Recept: Instant mascarponemousse van citroen en witte chocolade uit For the love of lemons

Vandaag het eerste recept dat ik mag delen uit het citroenige kookboek For the love of lemons van Letitia Clark. Witte chocolademousse of instant mascarponemousse. Hoe je het ook wil noemen het is een wit toetje, heerlijk met frambozen en lekker snel klaar. De citroen zit in de mousse in de vorm van lekker veel rasp.

Letitia Clark’s inleiding

Ik gebruik niet vaak witte chocolade in recepten, want zo op zich vind ik hem te zoet en te vol van smaak, maar in combinatie met zure bosvruchten en aromatische citroenrasp smaakt witte chocolade heerlijk. Dit is het enige recept met wittechocolademousse dat ik ooit ben tegengekomen waarin geen eieren worden gebruikt. Je kunt er ook een soort tiramisu of trifle van fabriceren en wat in zoete wijn of melk geweekte lange vingers of verkruimelde koekjes tussen de lagen stoppen. Je kunt de mousse ook in mooie bergjes opspuiten. De kleuren rood, wit en groen staan natuurlijk voor de Italiaanse vlag.

Instant mascarponemousse van citroen en witte chocolade uit het kookboek For the love of lemons

Dit recept is voor 6 personen

Wat heb je nodig?
  • 100 gram witte chocolade
  • 200 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • geraspte schil van 1 biologische citroen, plus extra voor erover
  • 100 gram mascarpone
  • scheutje melk (optioneel)

Voor erover

  • handvol gezouten pistache- noten, grof gehakt
  • 150 gram frambozen
  • takjes munt
Wat moet je doen?

Laat de chocolade zachtjes in een glazen kom op een steelpan met pruttelend water smelten; roer af en toe door (de onder- kant van de kom mag het water niet raken).

Klop in een andere kom de slagroom tot zachte pieken. Klop de citroenrasp door de chocolade en spatel de slagroom er voorzichtig door. Klop dan de mascarpone erdoor tot je een glad geheel hebt. Voeg als het er korrelig gaat uitzien een scheutje melk toe en ga door met mixen. Giet de mousse in een serveerkom.

Serveer de mascarponemousse meteen of na hem even koel te hebben gezet, bestrooid met de gehakte gezouten pistachenoten en frambozen, wat extra citroenrasp en een takje munt. Je kunt de frambozen ook in een beetje vers citroensap en suiker marineren om het geheel iets sappiger te maken.

Posted by on 2 september, 2025

LEAVE A COMMENT