Boekrecensie: Le Sud

Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nlAlleen de cover van Le Sud ademt al zonovergoten zomer. Tel daar bij op dat er recepten in staan uit de Provence, Alpen en Côte d’Azur, Frankrijk waar mensen vaak ook al een vakantiegevoel bij hebben en het is compleet. Dit is echt een boek om deze zomer uit te koken. Of je nou vakantie hebt deze zomer of niet.

Veel dank

Het eerste wat me opviel aan dit kookboek is het lange dankwoord achterin, waarin naast diverse personen ook verschillende merken bedankt worden. Dat is niet zo gek, maar het zijn er best veel. Onder andere mijn favoriete messenmerk Pallarès Solsona een favoriet onder veel voedselstilisten. En er worden ook diverse modemerken bedankt. Alles voor de juiste sfeer uiteraard! Alle foto’s en de recepten zouden trouwens niet misstaan als reportage in een tijdschrift als de Vogue en of Elle.Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nl

Rebekah

Een ander ding dat mij opviel is dat de schrijfster van dit kookboek Rebekah Peppler nadrukkelijk haar vriendin noemt. Ook haar ex komt ook voorbij in het boek en op de foto’s. Het komt niet vaak voor dat iemand daar zo open over is. Uiteraard zijn er lhbtq+ kookboekschrijvers en chefs die het benoemen of laten zien in hun boek maar niet altijd op deze manier. Rebekah Peppler heeft trouwens nog twee kookboeken over de Franse keuken geschreven: A table en Aperatif. Daarnaast schrijft ze voor verschillende Amerikaanse tijdschriften. Grappig genoeg zegt ze op haar website dat ze slecht Frans spreekt, maar haar best doet.Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nl

Niet zo vega

De recepten zijn op en top Frans en vol recepten uit de regio. Omdat de Côte d’Azur, zoals de naam het al zegt een kust is, betekent dat zee en zee betekent vis. Ansjovis (al dan niet uit blik) en sardines komen dan ook in heel veel recepten in dit kookboek voor. Ansjovis uit blik schijnt bezig te zijn met een opmars dus wat dat betreft zit de timing van dit kookboek wel snor. Ben je niet zo van de ansjovis of eet je liever vega(n), dan blijft er behalve een een enkele salade, een groentegerecht en de desserts niet veel voor je over, wat me niet zo heel erg verbaast, want de Franse keuken staat niet bekend om zijn vegavriendelijkheid.Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nl

Drank en snacks

Wat wel zo is, is dat het recepten zijn die ik als het warm en loom weer is nog wel zou willen maken. Veel dingen kun je een tijdje goed houden in de koelkast en zijn echt geschikt om tijdens een warme zomer te eten, al zal wel af en toe de oven aan moeten. Dit is iets wat ik zoveel mogelijk vermijd in de zomer, omdat het mijn huis enorm verwarmd. Er is ook voldoende aandacht voor een aperatif met drankjes en bijbehorende snacks. Gemarineerde olijven bijvoorbeeld, tapenades, aioli en panisse, de snack van kikkererwten die echt meer is dan de som der delen.Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nl
Zonovergoten

Bij de avondmaaltijd ontbreekt uiteraard de tian niet. Dit is dé ovenschotel met aardappel, tomaat en courgette. Ook een recept voor gazpacho met meloen is een warm-weerklassieker. Dankzij Le Sud weet ik nu dat er zelfs een speciale meloenfeestdag is in de Provence waar het twee dagen lang om meloen draait. Ik houd het in gedachten voor toekomstige vakanties, want het klinkt me als muziek in de oren. Bij ieder recept staat bijna een foto van het eindresultaat en iedere foto oogt als een zonovergoten zomerdag. Qua ingrediënten denk ik dat je behalve Franse kazen, piment d’espelette en verschillende soorten sterke drank de meeste dingen wel hier in de supermarkt kunt kopen.Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nl

Zomerse vibes

Als je de Franse keuken als van haver tot gort kent zal Le Sud denk ik niet heel veel indruk maken qua recepten. Als je een kookboek zoekt met Franse en zomerse vibes, dat ook heel geschikt is voor liefhebbers van bepaalde vis in blik, dan zit het helemaal goed. Het doet me op een of andere manier een beetje denken aan de vakantie doeboeken van vroeger, dit kookboek is eigenlijk een vakantie doeboek voor volwassenen. Sante!Boekrecensie: Le Sud @ Lauriekoek.nl

Le Sud
Rebekah Peppler
Uitgeverij Becht
€34,50

Posted by on 13 juli, 2025

LEAVE A COMMENT