Boekrecensie: Heilig boontje
Heilig boontje, een goede titel voor een kookboek over bonen of eigenlijk peulvruchten. Het lijkt erop dat peulvruchten nu eindelijk hun moment in de schijnwerpers krijgen. Waar we eerst nog gered zouden worden door net echt lijkende stukjes vlees uit een state of the art laboratorium, lijken we dat nu alweer vergeten. De nieuwste trend zou nu zijn dat vleesvervangers juist niet op vlees zouden moeten lijken. Iets wat ik al jaren roep en waar peulvruchten dus ook prima aan voldoen.
Meer bonen op het menu
Mensen zouden dus best meer bonen kunnen eten. Veel mensen weten dat zelf ook wel maar ja hoe? In het buitenland is nu de campagne Beans is how van start gegaan met als doel om mensen in 2028 hun inname van peulvruchten te laten verdubbelen. Voor zover ik kan zien doet Nederland daar niet aan mee. Jammer vind ik dat. Gelukkig kun je de hashtag #getbeansonthemenu zelf ook waar maken. Zeker als je het juiste kookboek bij de hand hebt.
Joeri Veul
Ik dacht dat Joeri Veul een sporter was en dat klopt ook. In 2020 kreeg hij, twee weken nadat hij wereldkampion BMX-street was geworden, een hersenbloeding. Tijdens het revalideren werd zijn tweede passie koken zijn leven. Bij Allerhande bekwaamde hij zich in het nauwkeurig testen en uitschrijven van recepten. In 2022 gaf hij in eigen beheer het kookboek Hoofdgerechten uit met recepten met ingrediënten die een positieve bijdrage leveren aan de werking van de hersenen. Nu richt hij zich in Heilig boontje dus op peulvruchten.
De voordelen van peulvruchten
Na zijn voorwoord zet Joeri Veul de voordelen van peulvruchten nog eens overzichtelijk op een rij. Ze zijn gezond, ze zijn een duurzame eiwitbron, bonen dragen bij aan de vruchtbaarheid van de aard, nemen stikstof op uit de grond en er hoeven vrijwel geen pesticiden op te worden gebruikt. Buiten dat zijn peulvruchten goedkoop. Alles is de afgelopen jaren duurder geworden maar ze zijn nog steeds relatief betaalbaar. Toch hebben ze een suffig imago, terwijl ze elders in de wereld nog volop gewaardeerd worden.
Recepten
De recepten in Heilig boontje zijn ingedeeld in peulenschil, een beetje geduld, iets meer werk, je hebt de tijd en zoet. Het zijn, op het zoete hoofdstuk na, allemaal gerechten die geschikt zijn als avondmaaltijd. De ingrediëntenlijsten worden nooit overdreven lang en het meeste in bijna iedere supermarkt wel verkrijgbaar. Er staan geen kant-en-klare vleesvervangers in de recepten, alleen bonen en tofu en tempeh, want die zijn, je raadt het al, ook van bonen gemaakt. Bij ieder gerecht staat een mooie foto van het eindresultaat.
Met bonen kun je alle kanten op
Wat staat er zoal op het menu in Heilig boontje? Boerenkoolstampot met tempeh en paddenstoelen bijvoorbeeld, maar ook bloedsinaasappelhummus met geroosterde spruitjes en pittige siroop, pompoen met sesamkorst en spicy zwarte bonen en dahl met zoete ui en garam masala. Wat ook leuk is, is de toetjessectie van dit boek, met zoete opties zoals vanille panna cotta met pruimensaus en gezouten erwtencrispies, bitterkoekjespudding met witte bonen en natuurlijk pavlova’s gemaakt van aqua faba, oftewel kikkererwtenvocht.
Plantaardige eiwitten
De recepten in dit kookboek zijn zonder vlees en vis, sterker nog ze zijn veganistisch. Je kunt zelf kiezen of je ze vegan maakt of juist vega door voor edelgistvlokken of Parmezaanse kaas te gaan, of the kiezen tussen plantaardige yoghurt of dierlijke yoghurt. Het boek wijst met geen enkel vingertje, het is wat het is. Wat handig is, is dat veel recepten een tip hebben voor left overs, dus overgebleven ingrediënten. Omdat ieder recept zijn eigen persoonlijke inleiding heeft van Joeri, krijgt alles een persoonlijke touch.
Heilig boontje is een heel goed kookboek voor mensen die meer bonen willen eten en op zoek zijn naar recepten. Als je in dit kookboek geen peulvruchten recept vindt om je er te van overtuigen hoe lekker ze kunnen zijn weet ik het ook niet meer. Ik hoop ook van harte dat dit kookboek de start is van meer kookboeken waarin de peulvrucht gewaardeerd wordt voor wat hij is.
Heilig boontje
Joeri Veul
Good Cook
€24,95
Laatste reacties