Boekrecensie: De kunst van no-waste

Boekrecensie: De kunst van no-waste @ Lauriekoek.nlDe kunst van no-waste. Als je kookt houd je bijna altijd wat over, dat is helemaal niet erg, want juist wat je overhoudt, biedt ook weer nieuwe mogelijkheden. Je moet alleen wel de mogelijkheden leren zien, de kunst van no-waste bied je 100 recepten om de dingen die je misschien eerst als afval zag, toch op te eten.

Voedselverspilling is een serieus probleem

35% tot 50% van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid. Een gekmakende gedachte zeker als je bedenkt dat er nog altijd genoeg mensen op onze planeet honger lijden. Hoewel ik er van overtuigd ben dat er ook heel veel problemen in de voedselproductie keten zijn waar consumenten niet veel aan kunnen doen. Kun je je thuis natuurlijk altijd concentreren op wat je wel kan doen. Daar gaat dit boek ook over, het begint met tips, hoe voorkom je thuis verspilling?

De basis van no-waste

Koop lokale en seizoensgebonden producten. Wees niet bang voor producten die er niet volmaakt (meer) uitzien. Plan je maaltijden en kijk daarbij naar wat je nog in huis hebt. Bewaar het voedsel op de juiste manier, gebruik je diepvries, maak dingen in en bewaar restjes om die op een later moment op te eten. Goede tips in het begin van de kunst van no-waste en een goede reminder, ook voor mij.  Na deze korte inleiding volgen de 100 recepten.Boekrecensie: De kunst van no-waste @ Lauriekoek.nl

De recepten zijn ingedeeld op groente, fruit, vlees en vis, brood en peulvruchten, zuivelproducten en eieren en restjes. Bij de groenten vind je bijvoorbeeld pesto gemaakt van wortelgroen, bouillon van maiskolven, salade van broccolistelen en in het hoofdstuk over fruit vind je ideeën met citrusschillen, overrijp fruit en de kroontjes van aardbeien. In het hoofdstuk over ei en zuivel vind je ideeën over wat je moet doen met eierdooier en eiwitten. Alle recepten zijn voorzien van mooie foto’s.Boekrecensie: De kunst van no-waste @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De kunst van no-waste @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De kunst van no-waste @ Lauriekoek.nl

eenvoudige en minder eenvoudige recepten

Er zijn recepten bij die nauwelijks tijd kosten, zoals citrusschillen weken in wodka voor een citruscocktail, of je Parmezaanse kaaskorst gebruiken voor een lekkere bonensoep. Er zijn ook recepten bij die meer tijd kosten zoals het verpoederen van groenten die je eerst lang op lage temperatuur geroosterd hebt, wat een dramatisch effect geeft en deuren opent naar allerlei bijzondere gerechten. De kunst van no-waste is niet vegetarisch, maar er staan ruim voldoende vegetarische opties in. Het is niet heel veganistisch, want in recepten (ook in het fruit en groenten hoofdstuk) wordt gebruik gemaakt van ei en zuivel.Boekrecensie: De kunst van no-waste @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: De kunst van no-waste @ Lauriekoek.nl

De kunst van no-waste

Al met al vind ik de kunst van no-waste een leuk boek. De vormgeving is fris en de toon is niet belerend. Er zitten veel recepten bij waar ik wat mee kan. Hiermee kan ik net als bij Instock ook aan de slag met het groen van wortel en het verpoederen van groenten. Er zijn ook dingen bij die bij mij sowieso niet verloren gaan. Zo heb ik nooit veel snijafval van spruitjes omdat ik er een klein kontje vanaf snijd en eten de stronken van broccoli vrijwel altijd (al dan niet geschild) op. Stiekem is het gewoon een van de lekkerste gedeeltes van de broccoli geen “waste”.Boekrecensie: De kunst van no-waste @ Lauriekoek.nl

De kunst van no-waste
Giovanna Torrico en Amelia Wasiliev
Culinair Karakter
€19,99

Posted by on 11 augustus, 2019

LEAVE A COMMENT