Recept: Pickle van rodekool

Recept: Pickle van Rodekool @ Lauriekoek.nlDe kolen zijn weer in het seizoen. De meesten zullen intussen traditioneel zuurkool of rodekool met appeltjes hebben gegeten. Met die rodekool kun je meer kanten op dan je denkt en dat komt goed uit, want uit een kool kun je een hoop eten halen en het zou zode zijn om de helft weg te moeten gooien, als je niet de hele week het zelfde wil eten. Maak dan ook eens een rodekool pickle. Eenvoudig en lekker. Deze knapperige zoetzure en kruidige rodekool kun je wekenlang goed houden en past bij veel verschillende gerechten.

Hier volgt een recept voor een halve rodekool. Hier vul je een schone pot met een inhoud van ongeveer 800ml mee. De pickle is al lekker als ‘ie helemaal is afgekoeld, maar wordt lekkerder na een paar dagen.

Ingrediënten
  • 1/2 rodekool
  • 250ml azijn
  • 250ml water
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 theelepel jeneverbessen
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 3 kruidnagels
Recept: Pickle van Rodekool @ Lauriekoek.nl
Werkwijze

Zorg ervoor dat je een schone pot hebt, met een schone deksel. Een weckpot of grote jampot, het maakt niet uit, alles voldoet. Pak een pak en breng daarin het water met azijn aan de kook. Los suiker op en voeg daarna de overige ingrediënten toe en laat het een paar minuten doorpruttelen. Verwijder de buitenste bladeren van de kool snijd de rest in dunne reepjes. Prop deze reepjes in de pot. Haal het pannetje van het vuur en giet de hele substantie voorzichtig over de kool in de pot. Zorg ervoor dat alle kool onder staat. Beweeg de pot voorzichtig om zo de luchtbellen van onder er uit te krijgen. Sluit ‘m af en laat ‘m gesloten afkoelen. Wanneer deze lauw is geworden, kan de pot verder afkoelen in de koeling. In de koelkast kun je de kool weken goed houden.

Rodekool pickle past goed bij een mooi stevig brood, maar ook in salades, Midden-Oosterse gerechten, maar bijvoorbeeld ook op een burgerBoer Ted's Ovaalburger @ Lauriekoek.nl

Posted by on 18 december, 2019

1 Comment

  • Jeanette

    29 september, 2020

    Hoi,
    Ik maak de pickle met appelazijn en water, rode kool en rozijntjes en appel, maar mijn “magic ingredient is een eetlepel miso bij het vocht. Dat maakt het nog gezonder!
    Ik schaaf de kool superdun, en doe het in jampotten die mee gaan naar mijn werk en lekker zijn als bijgerechtje, snack whatever. Knapperig, fris, en iedereen jaloers op wat voor bijzonders ik NOU weer bij me heb 😉

LEAVE A COMMENT