Boekrecensie: De Vegarevolutie

De VegarevolutieIn Nederland miste er naar mijn gevoel nog een boek met praktische tips en voedingsadviezen rondom een veganistische leefstijl. Dat boek is er nu. Het heet de De Vegarevolutie en het is geschreven door Lisa Steltenpool. Lisa is diëtist en deskundige op het gebied van plantaardige voeding, ze is voorzitter van Viva las Vega’s en heeft haar eigen blog: Early Dew. Als er iemand is die je kan vertellen hoe je een blije en gezonde veganist bent, wordt of blijft, dan is zij het.

Het voorwoord is afkomstig van niemand minder dan Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. zij herinnert ons eraan dat als alle Nederlanders 1 dag per week geen dierlijke producten zouden eten, in een klap alle Nederlandse klimaatdoelstellingen voor huishoudens zijn gehaald.De Vegarevolutie

De VegarevolutieDe Vegarevolutie is eigenlijk meerdere revoluties in een. Het is een revolutie voor je gezondheid, omdat je minder kans hebt op welvaartsziektes bij een veganistisch dieet. Het is een revolutie voor de dieren, omdat je je dieren een ellendig leven in de bio-industrie bespaart en het is een duurzaamheidsrevolutie, omdat we met planten veel meer monden kunnen voeden.

In het boek is er verder een hoofdstuk gewijd aan hoe je als veganist (revolutionair) overleeft in een niet-plantaardige wereld. Hoe ga je om met collega’s, klasgenoten en andere mensen die steeds overal de discussie over aan willen gaan? En hoe ga je om met plagerijen, die daar helaas ook vaak bij blijken te horen?

In een ander hoofdstuk behandelt Lisa hoe veganisme je leven verandert. Je gaat anders eten, leert nieuwe ingrediënten en gerechten kennen, misschien let je ook wel op wat je aantrekt en of je cosmetica wel proefdiervrij is. In dit hoofdstuk vind je ook uitleg over welke plantaardige voedingsmiddelen prettig zijn om bij het koken in huis te hebben. En het gaat over andere, veelgebruikte ingrediënten in de veganistische keuken, zoals tofu en tempeh en waar je op moet letten bij het lezen van etiketten.

Hierna volgen de recepten. Dit boek bevat 50 recepten en bij elk recept staat een mooie foto. Je vindt hiertussen ideeën voor het ontbijt, lunch en avondeten, maar ook zoetigheden, snacks en smoothies. Wat dacht je van bosbessenmuffins, quinoasalade met avocado en pistache, champignonnensoep met cashewnootjes en eekhoorntjesbrood, perencrumble, osawacake, een paarse superfood smoothie of Indiase samosa’s?De VegarevolutieDe VegarevolutieDe Vegarevolutie
De meeste recepten kun je prima maken met ingrediënten uit de supermarkt, voor een enkel ingrediënt zal je naar de toko of natuurwinkel moeten. De recepten zijn origineel en prima te bereiden op een doordeweekse dag.

Mocht je geïnspireerd willen worden om vaker plantaardig te eten en wil je weten hoe je dat het beste kunt aanpakken? Of ben je net een tijdje veganist en vraag je je af hoe je al je voedingsstoffen moet binnenkrijgen? Of ben gewoon nieuwsgierig? In alle drie gevallen is dit een prima boek voor jou.

Meer over het boek vind je op de Vegarevolutie website en de Vegarevolutie Facebookpagina.

De vegarevolutie
Lisa Steltenpool
Uitgeverij Promotheus Bert Bakker
€19,95

Posted by on 1 april, 2014

3 Comments

 • Piet

  2 april, 2014

  Mijn partner is vegetarier en zelf noem ik me altijd flexitarier. Ik eet dus weinig vlees, en alleen als het van onbesproken gedrag is. Het boek ziet er leuk uit maar het is helaas niet waar dat veganistisch eten gezonder zou zijn. Uit elk ‘betrouwbaar’ wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vegaisten eerder onder de groene zoden liggen. Het is helaas zo, ook al is de gedachte nobel. Zie bijvoorbeeld GEZONDHEID EN VOEDING: vegetariers leven geen dag langer. Veganisten lopen nog meer kans op vroegtijdig overlijden.

  • L. Steltenpool

   2 april, 2014

   Hoi Piet,

   Ik kan je absoluut aanraden om mijn boek te lezen. Als voedingsdeskundige weet ik heel goed waar ik over praat. Ik zeg niet dat veganisten langer leven, maar wel dat plantaardig voedsel enorme gezondheidsvoordelen opleveren. Uiteraard onderbouw ik dit sterk.

   Wellicht denk je dat vegetariërs/veganisten ongezond bezig zijn omdat het vroeger niet duidelijk was op welke nutriënten je moet letten. Maar juist door mijn boek te lezen ben je daarover helemaal op de hoogte. Ik hoop dat je het veganisme eens met andere ogen wilt bekijken en je door mijn boek laat inspireren.

   Met vriendelijke groet,

   Lisa Steltenpool, auteur ‘De vegarevolutie’

   • Laurie

    2 april, 2014

    Hartelijk dank voor de uitleg Lisa!

LEAVE A COMMENT