Boekrecensie: JAN Geen Vlees

JAN Geen VleesHet begint steeds normaler te worden onder een grote groep mensen om flexitariër te zijn, oftewel een paar dagen in de week geen vlees eten. Natuurlijk zien tijdschriften dat ook, daarom heeft JAN een kookboek zonder vlees op de markt gebracht, met een hele mooie roze cover waarop een bosje basilicum, met een lintje erom staat afgebeeld. 

JAN Geen VleesIk vind het oprecht tof dat een tijdschrift vindt dat de tijd rijp is om met een “vleesloos” boek te komen, maar een ding moet me van het hart. Waarom valt vis niet onder vlees? Ik bedoel vissen zijn misschien niet de meest aaibare dieren maar om ze dan maar meteen als geen vlees te kwalificeren gaat me iets te kort door de bocht. Buiten dat, is een van de reden om een paar dagen in de week geen (of helemaal geen) vlees te eten dat je iets goeds wil doen voor de planeet. Het steunen van een industrie die hard bezig is de oceanen te vernietigen (de schatting is dat over 15 jaar onze oceanen al leeg zijn), is dat niet net zo erg als het steunen van de bio-industrie?

Die paar recepten minder die het boek dan had geteld, daar had geen haai naar gekraaid wat mij betreft. De overige recepten zijn verder prima geschikt voor vegetariërs en flexitariërs. Ze zijn over het algemeen prima te bereiden op een doordeweekse dag er gaan geen ingewikkelde ingrediënten in. Het boek is opgedeeld in een aantal categorieën: waaronder soep, pasta, brood en fingerfood. Achterin zit een goede index waar je ook makkelijk op ingrediënt kan zoeken. Bij elk gerecht staat een foto en de foto’s zijn zeer eetlustopwekkend, de gerechten glanzen je als het ware tegemoet.JAN Geen VleesJAN Geen Vlees

Kortom een prettig boek voor de flexitarische mens, dat wat mij betreft het JAN af en toe vis kookboek had mogen heten. Ik ga komende tijd zeker wat vegetarische opties uit het boek uitproberen, te beginnen bij de geroosterde pompoen.JAN Geen Vlees

JAN geen vlees
Bertram + de leeuw
€19,95

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 31 oktober, 2013

LEAVE A COMMENT