Recept: Kkanpoong tofu uit Het Korean vegan kookboek
Vandaag mag ik voor de laatste keer een recept uit Het Korean vegan kookboek met jullie delen, kkanpoong tofu. Een recept voor pittige knapperige knoflooktofu. Probeer het eens!
Eerder deelde ik al twee andere recepten uit Het Korean vegan kookboek namelijk Tteobokki Arrabiata en een zoete-aardappeltaart met chocolade. Nu dus een recept voor kkanpoong tofu, een pittig bijgerecht met knapperige tofu in een smaakvolle, pittige sticky saus.
Let op: Dit is niet het recept zoals het in het kookboek Het Korean vegan kookboek staat. Ik weet niet precies wat er is gebeurd bij de vertaling, maar online vond ik het originele recept, met een andere samenstelling van pepers (Koreaanse) en niet de 100 gram Szechuan peper(1) of zwarte peper, zoals die in de Nederlandse vertaling staat. Ik houd van de verdovende zing van Szechuan, maar dit is zoveel dat je daarna een operatie bij de tandarts kunt ondergaan zonder verdoving. Ik heb hierin een kleine aanpassing gedaan, om dichter bij het origineel te blijven, want het zijn de smaken die tellen.
Kkanpoong tofu
Dit is het ‘kleine zusje’ of de dongseng-variant van kkanpoongi. Het is een ideaal recept voor als je alleen voor jezelf kookt of voor je hongerige partner, kinderen of vrienden die het verder niet uitmaakt hoe het eruitziet. En het is een heel geschikt recept als je nog nooit tofu hebt gebruikt en je bang bent dat het inderdaad flauw, papperig en gewoon niet lekker is, zoals iedereen altijd beweert. Dit gerecht is niet alleen gemakkelijk te maken, volgens zowel ervaren als nieuwe tofugebruikers is het verre van flauw en papperig. Het aardappelzetmeel zorgt voor een heerlijke, knapperige textuur en de saus heeft alles wat je van een saus verwacht: pittig en zoet met heel veel heerlijke knoflook. Met dit recept zit je dus altijd goed, of je nu alleen voor jezelf of voor je sceptische tieners wilt bewijzen dat tofu ook gewoon heel lekker kan zijn.
Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten voor de tofu
- 4 el aardappelzetmeel
- 1 tl zout
- 1 tl zwarte peperkorrels, gekneusd
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 500 g extra stevige tofu, geperst en in hapklare blokjes gesneden
- plantaardige olie, om mee te frituren
Ingrediënten voor de saus
- 4 el rijstsiroop
- 2 el water
- 1½ el sojasaus
- 1 tl rijstazijn
- 1 el aardappelzetmeel
- 1 el gochugaru
- 1 Koreaanse chili peper of Jalapeño
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 7 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 wortel, fijngehakt
- 10 gram gedroogde chili pepervlokken (kun je ook weglaten als je geen gedroogde chili kunt vinden)
- 2 bosuitjes, in ringetjes (optioneel)
Werkwijze
- Meng in een grote kom het aardappelzetmeel met het zout, de groene chilipeper, het uienpoeder en knoflookpoeder. Voeg de tofu toe en schep alles om tot alle stukjes gelijkmatig bedekt zijn.
- Giet zoveel plantaardige olie in je grootste koekenpan met antiaanbaklaag dat de bodem helemaal bedekt is. Verhit de olie op halfhoog vuur tot hij begint te walmen. Leg een laagje tofublokjes in de pan, maar zorg ervoor dat ze elkaar niet raken (anders blijven ze plakken); bak ze eventueel in porties. Bak de blokjes ongeveer 3 minuten tot ze aan een kant bruin zijn. Draai ze voorzichtig om en bak de andere kant nog zo’n 3 minuten tot die ook bruin zijn. Laat elke portie tofu uitlekken op een rooster. Wil je extra knapperige tofu, bak de blokjes dan nogmaals een halve minuut aan elke kant.
- Maak de saus: meng in een kom de rijstsiroop met het water, de sojasaus, de azijn, het aardappelzetmeel, de gochugaru en de zwarte peper.
- Verhit in een grote wok of koekenpan de olijfolie op halfhoog vuur. Voeg zodra de olie heet is de ui, knoflook, wortel en gedroogde chilipepervlokken toe. Roerbak het geheel ongeveer 3 minuten tot de ui zacht begint te worden. Schenk de saus bij de groenten en roer hem er 1 minuut door tot hij begint in te dikken.
- Neem de pan van het vuur en schep de gebakken blokjes tofu erdoor; laat ze niet meer meekoken, anders worden ze klef. Roer het geheel om tot alle blokjes bedekt zijn met de saus en strooi er de ringetjes bosui over. En of decoreer je tofu met wat sesamzaadjes (zwart en/of wit).
Laatste reacties