Batu kombucha
Op Lauriekoek zijn heel wat kombucha reviews te vinden. Er zijn inmiddels best wat verschillende merken te koop in Nederland en ik vind het leuk om ze te proberen. Ik kreeg een tijdje geleden een pakketje van Batu kombucha toegestuurd. Ik heb alle smaken inmiddels geproefd, tijd dus voor een strenge maar rechtvaardige blogpost.
Batu komt uit de koker van Gulpener. Op zich vind ik het slim, de vraag naar alcoholvrij wordt steeds groter en steeds meer mensen laten zich niet meer afschepen met een kinderdrankje. Buiten dat zijn zowel bier als kombucha gefermenteerd. Het sluit wat dat betreft mooi op elkaar aan.
Gepasteuriseerd?
Het eerste wat mij opviel: Batu kombucha vermeldt niet of het gepasteuriseerd of niet gepasteuriseerd is, maar wel “uitgefermenteerd”. Dat betekend dat alle suikers zijn omgezet en er geen suikers meer in het product zouden moeten zitten. In Amerika is kombucha sowieso altijd ongepasteuriseerd en moet dus daardoor gekoeld bewaard worden. In Nederland zijn er geen regels en dat maakt het onduidelijk. Waar merken als Yaya kombucha en Yugen kombucha het juist belangrijk vinden om alles ongepasteuriseerd en “echt” te doen nemen niet alle merken het even serieus. Het is als consument moeilijk te bepalen wat voor vlees je in de kuip hebt.
Stevia gadverdamme, gadverdamme stevia (vrij naar The Shavers)
Batu kombucha gebruikt biologische thee en claimt geen suiker te bevatten. Het bevat inderdaad geen suiker en maar een paar gram koolhydraten, waarschijnlijk uit de toevoegingen zoals gember en citroen. Omdat er geen suiker in zit en ze toch een bepaalde zoetheid wilden bereiken is stevia toegevoegd en dat is jammer. Ik weet dat stevia op papier een geweldige zoetstof is, er worden allemaal geneeskrachtige eigenschappen aan toegedicht. Maar de smaak… de smaak is echt vies.
Ik heb alle verschillende smaken uitgeprobeerd en ze hebben allemaal hetzelfde probleem: een gigantische stevianasmaak. Stevia blijft heel lang op een onaangename manier in je mond hangen. De lime & mint smaak heeft dat het duidelijkste, door de toevoeging munt wordt de steviasmaak nog duidelijker. Ik kan helaas echt geen flesje Batu kombucha leegdrinken, want het gaat mij te snel tegenstaan. Ik denk dat dit de minst lekker kombucha is die ik ooit dronk.
Kombucha kan heel lekker zijn
Het gekste van het hele verhaal is nog dat er genoeg kombucha is met weinig suikers (uit suiker of uit toegevoegd sap) zonder stevia, dus waarom de stevia? Het is mij werkelijk een raadsel, tenzij ze iets wilde maken wat op light frisdrank leek maar wie zou dat willen? Dit smaakt voor mij niet naar kombucha en dat is jammer, want kombucha kan heel lekker zijn.
Voor meer informatie en verkoop informatie kun je terecht op de website van Batu kombucha.
Kristof
5 maart, 2021Stevia is ook niet toegelaten in biologische dranken, ben zelf producent. Staat ook duidelijk vermeld op de site van Europa.
Laurie
5 maart, 2021Het lijkt mij vreemd dat er een gercertificeerd biologisch product op de markt kan komen zonder dat daar een controlerend orgaan naar heeft gekeken. Stevia is biologisch te produceren. Dus ook dat is ook geen struikelblok. Je mag mij natuurlijk altijd de exacte link mailen, als je dit leest. Ik ben benieuwd.
Het grootste nadeel van stevia is dat het gewoon echt niet lekker is. Het heeft de naam “natuurlijker” te zijn maar het is uiteindelijk ook een bewerkt product. Doe mij maar gewoon kombucha met een beetje suiker zonder stevia.
Wiel
18 juli, 2021Vreemd commentaar hoor. Zeer subjectieve interpretatie. Batu Kombucha passion, fruit en hop van Gulpener is prima te drinken zonder nasmaak. Is ook prima geschikt voor mensen met diabetes. Het is organisch gefermenteerde thee zonder suiker. Dus volgens voedingsdeskundigen een gezonde drank.
