Boekrecensie: Asian green

Boekrecensie: Asia green @ Lauriekoek.nlAsian green is een veganistisch kookboek van Ching-He Huang. In dit kookboek staan recepten voor mensen die snel een gezonde veganistische maaltijd op tafel willen zetten. 

Voedsel als medicijn

In het voorwoord verteld Ching-He Huang dat haar man Jamie veganist is. Hij heeft zijn hele leven last gehad van eczeem en astma en nadat hij veganist werd verdwenen zijn klachten. Sindsdien is ze er meer dan ooit van overtuigd dat voedsel een medicijn is. Ze werd zelf 80% van de tijd vegan, tijdens de lockdown en het schrijven van dit kookboek waagde ze de sprong en werd ze volledig veganist. Iets wat ook beter paste bij haar boeddhistische levensvisie.

De toko

Zelf ken ik Ching-He Huang van haar kookshow op de Britse televisie, ik weet nog dat er een wereld voor me open ging. Alleen was er nergens een toko in de buurt waar ik de ingrediënten kon kopen, nu gelukkig wel. Ik had toen nooit gedacht dat ik hier haar veganistische kookboek zou recenseren.

Goed, een toko in de buurt is altijd fijn en in het geval van Asian green zou ik zeggen dat het erg handig is, want supermarkten hebben veel maar lang niet altijd alles. Buiten dat is het altijd leuk om inspiratie op te doen en ingrediënten te ontdekken. In Asian green staan diverse basis recepten maar als je tofu of kimchi wil kopen zit je bij een toko eigenlijk altijd goed. Ben je onbekend met sommige ingrediënten? Achterin Asian Green staat uitleg over alle producten die in het boek worden gebruikt.

Het boek

Goed wat kun je in het boek vinden? Ontbijtjes, spannende soepen, exotische salades, snel eten, warm en troostend, voedsel om te delen en een hoofdstuk voor de zoetekauw. De gerechten zijn zo ontwikkeld dat ze meestal snel op tafel staan er staan tijdsindicaties bij. Overal staat een foto bij van het eindresultaat en ook de voedingswaarden worden vermeld. Achterin het boek vind je een handleiding over hoe je het beste kunt wokken, hoe je het beste rijst kookt en hoe je zelf kimchi, seitan en tofu maakt. Wat seitan betreft scheelt dat echt geld. Boekrecensie: Asia green @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Asia green @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Asia green @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Asia green @ Lauriekoek.nl

Tofu

Overal zit op zijn minst een portie groenten in en qua vleesvervangers wordt er gebruik gemaakt van ingrediënten als paddenstoelen, tofu, seitan en gedroogde sojabrokjes. Bij mij ook wel bekend als sojabrokken (eh ja..) of tvp. Weinig kant-en-klare vleesvervangers in ieder geval en dat is prima want die zijn vaak ook helemaal niet lekker. Als je echt wil leren zelf te koken met ingrediënten als seitan en tofu dan is dit je kookboek.Boekrecensie: Asia green @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Asia green @ Lauriekoek.nl

Kritiek

Is er ook een puntje van kritiek? Ja dat is er in het hoofdstuk voor de zoetekauw voel ik bij sommige recepten een clean-eating vibe. Cheesecake op notenbasis, glutenvrij bananenbrood en chocolademousse op avocadobasis en ijs op basis van gepureerde banaan. Dit hoofdstuk bevatte veel recepten die ik al ken en waar ik persoonlijk al een behoorlijke tijd op uitgekeken ben. Het voelt ook alsof recepten uit dit hoofdstuk niet zo goed bij de rest van het kookboek passen.Boekrecensie: Asia green @ Lauriekoek.nl

Al met al vind ik Asian green een leuk kookboek, het is niet perse super authentiek maar dat geeft niet. Als je de ingrediënten eenmaal in huis hebt kun je snel een maaltijd op tafel hebben staan. Er is een focus op gezondheid door het kookboek heen wat niet iedereen zal aanspreken maar voor mij is het subtiel genoeg om me niet te laten afleiden. Ik vind het leuk om te zien dat zelfs oude jeugdhelden met vegetarische of zelfs veganistische kookboeken komen. Echt heel leuk.Boekrecensie: Asia green @ Lauriekoek.nl

Asian green
Ching-He Huang
Uitgeverij Becht
€20,99

Posted by on 29 oktober, 2021

LEAVE A COMMENT