Er is niets mis met blik
Voedsel in blik, ik houd er van. Een blik tomaten in de kast betekent dat je met een paar extra stappen een hele maaltijd hebt. Toch merkte ik dat veel mensen tot voor kort op voedsel in blik neerkeken. Ze kochten liever dure tomaten uit de kas dan de zondoorstoofde Italiaanse tomaten uit blik. Sinds de recente crisissituatie snelde hamsterend Nederland plots naar de supermarkt om de kar vol met blikken te laden. Voor iedereen die wat extra blikken tomaten en bonen in de voorraadkast heeft staan, wil ik graag wat zeggen over voedsel uit blik en waarom dit helemaal geen minderwaardig- of crisisvoedsel is.
Vooral een imagoprobleem
Een probleem wat voedsel uit blik, net pot- diepvriesvoedsel heeft, is dat het wordt gezien als “niet vers”, terwijl de zakjes met voorgesneden verse groenten in de koeling van de supermarkt liggen te verpieteren tegen vaak hogere prijzen. Door de wijze van conserveren is tevens ook veel langer houdbaar en dat rijmt eveneens niet met vers. Voor velen is het daardoor iets wat je alleen koopt als je geen keuze hebt, omdat je de “verse” opties niet kunt betalen. In werkelijkheid wordt groenten en fruit uit blik, pot of diepvries direct na de oogst verwerkt en verpakt. Hierdoor blijven alle voedingsstoffen behouden, beter dan bij verse producten.
Hoe gezond is blik?
Ik heb qua gezondheid even gekeken op de pagina’s van het voedingscentrum, de enige reden dat groenten en fruit in blik niet in de schijf van vijf staan is toegevoegd zout. Apart, want in heel veel producten zoals tomaten in blik, of tomatenpasta in tube zit helemaal geen toegevoegd zout. Winkels als Albert Heijn hebben zelfs het zout uit hun bonen gehaald. Ook geven ze aan dat er suiker toegevoegd kan zijn. Dit is bij de helft van de producten zo, er zijn dus ook genoeg opties zonder suiker. Een kwestie van het lezen van het etiket.
Aan de andere kant: in veel producten zit veel meer suiker en zout dan in een blik met verder gezonde groenten of fruit. Die eten veel mensen ook gewoon. Je kunt ook thuis wat minder zout toevoegen als je groenten of bonen al zout genoeg zijn. Fruit kun je op sap kopen in plaats van op siroop. Vergeet ook niet dat veel producten van zichzelf ook al suiker bevatten. Don’t sweat the small stuff. Je kunt volgens mij beter zelf koken met blik dan voor een bremzoute kant en klaar maaltijd kiezen.
Blik en BPA
De hoeveelheid BPA die je via blik binnenkrijgt is verwaarloosbaar. Je krijgt waarschijnlijk ook BPA binnen via coatings van anti-aanbakpannen, plastic borden, plastic laagjes van karton, plastic flessen. Er is niet één product wat de hele schuld op zich neemt, wat je kunt schrappen en waarmee het probleem is opgelost. Eet afwisselend en gevarieerd, dat is het beste wat je kunt doen.
Blik is best duurzaam
Handig aan blik (en ook aan pot) vind ik dat je er geen koelkast of vriezer voor nodig hebt om het te bewaren. Het kan tijden staan te wachten tot je het gaat gebruiken en het blijft gewoon goed. Waar bij supermarkt voedsel elke tomaat met een vlekje het risico loopt om in de prullenbak te eindigen, belandt die tomaat wel gewoon in blik. Een ingeblikt product kan gemakkelijk onbeschadigd worden vervoerd. Een blik is gemaakt van aluminium en dat is eindeloos her te gebruiken.
Natuurlijk is het raadzaam om net als bij gewoon eten waar mogelijk fair trade te kopen, of biologisch als je graag biologisch eet.
Blik is gemakkelijk
Ik sta niet iedere maaltijd bonen te koken. Natuurlijk kook ik zelf wel eens bonen, die ik laat ontdooien als ze nodig zijn maar ik grijp ook graag naar een blik bonen, mais of een tomaten. Samen zijn die alweer bijna een chili sin carne en dat is precies wat je op een drukke dag nodig kunt hebben. No shame. Je kunt ze altijd in huis hebben en nemen geen plek in in de koelkast. Je kunt ze dus altijd bij de hand hebben als je ze nodig hebt. Ook dat is makkelijk. Als iets in de aanbieding is sla ik graag groot in.
Producten uit blik smaken prima
Er zijn de laatste tijd steeds meer producten bijgekomen die lekkere blikproducten inblikken, zoals de vegetarische en veganistische maaltijden van Van Blik of Nature’s Charm, die gecondenseerde kokosmelk sinds kort ook custard op kokosbasis in blik verkopen. Een van mijn favorieten is Mutti. Die hebben uitstekende tomaten, maar ook tomatenpasta uit een tube. Uit een recente reportage van de Keuringsdienst van Waarde bleek bovendien dat dit merk als een van de weinige fabrikanten machinaal oogst in plaats van gebruik te maken van migranten (die daarbij worden uitgebuit).
Veel producten worden ingeblikt als ze op hun best zijn, tomaten als ze rijp zijn, maaltijden die net vers zijn bereid, bonen die net zijn gekookt. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat mango uit blik beter smaakt dan verse mango, omdat echt goed rijpe verse mango moeilijk te vinden is. Zeker als je herinneringen aan vers tropisch fruit hebt en dus goed weet hoe het moet smaken.
Inblikken bestaat al best lang
Wat ik grappig vind is sommige mensen denken dat inblikken een relatief jonge uitvinding is, misschien iets van net voor de Tweede Wereldoorlog, maar dat klopt niet! Voedsel inmaken in blik is een Franse uitvinding en stamt uit de tijd van Napoleon, bedoeld om soldaten te voorzien van voedsel wanneer dat schaars was. De oorlog eindigde trouwens voordat het proces werd geperfectioneerd.
Kortom, eten in blik heeft ten onrechte een slecht imago. Het is een prima keuze, lekker en vol voedingsstoffen. Heb je extra blikken in huis gehaald, vergeet dan vooral niet om ze ook te gebruiken, het is goed voedsel en het is zonde als het jaren in je kast staat te verstoffen bij wijze van noodvoorraad.
Laatste reacties