Laurie
18 juli, 2021Een recensie is per defintie een subjectieve interpetatie. Daarom is het ook een recensie. Kombucha heeft altijd suiker of honing nodig, anders fermenteerd het niet. Vaak zit er dus ook nog restsuiker in. Dat maakt de smaak aangenamer. Zelf heb ik mijn kombucha wel eens te ver laten doorfermenteren en dan krijg je azijn. Er zijn ook mensen die dat lekker vinden, er zijn mensen die azijn aanlengen met water bij wijze van verfrissende drank. Het kan allemaal.
Volgens mij zijn er geen voedingsrichtlijnen die stellen dat mensen met diabetes geen suiker mogen en daarom altijd dingen moeten eten die zijn gezoet met zoetstof. Kombucha beoordeel ik op smaak en niet op of het volgens voedingskundigen (wie dat dan ook mogen zijn) een gezonde drank is.
Yda
20 juli, 2022Eens met Wiel. Batu heeft echt geen stevia-nasmaak, laat staan dat het woord gigantisch op zijn plaats is. Mijn favoriet is de ginger lemon. Misschien heb je een batch getroffen waarbij de steviolglycoside was overgedoseerd, het luistert nogal nauw, vanwege de zeer hoge zoetkracht ervan. Daarom werkt “onbewerkte stevia” ook niet. Je moet met een extract werken en dat bijna tot op moleculair niveau inzetten. Het is maar wat je bewerkt noemt. Fermenteren is ook bewerken.
Uiteraard kun je prima zonder suiker.
Maar als het met zoetstof gebeurt, dan graag een natuurlijke.
Overigens jammer dat Monk fruit nog steeds niet mag bij ons.
Laurie
20 juli, 2022Zoals ik hierboven al schreef is een recensie per definitie subjectief. Daarover kan ik dus niet met je in discussie. Ik had meerdere flesjes en ik ben er vrij zeker van dat ze allemaal hetzelfde waren qua smaak.
Stevia is in producten bij mijn weten altijd bewerkt. Het heeft ook gewoon een e-nummer. Het woord moleculair snap ik in deze conext niet. Het klinkt intressant maar ik begrijp niet wat je bedoeld. Stevia is geraffineerder dan suiker, eet slechts een piepklein gedeelte van de plant.
Ik ben Lauriekoek niet begonnen om een goeroe te worden die stelt dat je ten alle tijden suikervrij moet eten. Dit is geen dieetblog. Ik laat de keuze of je wel of geen suiker “moet” of “mag” eten dan ook over aan de lezer.
Stevia is geen natuurlijkere zoetstof dan aspertaam. Dat is de befaamde naturalistische drogreden. Dat is een heel aantrekkelijk argument om meer van je product te verkopen. Je lichaam reageert op de stof, niet op de oorsprong van de stof. Ik kan me herinneren dat stevia nog niet goedgekeurd was in de EU. Dat mensen zeiden dat het een groot complot was dat het niet verkocht mocht worden. Nu is monkfruit de volgende? Ik volg het met veel interesse.
Uiteraard is fermenteren ook bewerken. Koken is het bewerken van voedsel en dit is een kookblog. Het is dus logisch dat ik hier ook bewerkte producten op de website heb staan. Ik ben ook niet tegen pasteuriseren maar de kombucha die niet gepasteuriseerd is, is echt vele malen lekkerder en stevia-vrij.
Yda
23 juli, 2022Tuurlijk mag jij je recensie zo schrijven als jij wilt. En daar mag ik weer op reageren, toch? Over stevia. Weet je heel zeker dat je dit mooie plantje niet tekort doet door het over één kam te scheren met aspartaam?
Onbewerkte stevia is het blad van de steviaplant. Kun je een blaadje van meetrekken in je thee. Ik heb de plant in de tuin. Natuurproduct dus. Net als suiker dat van de suikerbiet komt. Of van de rietstengels. Maar voor het in de winkel komt is er natuurlijk iets met biet of riet gedaan. Zo ook met stevia, als het in de winkel ligt. Het moet ten minste geëxtraheerd worden, extract van worden gemaakt.
