Recept: vegetarische maischowder met bloemkool
Dit recept krijg op de Lauriekoek Instagram best wel wat likes. Ik ben dan ook blij dat ik het recept mag delen. Het komt uit het kookboek EEN pan, plaat, planeet van Anna Jones. Bijzonder aan deze soep is dat je niet alleen het witte gedeelte van de bloemkool gebruikt maar ook de bladeren.
Maischowder met bloemkool
Chowder wordt vaak romiger gemaakt door mais en aardappels toe te voegen, maar ik gebruik bloemkool. Daarmee wordt de soep iets lichter dan met aardappels. De basilicum, lente-uitjes, groene chilipeper en pinda’s hebben een glansrol in deze soep. De bloemkoolbladeren, die meestal worden weggegooid, worden knapperig gebakken, als boerenkool. Je kunt ook andere noten gebruiken of de basilicum vervangen door koriander.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 prei, schoongemaakt en in dunne ringen
- 4 tenen knoflook, gepeld en in dunne plakken
- ½ grote bloemkool (ca. 500g) in roosjes, bladen in repen
- mais van 4 maiskolven of 500 g blikmais of diepvriesmais
- 400ml kokosmelk uit blik
- 1 theelepel groentebouillonpoeder of ½ bouillonblokje
- sap van ½ biologische citroen
Voor erop
- 1 groene chilipeper, in dunne ringen
- 4 lente-uitjes, in ringen
- een bosje basilicum, de blaadjes in reepjes gesneden
- een handvol geroosterde ongezouten pinda’s, grof gemalen
- wat olijfolie, om te bakken en voor erbij
Werkwijze
Verhit de olie op halfhoog tot hoog vuur in een grote pan. Voeg de prei en een flinke snuf zout toe en bak de prei in 5-10 minuten zacht en zoet. Bak de knoflook 2-3 minuten mee. Voeg de bloemkoolroosjes toe en houd het blad achter. Voeg op een handvol na alle mais toe. Voeg een flinke snuf zout, de kokosmelk, bouillon en twee blikken (800ml) heet water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 20 minuten pruttelen. De soep is klaar als de bloemkool zacht is en de soep iets is ingedikt. Maal de soep met een blender tot hij niet te dun is maar ook niet te stevig. Voeg wat citroensap en flink wat zwarte peper toe. Proef en voeg zo nodig meer zout, peper en citroensap toe.
Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en voeg wat olie toe, gevolgd door de resterende mais, repen chilipeper en lente-uitjes, en de repen bloemkoolblad. Bak het mengsel tot de mais geblakerd is en de bladeren donkergroen en geslonken zijn. Verdeel dit mengsel met de repen basilicum, wat pinda’s en een scheut olijfolie over de soep.
Maud
12 augustus, 2021Kan ik hier ook andere poeders in gooien, zoals Chlorella om het wat gezonder te maken? Of zou dat de smaak veranderen?
Laurie
12 augustus, 2021Ik zou er geen poeders in gooien. Chlorella heeft een ontzettend sterke smaak, dat zou de delicate smaak van deze soep totaal verpesten. Als deze soep je zo niet gezond lijkt dat je een poeder moet toevoegen dan zou ik sowieso een andere soep kiezen.