Recept: Kruimelige kaas-augurkenscones uit Bloem, suiker, boter

Kruimelige kaas-augurkenscones @ Lauriekoek.nlVandaag nog een recept uit het kookboek of eigenlijk bakboek van Nicola Lamb, Bloem, suiker, boter: scones, maar dan hartig met kaas en met augurk!

Kruimelige kaas-augurken scones

Voor 6 grote scones

De nederige kaasscone krijgt een kruimelige behandeling. Door het roggemeel en de stukjes augurk doen deze scones denken aan een sandwich uit een chique broodjeszaak – een perfecte picknicksnack. Als je snel werkt en het deeg licht behandelt, krijg je de allervlokkigste scones.

Benodigdheden
  • uitsteekvormpje van 6½ cm Ø
Ingrediënten
  • 210 gram tarwebloem
  • 30 gram volkoren roggemeel
  • 10 gram bakpoeder (ongeveer 2½ theelepel)
  • 4 gram zeezoutvlokken (ongeveer 1⅛ theelepel)
  • 2 gram zwarte peper (ongeveer 1 theelepel)
  • 100 gram oude cheddar of Goudse kaas, geraspt
  • 110 gram boter, heel koud
  • 75 gram augurken in het zuur, uitgelekt en fijngesneden
  • 120 gram karnemelk (zie tip)
  • 1 losgeklopt ei
Werkwijze
  • Zet alles koud. En dan bedoel ik ook echt koud. Zet je droge ingrediënten 20 minuten voor je gaat mixen in de vriezer als je de tijd hebt. Je boter moet koelkastkoud zijn en stevig aanvoelen.
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom met de helft van de geraspte kaas. Meng met de platte menghaak of je vingers de koude boter ongeveer 30 seconden door de droge ingrediënten, samen met de fijngesneden augurken. De boter moet in onregelmatig gevormde stukjes blijven, want je hebt wat grotere stukjes nodig voor de deeglaagjes.
  • Schenk nu geleidelijk de karnemelk erbij en mix tot alles net gemengd is – er mogen nog wat droge delen zijn.
  • Laat het deeg op een schoon aanrecht glijden en maak er een deegbal van; schraap alle droge delen naar het midden.
  • Rol het deeg uit tot het ongeveer 40 cm lang is, bestrooi met de helft van de overgebleven kaas en vouw in drieën zoals je een brief opvouwt: vouw het bovenste derde deel naar onder en het onderste derde deel daar overheen.
  • Keer het deeg 90 graden en rol weer uit tot 40 cm. Bestrooi met de rest van de kaas en vouw weer op als een brief. Snijd met een mes of schraper de vouwrand eraf – dat zorgt voor de beste laagjes.
  • Vorm een rechthoek van 2½-3 cm dik van het deeg. Snijd de randen af (bak ze als lekkere snack!) en druk het deeg dan licht naar binnen om het weer de juiste dikte te geven. Snijd het in zes grote vierkanten. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 15 minuten in de vriezer, of 45 minuten in de koelkast.
  • Verhit de oven tot 200 °C.
  • Bestrijk de bovenkant van de scones met losgeklopt ei, als je wilt. Bak ze 12-15 minuten (houd de kleur in de gaten), verlaag de temperatuur tot 170 °C en bak ze nog 5-10 minuten, tot de scones goudkleurig en gaar zijn. Laat ze op een rooster wat afkoelen en dien ze warm op.
    Kruimelige kaas-augurkenscones @ Lauriekoek.nl

Tip: Als je geen karnemelk hebt, roer dan 115 g volle melk en 5 g wittewijnazijn door elkaar. Zet 5 minuten in de koelkast. De melk wordt dikker en ziet er wat geschift uit.

Posted by on 1 september, 2024

LEAVE A COMMENT