Probleem is dat er in de supermarkt door de suiker & zoetstoffen industrie producten zijn neergezet die stevia worden genoemd, maar dit in feite niet zijn. 99,9% maltitol of andersoortig spul, met maar 0,9% steviolglycoside ( de uit de plant geëxtraheerde molecuulverbindingen met de hoge zoetkracht). Hierdoor heeft stevia de associatie gekregen van een synthetische zoetstof en helaas een slechtere naam dan nodig. Stevia (de pure stevia dus) ongenuanceerd gelijkstellen met aspartaam, dat echt wel een synthetische stof is waarvan we de exacte ingrediënten niet eens mogen weten, is erg jammer. In die zin is de industrielobby dus uitstekend geslaagd in de opzet om stevia verdacht te maken bij de consument.
Bovendien wordt het vaak toegepast samen met polyolen als erithrytol etc. En die hebben weer als probleem dat veel mensen daar snel darmklachten van krijgen (check low-FODMAP dieet). Dat krijg je dan niet van de stevia.
Stevia puur heeft zeker problemen bij de dosering en in receptverwerking vanwege de hoge zoetkracht en geeft inderdaad gauw een bittere nasmaak. Maar niet in alle omstandigheden en combinaties.
Niet alle e-nummers zijn per definitie slecht of onnatuurlijk.
Laurie
23 juli, 2022Natuurlijk mag je reageren! Daarom bied ik die optie ook. 🙂
Ik weet hoe extract maken werkt. Ik heb begrepen dat stevia als e-nummer meer moet worden bewerkt dan suikerriet. Voor zover ik weet is de stevia in batu kombucha gewoon stevia en alleen stevia. Als er maltitol of een andere zoetstof aan te pas kwam dan had dat op het etiket moeten staan en dat stond en staat er niet op.
Ik heb alle soorten stevia geprobeerd. Gedroogde bladeren, verse bladeren, vers plantje, druppels en het e-nummer. Het verse plantje vind ik het minst vies maar ik vind het nog steeds onaangenaam. Geinig weetje: diegene die me deze stevia soorten verkocht, bij een biologische winkel, vroeg me of ik wel zeker wist of het wilde kopen. Volgens hem was het allemaal vies. Haha.
Joeri
17 september, 2022Ik ben het helemaal eens, er zit ook hier een duidelijke stevia (na)smaak aan en dat is erg jammer. Voor mij valt alles met stevia hierdoor af, en dat is steeds meer helaas. Ik vraag het tegenwoordig ook maar bij het bestellen.
Zou graag zien dat dit duidelijker vermeldt wordt en producenten met keuzes komen.
Is er een makkelijk verkrijgbare kombucha die geen stevia bevat?
Zonnatura wellicht?
Laurie
17 september, 2022Ja jammer dat stevia zo’n rare nasmaak heeft. Omdat aspertaam en andere zoetstoffen een slechte naam hebben krijgen we nu hier mee te maken. Of er stevia in een product zit moet wel altijd op het etiket staan vermeld. Alleen heb je daar als je in een cafe zit niet zoveel aan.
Er zijn een aantal makkelijk verkijgbare kombucha’s die ik zou afraden: Zonnatura, carpe diem, en captain kombucha. Er zijn twee redenen waarom ik deze aanraad het is ten eerste vaak geen echte kombucha. Alias er is geen enkele kombucha zwam aan te pas gekomen hoogstens wat “probiotisch poeder”, ten tweede pasteurisatie waardoor de eventueel goede bacterieen dood zijn. Je kan jezelf dan net zo goed een glas ijsthee inschenken denk ik dan.
Ik denk dat je het makkelijkste online kunt bestellen bij Yaya kombucha, dat komt gekoeld per post. Zelf heb ik daar goede ervaringen mee, het komt goed aan. Je kunt ook even op hun website kijken. Andere kombucha’s die ik aanraad: Yugen kombucha, bain brewing kombucha, karma kombucha, butcha kombucha. Allemaal gerecenseerd op lauriekoek.nl gebruik de zoekfunctie en lees de recensies zou ik zeggen. Oh en het is misschien even een zoektocht maar dan heb je wel de echte drank. Succes!