Recept: Pompoencecina met kappertjes-limoenchutney uit Anna’s perfecte smaken

Recept: Pompoencecina met kappertjes-limoenchutney @ Lauriekoek.nlVandaag het laatste recept van de drie recepten die ik met jullie mag delen uit het boek Anna’s perfecte smaken; een pompoenecina met kikkererwtenmeel, een ingrediënt waar vaak overheen gekeken wordt, maar waar je veel kanten mee op kunt. Er zit een chutney bij met lekker veel kappertjes, het komt dan ook uit het hoofdstuk kappertjes.

Pompoencecina met kappertjes-limoenchutney

Een recept voor 4 personen.

Dit recept komt van verschillende plekken. Cecina is een Toscaans platbrood van kikkererwtenmeel, vergelijkbaar met socca, farinata of panisse. Het is zo klaar, en het is een prima betaalbare vegetarische maaltijd. Ik voeg er graag pompoen aan toe, maar het kan ook met andere wortelgroenten, zoals zoete aardappel, knolselderij en gezouten en uitgeknepen geraspte courgette. De chutney is geïnspireerd op de Mexicaanse Veracruzsaus, waarin kappertjes en olijven als oppepper worden gebruikt. Heerlijk om op te vegen met de cecina.

Ingrediënten
  • 200 gram kikkererwtenmeel
  • 400 gram flespompoen, geschild en geraspt
  • rasp en sap van 1 biologische limoen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, gepeld en fijngehakt
  • 4 tenen knoflook, gepeld en in plakjes
  • paar takjes oregano (5 gram), blaadjes losgehaald en fijngehakt
  • 2 jalapeños of dikke groene chilipepers, in dunne ringetjes
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 50 gram groene olijven met pit, ontpit en grof gehakt
  • 400 gram tros- of kerstomaten, grof gehakt of gehalveerd
  • 1 eetlepel lichte basterdsuiker
  • 150 gram zachte kaas – uitgelekte ricotta of feta
  • paar handenvol peperige slablaadjes, voor erbij
De pompoencecina maken

Meng het kikkererwtenmeel met 400 ml koud water in een kom, meng er de geraspte pompoen, limoenrasp en een snuf zeezout door, en laat het mengsel 1 uur staan.

De Veracruz-chutney maken

Verhit een grote pan op halfhoog vuur en sprenkel er 1 eetlepel olijfolie in. Voeg de ui toe en bak hem 10 minuten tot hij zacht en zoet is. Doe de knoflook erbij, en bak nog 3 minuten. Voeg de oregano en chilipepers toe, en bak alles nog circa 1 minuut. Doe de kappertjes, olijven en tomaten, plus de basterdsuiker en het limoensap erbij, en bak alles nog 10-15 minuten op halfhoog tot hoog vuur tot de tomaten uit elkaar zijn gevallen en de chutney kleverig is.

De pompoencecina bakken

Verhit de oven tot 220°C. Bestrijk als de oven heet is een bakplaat van 25 × 30 cm met opstaande rand met 2 eetlepels olijfolie en zet hem 5 minuten in de oven. Neem de ingeoliede bakplaat voorzichtig uit de oven, doe het cecinabeslag erin en bak het 35-45 minuten tot het is uitgehard en aan de randen goudbruin is; keer de bakplaat halverwege (om te zorgen dat de cecina gelijkmatig gaart).

De chutney en kaas toevoegen

Neem de cecina uit de oven en laat hem een paar minuten afkoelen voor je hem van de bakplaat haalt. Snijd hem als hij voldoende is afgekoeld dat je hem kunt vastpakken in grote stukken en leg er de zachte kaas, chutney en een paar handenvol slablaadjes op.
Recept: Pompoencecina met kappertjes-limoenchutney @ Lauriekoek.nl

Eerder verschenen op Lauriekoek uit Anna’s perfecte smaken al de udon met walnootmiso en de pappardelle met sticky shallotten

Op zoek naar meer recepten uit de kookboeken van Anna Jones? Geen probleem! Of uit Eén pan, plaat, planeet: Arepa’s met zwarte bonen en salsa verde, vegetarische maischowder met bloemkool, of appeltaart met dubbele gember. Op Lauriekoek vind je ook een recept voor de summer pudding uit Vegetarisch het jaar door

Posted by on 12 mei, 2024

LEAVE A COMMENT