Boekrecensie: Flavour
Bij Flavour het nieuwe kookboek van Ottolenghi samen met Ixta Belfrage begon de publiciteitsmachine al vroeg te draaien. Het doet mij bijna aan Harry Potter denken. Veel mensen bestellen hem al bij de pre-order en iedereen kan niet wachten om te zien met wat voor geweldige ideeën Ottolenghi en Ixta zijn gekomen. Als echte foodie ben ik daarin geen uitzondering. Ook ik heb Flavour dus op tijd in huis. Tijd om te vertellen wat ik er van vind!
Ixta Belfrage
Flavour is samen geschreven met Ixta Belfrage. Zij werkte in de testkeuken van Yotam Ottolenghi. Daarvoor had ze een eigen catering bedrijf en een tacokraampje op de markt. Ze is opgegroeid in Brazilië, Mexico en Italië en heeft daardoor heel veel verschillende smaken leren kennen. Smaken die allemaal terecht komen in wat ze kookt, ze houdt van het mixen van keukens en smaken. Yotam vindt haar zeer inspirerend en zegt iedere dag iets nieuws van haar te leren.
Nieuwe richting
De keukens die Ixta noemt geven al aan dat welke richting Flavour op gaat. Waar Yotam altijd een soort van synoniem voor Midden-Oosters, vind je in dit kookboek allerlei continenten terug. Denk trouwens maar niet dat je Midden-Oosterse ingrediënten als rozenharissa, tahin of aleppo peper de deur uit kunt doen. Die worden in het boek ook gebruikt. Er komen ook nieuwe ingrediënten waar je naar op zoek moet bij: shaoxing rijstwijn, gedroogde cascabelpepers, berbere kruiden. Gelukkig is steeds meer makkelijk online te bestellen.
De drie p’s
Het boek is ingedeeld in drie gedeeltes: proces, pairing, produce. Die zijn alle drie weer onderverdeeld in 4 categorieën: proces in blakeren, aanbakken, infuseren en verouderen. Pairing in zoetheid, vet, zuurheid en chilihitte. Produce in paddenstoelen, ui, noten en zaden en suikers fruit en drank. Aan het eind is er nog een gedeelte in het boek met smaakbommen en maaltijd suggesties. Elk van de drie p’s begint met een introductie met daarin tips en achtergrond informatie. Deze informatie is voorzien van super leuke illustraties.
Veel vega en vegan
Tweederde van het boek is veganistisch of goed veganistisch te maken. De rest is vegetarisch met daarbij twee opmerkingen. Incidenteel wordt er om vissaus gevraagd, er staat dan bij dat je het kunt vervangen door sojasaus en af en toe is ansjovis een ingrediënt. De kazen zijn trouwens ook niet altijd vegetarisch gestremd. Ik zou het boek in mijn hoofd eerder bij de vegetarische kookboeken zetten dan bij de niet vegetarische, maar het is voordat je het koopt als vegetariër of veganist toch goed om te weten.
Recepten die mij opvielen
Er staan allerlei recepten in die ik op mijn steeds langere lijst van recepten die ik wil maken schrijf. De ultieme traybake ragu bijvoorbeeld. Polenta met een in de sojasaus gepekelde rauwe eierdooier en geschroeide paprika. Kleefrijstballetjes in tamarinde-rasambouillon, congee met shii-take en bruine rijst, radijs-komkommersalade met chipotlepinda’s. De nagerechten zien er ook heel goed uit. Citroen sorbet met hibiscus en natuurlijk een flan met mandarijn en gedroogde anchochili.
Opvolger van Plenty en Plenty more
Qua soort kookboek zou ik Flavour zien als opvolger van Plenty en Plenty more. Het is geen vervolg op Simpel of Sweet. Het niveau van de recepten is ook hetzelfde als Plenty en Plenty more. Er zijn dingen bij die ik op een doordeweekse avond zelf zou maken, maar het is dan wel belangrijk dat ik bepaalde ingrediënten in huis heb. En dat ik zin heb om te koken. Voor mensen die Plenty te ingewikkeld vonden zou ik nog steeds Simpel eerder aanraden dan Flavour.
Ik vind het goed dat Ottolenghi voor Flavour er iemand anders heeft bijgehaald. Het geeft een andere invalshoek, net als dat Simpel een nieuwe invalshoek heeft. Qua Midden-Oosterse smaken was ik dit jaar al erg verwend met Falastin, dus meer daarvan was misschien niet echt een toevoeging geweest. In dit kookboek worden ook ingrediënten gebruikt die ik erg waardeer zoals miso, kimchi en hibiscus. De invloeden uit Mexico en Brazilië die ik herken vind ik ook leuk. Het zijn landen waar nog niet zo de spotlight op gestaan heeft. Ook al wordt ieder jaar opnieuw voorspeld dat ze de nieuwe hype zijn.
Het is op een bepaalde manier ook verder op dezelfde weg ook al wordt er inspiratie geput uit andere landen en culturen. Ik snap best dat mensen twijfelen of ze er nog een extra boek van dat kaliber moeten toevoegen. Zeker als ze nog niet door de andere kookboeken zijn heengekookt. Aan de kwaliteiten van Ottolenghi en Ixta ligt het verder niet. Het is echt consequent kwaliteit wat er wordt geleverd, geen enkel kookboek is “minder” echt bewonderenswaardig.
Flavour
Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage
Uitgeverij Fontaine
€32
Laatste reacties