen,,
  Niet voor mij zelf al zou ik er oprecht blij mee zijn, maar voor Suzanne. Mijn lieve vriendin die na lang heen en weer gejojo eindelijk duidelijker weet waarom haar lichaam haar zo laat zitten. Haar lichaam reageert oa op dierlijke eiwitten, gluten en lactose en wel zo heftig dat het reumatisch wordt.
  Afgelopen vrijdag was ik bij haar en zag ze door de bomen het bos niet meer. Ik denk dat de dikke vegetarier een heel fijn licht in het donkere bos is. Een naslagwerk wat haar stap voor stap het genieten van diervrij eten laat beleven.

 • Linda

  6 februari, 2014

  Ik wil dit boek gebruiken ter ondersteuning van mijn lessen MBO voeding op school. Ik wil de leerlingen kennis laten maken met de verschillende soorten mogelijkheden die er zijn omtrent voeding.

 • Ilse Millekamp

  6 februari, 2014

  Het zou geweldig zijn om dit boek te winnen. Ik wil hem al zo lang, zo graag! Nu een half jaartje vegetariër, en hoop met dit boek veel te kunnen variëren in gerechten.
  Mijn familie zijn echte vleeseters en hoop met dit boek ook hun ervan te overtuigen dat minder/geen vlees ook heerlijk kan zijn!

 • Xandra

  6 februari, 2014

  Ik ben flexitariër en met al die vleesschandalen laat ik vlees tegenwoordig liever staan of ik koop biologisch vlees. Ik verzin vaak ter plekke iets vegetarisch, maar ik vind het vaak toch moeilijk om te variëren. Ik ben vorig jaar met een makkelijke moestuin begonnen en heb dankzij de goede zomer van afgelopen jaar veel lekkere groente mogen oogsten. En wat is er nou lekkerder dan je eigen biologische groente opsmikkelen! Een vegetarisch kookboek zou daarom om meerdere redenen erg welkom zijn. Vanavond roergebakken courgette met knoflook en puntpaprika gemaakt en er een blik linzen doorheen gegooid. Heerlijke maaltijd! 🙂

 • kirsten

  6 februari, 2014

  Wij hebben sinds anderhalve maand een abonnement op the beebox, waarbij we wekelijks een doos vol veelal biologische producten krijgen van boeren uit de omgeving. Daar zitten regelmatig bijzondere groentes bij, zoals palmkool, soesterknol, citroenbonen, aardpeer enzovoort. Dit boek zou mij geweldig
  helpen om de groentes te bereiden!

 • Chantal Sebastian

  7 februari, 2014

  Mag dit boek ook aan een stevige vegetariër worden uitgereikt? Dik ben ik niet, maar met zo’n exemplaar is natuurlijk alles mogelijk! Vegetariër ben ik al jááren en heb er nog geen dag spijt van gehad. Er kleven zoveel voordelen aan, in plaats van bloed… Ik inspireer graag anderen om bewuster te eten, als het maar uit vrije wil gebeurt. En om even ergens een enorme, zelfverzekerde veer te steken, stiekem vind ik hoe ik mijn dagen buiten deze levensstijl heb ingericht qua dierenliefde wel reden genoeg om te winnen!

 • Martie

  7 februari, 2014

  omdat ik al 40 jaar vegetariër ben en ik wel wat nieuwe inspiratie kan gebruiken.

 • Kirsten

  7 februari, 2014

  Wauw, wat een te gekke give-away…. Ik ben hardcore vegetariër en leef me al jaren creatief uit in de keuken met enige hulp van kookboeken als De Dunne Vegetariër, De Snelle Vegetariër en Plenty. Mijn man is echter part-time vegetariër en houdt meer van ‘eenvoudig’ en Hollandse pot. Ach, laat ik hem ook eens een plezier doen…… 😉 Volgens mij kan dit kookboek mij daar het nodige handje bij helpen 😉

 • a. ritsema

  7 februari, 2014

  Als beginnend vegetariër ben ik op zoek naar goede, voedzame en heerlijke recepten. Ik denk dat dit boek mij veel meer handvaten hiervoor kan geven.

LEAVE A COMMENT